No majetková práva trvají 70 let po smrti autora. S osobnostními je to složitější. Ta smrtí autora zanikají. Ale třeba užití díla způsobem neznevažujícím dílo ani autora vpodstatě nekončí vůbec (proto se stahovala reklama na nějaké projímadlo nebo toaletní papír, kde zněla Vltava)
A pro jistotu:
majetkové právo - dostat peníze
osobnostní právo - být považovaný za autora, rozhodovat o tom, jestli, kde, kdy a jak se dílo zveřejní atd.
Autorske a jine pravo ve vztahu k pamatkam a arch. nalezum
Moderators: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
A abyste byli v obraze - osobnostní právo je vždy spjato s autorem a je nepřevoditelné. Ani když nakreslím ilustraci pro časopis, ani tak není a nemůže být popřeno moje autorství.
Majetkové právo ale bude patřit tomu časopisu, tedy dílo použít, poskytnout k použití licenci (třeba vydavateli ročenky).
Takže když někdo na svém webu uveřejní fotku, kterou nefotil, ale dostal k tomu svolení, jedná správně - má licenci. Ale pokud si na tu fotku prdne své logo, je to obvyklý způsob, jak světu sdělit, kdo je autorem...a zde se dostává do rozporu s osobnostní složkou autorského práva.
Majetkové právo ale bude patřit tomu časopisu, tedy dílo použít, poskytnout k použití licenci (třeba vydavateli ročenky).
Takže když někdo na svém webu uveřejní fotku, kterou nefotil, ale dostal k tomu svolení, jedná správně - má licenci. Ale pokud si na tu fotku prdne své logo, je to obvyklý způsob, jak světu sdělit, kdo je autorem...a zde se dostává do rozporu s osobnostní složkou autorského práva.
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
Jenže se taky může dohodnout s autorem na umístění loga třeba právě z důvodů toho že autor poskytl tu fotku právě a jen jemu za smluvně daných podmínek a nepřeje si aby byla dále nezávisle šířena po netu někým kdo si jí prostě stáhne. Je to pravda chabé opatření nejde-li třeba o "vodotisk" ale aspoň nějaká snaha to je.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
JJ. On je to vůbec soukromoprávní vztah s autorem fotografie, takže si může dohodnout cokoliv, téměř:-)
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Někdy dost složitě. Zpravidla bývá uvedeno alespoň autorství a od autora se už dá dopátrat zbytek. Jinak se to taky dá zjistit přes kolektivního správce - OSA, Dilia, Intergram a tyhle ostatní zlotřilé organizace. Výtvarná díla (mimo opětovný prodej originálu, ale to tu asi nehrozí
) mají pod palcem OOAS.

Měl bych dotaz na podobné bázi, i když z trochu jiného soudku. Přišlo mi zybtečné zakládat kvůli tomu nové téma, tak se ptám tady.
Zajímalo by mě jestli tady někdo nevíte, zda jsou nějakými právy chráněny archiválie? Např. když si v archivu přečtu dopis pana XY a nebo rukopis AB a budu pak chtít jejich přepis uveřejnit na internetu. Je to nějak ošetřeno? Mám na to právo? Musím si to u někoho nechat povolit?
A jak by tomu bylo u edice a nebo třeba u zdigitalizované stránky rukopisu?
Zajímalo by mě jestli tady někdo nevíte, zda jsou nějakými právy chráněny archiválie? Např. když si v archivu přečtu dopis pana XY a nebo rukopis AB a budu pak chtít jejich přepis uveřejnit na internetu. Je to nějak ošetřeno? Mám na to právo? Musím si to u někoho nechat povolit?
A jak by tomu bylo u edice a nebo třeba u zdigitalizované stránky rukopisu?
-
- Stálý přispěvatel
je to tady: http://www.cesarch.cz/legislat/2004-499.htm navíc se do toho plete zákon na ochranu osobních údajů
nunc est bibendum