Autorske a jine pravo ve vztahu k pamatkam a arch. nalezum

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Nooo, tož jsem to tu prozlouskával...a mám dotaz teda 2.

1. Jak by se právo dívalo na případ, když-by jsme chtěli na nějakém serweru vystavit volně k dispozici naskenované edice pramenů jako FRB,CDB,CDM,ARCHIV ČESKÝ,Bretholze-KOSMAS v MGH, které většinou vycházeli v průběhu 19.st. nebo na počátku 20.st. vzhledem k tomu že jestli se nepletu je nějaká ochrana práv zhruba 50 nebo 70, od smrti autora.

2. Jak by se právo dívalo, podobným případem když by jsme chtěli udělat něco podobného jako toto. Čili s nově vyšlíma. S tím, že by tam, ale místo k nahlédnutí bylo napsáno k přefocení, nebo půjčení. viz: http://jentak.moje.cz/literatura.html

????

PS, můžete mě začít kamenovat :wink: :badgrin:
Naposledy upravil(a) JARWIKS dne pát 04. kvě, 2007 7:59, celkem upraveno 1 x.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Jura »

ad bod 1.....od smrti autora nebo dědiců.....
nunc est bibendum
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

a je to jeste komplikovanejsi... pokud to dilo je soubor textu a fotek a fotky fotil napr. kolektiv autoru... je opravdu treba z pohledu aut. prava dohledat, zda je jedna konkretni fotkografie zatizena autorskymi pravy... tj. neuplynulo vic nez 70 let od smrti autora nebo ano ale zije nektery z dedicu autorskeho prava... autorska pravapokud se nepletu mohou byt soucasti pozustalosti a muzes je odkazat treba nadaci atd...
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

ad bod 2) no koser to myslim neni..
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

abaddon píše:a je to jeste komplikovanejsi... pokud to dilo je soubor textu a fotek a fotky fotil napr. kolektiv autoru... je opravdu treba z pohledu aut. prava dohledat, zda je jedna konkretni fotkografie zatizena autorskymi pravy... tj. neuplynulo vic nez 70 let od smrti autora nebo ano ale zije nektery z dedicu autorskeho prava... autorska pravapokud se nepletu mohou byt soucasti pozustalosti a muzes je odkazat treba nadaci atd...
J, o těch fotkách vím... naštěstí jsou ty edice bez fotek... to s tou nadací mě docela zamrazilo, případně teda by mě jenom logicky napadlo, že tyto práva dnes budou mít asi ústavy na pracovištích, které připravují další díly těchto edic.

No a co vím ještě na konec na konec, ale toto tu už myslím padlo...je nutno je zveřejnovat ve stavu jak byli publikované...tzn. jako fotografie, či skenner. u těch edic by se s tím nikdo nepřepisoval, ale u krátkých článků z časopisů by to někdo udělal a mohl by být problém.
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

abaddon píše:a je to jeste komplikovanejsi... pokud to dilo je soubor textu a fotek a fotky fotil napr. kolektiv autoru... je opravdu treba z pohledu aut. prava dohledat, zda je jedna konkretni fotkografie zatizena autorskymi pravy... tj. neuplynulo vic nez 70 let od smrti autora nebo ano ale zije nektery z dedicu autorskeho prava... autorska pravapokud se nepletu mohou byt soucasti pozustalosti a muzes je odkazat treba nadaci atd...
J, o těch fotkách vím... naštěstí jsou ty edice bez fotek... to s tou nadací mě docela zamrazilo, případně teda by mě jenom logicky napadlo, že tyto práva dnes budou mít asi ústavy na pracovištích, které připravují další díly těchto edic.

No a co vím ještě na konec na konec, ale toto tu už myslím padlo...je nutno je zveřejnovat ve stavu jak byli publikované...tzn. jako fotografie, či skenner. u těch edic by se s tím nikdo nepřepisoval, ale u krátkých článků z časopisů by to někdo udělal a mohl by být problém.
abaddon píše: ad bod 2) no koser to myslim neni..
Nooo proto se ptám, myslím si to samé...asi by tam muselo být uvedeno jenom to k "nahlédnutí".

Napadlo mě to protože, některé knihy jsou docela špatně dostupné a když tak jen prezenčně...a každý máme svoji soukromou sbírku literatury v eln. formátu.
Bonemina
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bonemina »

Důležitých je těch 70 let po smrti autora (posledního přeživšího spoluautora) Po jeho smrti tahle práva spravují dědicové. Po 70 letech je dílo volné.

Jinak jestli to dílo někdo napsal/nafotil coby něčí zaměstnanec, tak majetková práva vykonává zaměstnavatel.
Naposledy upravil(a) Bonemina dne pát 04. kvě, 2007 8:55, celkem upraveno 1 x.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kain »

To jsou mi právní pověry:-) Je jasné, že po smrti autora spravuje autorská práva dědic, ale jen těch 70 let, pak šlus, navždy:-)

Aha, Bone dopsala dřív:-)

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Kain píše:To jsou mi právní pověry:-) Je jasné, že po smrti autora spravuje autorská práva dědic, ale jen těch 70 let, pak šlus, navždy:-)

Aha, Bone dopsala dřív:-)

Aha tož jestli je to takto....tak je to přesně to, co potřebuju :wink:
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

Kain píše:To jsou mi právní pověry:-) Je jasné, že po smrti autora spravuje autorská práva dědic, ale jen těch 70 let, pak šlus, navždy:-)
uz jsem v obraze.... znovu sem si to precetl... ono je nutne rozlisovat majetkova a autorska prava... podle zakona zanikaji ta majetkova, ale autorska prechazeji... rozumim tomu spravne?