abaddon píše:a je to jeste komplikovanejsi... pokud to dilo je soubor textu a fotek a fotky fotil napr. kolektiv autoru... je opravdu treba z pohledu aut. prava dohledat, zda je jedna konkretni fotkografie zatizena autorskymi pravy... tj. neuplynulo vic nez 70 let od smrti autora nebo ano ale zije nektery z dedicu autorskeho prava... autorska pravapokud se nepletu mohou byt soucasti pozustalosti a muzes je odkazat treba nadaci atd...
J, o těch fotkách vím... naštěstí jsou ty edice bez fotek... to s tou nadací mě docela zamrazilo, případně teda by mě jenom logicky napadlo, že tyto práva dnes budou mít asi ústavy na pracovištích, které připravují další díly těchto edic.
No a co vím ještě na konec na konec, ale toto tu už myslím padlo...je nutno je zveřejnovat ve stavu jak byli publikované...tzn. jako fotografie, či skenner. u těch edic by se s tím nikdo nepřepisoval, ale u krátkých článků z časopisů by to někdo udělal a mohl by být problém.
abaddon píše: ad bod 2) no koser to myslim neni..
Nooo proto se ptám, myslím si to samé...asi by tam muselo být uvedeno jenom to k "nahlédnutí".
Napadlo mě to protože, některé knihy jsou docela špatně dostupné a když tak jen prezenčně...a každý máme svoji soukromou sbírku literatury v eln. formátu.