Ohýbač wrote:A z čeho ořech? Já ho udělám asi ze železa.
Nejstarší železné ořechy znám ze 16. stol. ze záp. Evropy. Ve střední Evropě se používá parohový ořech (vyztužený železným čepem a destičkou) až do 17. stol. Taky se výjimečně vidí mosazný ořech, který je železem vyztužen podobně jako parohový, protože ani mosaz nebyla dost tvrdá ke kontaktu se spoušťovou pákou.
On soustruh na tvrdé kovy přišel až někdy koncem 15. stol., zatímco měkké materiály se soustružily už ve starověku.
Doporučuju vysoustružit ořech z losího parohu, který je mnohem méně pórovitý, než jelení.
Vladan wrote:Mám zato, že se dělaly i z kosti, ale myslím, že by takový ořech neměl moc dlouhého trvání (to ostatné i ty parohové).
Obvykle se uvádí, že byly kostěné, ale ve skutečnosti byly parohové. Leda, že by se použila slonová kost (kel). Spíš se zdá, že se nikdo nenamáhal rozlišovat kost od parohu. Kost z běžných zvířat je příliš málo odolná a taky nevím, z jaké kosti by se dal vyrobit váleček o průměru přes 40 mm a šířce 30 mm.
To je asi skutečně problém terminologie - tam kde se uvádí "kostěné" se často mezi parohem a kostí nerozlišuje, maximálně mezi kostí a rohovinou. Většina dostatečně velkých kostí které mne napadají je dutá, takže si moc neumím představit jak z toho dělat ořech - jako vyplňovaný plášť? Myslím že ten paroh bude smysluplnější.
souhlas-losí je vhodnější, ale vzhledem k tomu, že se jich tu moc nevyskytovalo, musel stačit jelení a dostatečně velký.
Anebo se losí paroh stal zaležitostí dovozu?
Dělali se ořechy z jednoho kusu parohu?
Co jsem viděl ,tak byly klíženy či nýtovany ze 2-3 kusů parohu.
Ten jelení paroh ke na tom docela dost stejně, jako kost - vevnitř je to dutý. Z jeleního parohu by se to dalo udělat hnet z kraje - největší průměr a nejméně sponghiózní zkáně. Viděl jsem také ořech soustružený ze slonoviny.
měl jsem v ruce asi 5 ořechů z našich středověkých lokalit (a viděl další), a pokaždé byly dělány z vícero destiček(2-3)(něco na způsob parohového hřebene) z parohu nalepených na sobě a někdy snýtovaných, takže to se sponghiozní tkání nemá nic společného.
Netvrdím , že se to nedělalo jinak, ale slonovina mohla být použita u luxusních kusů a dovoz losích parohů (či rovnou ořechů)mi připadá nepravděpodobný, ale možný. Stálo by to za bližší analýzu.
Domnívám se, že jelení paroh postačoval, idyž většina nálezů ořechů u nas je defektních.