Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Před časem jsme se bavili o řezbářských nástrojích a dlátech - zda byly dělané celoocelové nebo se vsazeným břitem jako sekery. Zřejmě se dělalo obojí, ale našel jsem z nálezů v Mikulčicích zmínky o dlátech a nebozezech "V jejich lžícovitém ostří jsou navařeny ocelové lamely, které byly velmi pečlivě kaleny a popuštěny" (Klanica - Velkomoravské řemeslo, 1972). Nemáte to někdo vyfocené v detailu?
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Bělení kostí: protože je celkem problematické sehnat 30procentní peroxid, tak mám takový malý tip. Vařil jsem kosti na 3x a naposledy se savem a saponáty. A to savo to alespoň částečně vybělilo.
Mám sice i litr toho peroxidu, ale už mi to přijde zbytečné to dále čistit.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

Pampalíny píše:Bělení kostí: Vařil jsem kosti na 3x a naposledy se savem a saponáty. A to savo to alespoň částečně vybělilo.
Preparovali jsme nedávno kosti v biologicko-chemickém semináři a aby mohlo pár hezkých ukázek zůstat ve škole, chtělo to trochu si s nimi pohrát. Savo vřele nedoporčujeme - kosti jsou sice nárherně beloučké, ale sotva se na ně sáhne, už se sypou. Naše vyučující z bižule to loni rozebírala s jedním docentem, když byli na pitvě a údajně nejlepší je pomalé vaření na mírném ohni. Nesmí to ale nijak vesele bublat a klokotat :). To se nám taky osvědčilo. Kosti jsou pěkné.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

A ten misionář nakonec nebyl ani tak moc chutnej co? :badgrin:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

SAVO - no nevařil jsem to v čistém savu, ale tak 1,5 deci na hrnec. Kosti jsou pořád stejné jako přdtím a jsem s nimi zatím nadmíru spokojen.
luinien
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od luinien »

Chce to najít rozumnej poměr pro ředění - ta banda, co to dělala loni je má sice fakt moc hezký, ale na úkor pevnosti, přestože savo ředili.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Obrázek

frčák

Obrázek

jehelníček

Obrázek

lžička na humus z uší

Obrázek

karetky
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Právě jsem dokončil další faldistorium - tentokrát pro Juru jako kněze. Je o něco větší a trochu jinak zdobené než to moje - o víkendu nafotím a dám ho sem.
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Müscha »

Pro upřesnění, ty kostěné věci výše jsou velkomoravské (9.stol.)ze Starého Města a Uherského Hradiště.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Březová kůra

Příspěvek od Pampalíny »

Různě na netu se člověk dočítá o výrobcích z březové kůry. Etnograficky známých u východních Slovanů dodnes. Má s tím ale někdo zkušenosti?
Chci si k tomu nádhernému VM luku udělat z kůry toulec, ale nevím jak nejlépe dostat kůru od dřeva.
Předpokládám, že na toulec se musí vzít kůra až po lýko a to mi nejde, neboť se mi to dost loupe. Je nějaká finta? Složitě to určutě nemůže jít, když se to tak často používalo.
Zkusím to napařit horkou párou (tak jak při tvarování dřeva), tak uvidím.
Díky.