Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.
Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
Před časem jsme se bavili o řezbářských nástrojích a dlátech - zda byly dělané celoocelové nebo se vsazeným břitem jako sekery. Zřejmě se dělalo obojí, ale našel jsem z nálezů v Mikulčicích zmínky o dlátech a nebozezech "V jejich lžícovitém ostří jsou navařeny ocelové lamely, které byly velmi pečlivě kaleny a popuštěny" (Klanica - Velkomoravské řemeslo, 1972). Nemáte to někdo vyfocené v detailu?
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Preparovali jsme nedávno kosti v biologicko-chemickém semináři a aby mohlo pár hezkých ukázek zůstat ve škole, chtělo to trochu si s nimi pohrát. Savo vřele nedoporčujeme - kosti jsou sice nárherně beloučké, ale sotva se na ně sáhne, už se sypou. Naše vyučující z bižule to loni rozebírala s jedním docentem, když byli na pitvě a údajně nejlepší je pomalé vaření na mírném ohni. Nesmí to ale nijak vesele bublat a klokotatPampalíny píše:Bělení kostí: Vařil jsem kosti na 3x a naposledy se savem a saponáty. A to savo to alespoň částečně vybělilo.

-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Březová kůra
Různě na netu se člověk dočítá o výrobcích z březové kůry. Etnograficky známých u východních Slovanů dodnes. Má s tím ale někdo zkušenosti?
Chci si k tomu nádhernému VM luku udělat z kůry toulec, ale nevím jak nejlépe dostat kůru od dřeva.
Předpokládám, že na toulec se musí vzít kůra až po lýko a to mi nejde, neboť se mi to dost loupe. Je nějaká finta? Složitě to určutě nemůže jít, když se to tak často používalo.
Zkusím to napařit horkou párou (tak jak při tvarování dřeva), tak uvidím.
Díky.
Chci si k tomu nádhernému VM luku udělat z kůry toulec, ale nevím jak nejlépe dostat kůru od dřeva.
Předpokládám, že na toulec se musí vzít kůra až po lýko a to mi nejde, neboť se mi to dost loupe. Je nějaká finta? Složitě to určutě nemůže jít, když se to tak často používalo.
Zkusím to napařit horkou párou (tak jak při tvarování dřeva), tak uvidím.
Díky.