Zbraně chladné

Moderators: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Zbraně chladné

Post by cossack »

Závěs přes rameno, ale trošku sofistikovanější - ne tenhle špagátek, se u kozáků vyskytuje až když se univerzální poboční zbraní stala šaška, tedy někdy ke konci 19.stol. (jen odhad -tak daleko můj zájem nikdy nesahal). Občas jsem to zahlídl i při rekonstrukci starších období, ale je to nejspíš špatně. Nikdy jsem na žádném dobovém vyobrazení neviděl jiný závěs šavle než klasický.
Ani sebelepší oživovač se občas nevyhne nějaké nedokonalosti, ať už jsou příčiny jakékoli. Je velice zrádné přejímat věci z fotek s argumentem "když to použili tamti, musí to být dobře".
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já mám dojem, že závěs šavle přes rameno jsem někde viděl, ale určitě to není časté.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Ghoblin
Nováček
Nováček

Post by Ghoblin »

Závěs přes rameno se celkem dost - alespoň podle toho co jsem viděl - vyskytuje u hajduků za Bathoryho, viděl bych to spíš na uhersko/sedmihradskou záležitost, u kozáků jsem zatím na podobný závěs nenarazil.
Image

cossack
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by cossack »

No a je to dobový obrázek? Mě to přijde že má docela moderní pojetí, skoro jako ilustrace z knihy někdy ze 30.let 20.stol.
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

zdravím Vás
provazový závěs se dost často vyskytuje u orientálních zbraní
dá se tedy předpokládat, že ho i Poláci běžně znali a používali
jako znak chudoby se mi hedvábné šňůry moc nezdají, vyděl jsem šňůrové závěsy na opravdu zdobených šavlích
až se dostanu domů skusím sem dát nějakou fotku
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Tento obrazok vo vacsom, kusok s inym pozadim, ja som ho nasiel s datovanim na rok 1589. V kazdom pripade, osobne sa mi nezda, ze tento zaves je snurovy, pretoze na tomto vacsom je vidiet, ze sa vetvi kvoli upnutiu na viacero miest na posve sable. A nikde nevidiet ziadny uzol, ktory na druhej strane u originalnych zavesov robenych zo snur vidiet. Mimochodom, tuto moju teoriu potvrdzuje aj to druhe vyobrazenie, kde su polski hajduci, na niektorych zavesoch cez rameno je vidiet tiez tie kovove ocka, rovnake ako u pasovych zavesnikov....

Pripadne to moze byt nejaka ina "plocha" tkanina, vid. detail zavesniku sable, tusim z Krakova...

Obrazok sable so snurovym zavesom neviem za toho frasa najst, celkovo sa vsak zda, ze zavesenie sable cez rameno je kusok ranejsia forma zavesenia...

EDIT: Tak nic, nechce mi to nahrat obrazky, ako sa zda... Sorrac...
"Na světě je zavedeno, že spousta hloupých si hraje na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé." Jan Werich

http://tricitka.brodec.org/
Olaff
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Olaff »

Tak tom to nakoniec poriesil, tuto mate tie obrazky: http://serbitar.rajce.idnes.cz/Uhri/

Snad to k comusi bude...
"Na světě je zavedeno, že spousta hloupých si hraje na chytré. Z chytrých, kterých je na světě nedostatek, jen ti nejchytřejší si hrají na hloupé." Jan Werich

http://tricitka.brodec.org/
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Brant »

Narazil jsem na šavli a detail zavěšení (je to přes rameno?). Bohužel bez datace a jakéhokoliv popisku.
remeni02.jpeg
remeni.jpeg
remeni03.jpeg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Radovan
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Radovan »

ano je moc pěkná
ale mám pocitže jsem se už s něčím takovým setkal a patří to na Kavkaz a do Gruziie
i když u kozáků proč ne dyť to tam taky patří
Dorlas
Nováček
Nováček

Post by Dorlas »

pár dalšich...
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Keď sa na kocku pozrieš zvrchu, zboku nevidíš spodok... 

Múdri ľudia porovnávajú porovnateľné. Hlúpi argumentujú hlúposťami.