Záležitosti křesťanské víry

Duchovno, víra, věda, umění

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Kateřina z Landštejna: budete se divit ale závěry vyvozuji přímo z vašich příspěvků a moc fantasie k tomu ani nepotřebuji, skorem žádnou. Ohledně poznámky o diskusi, silně pochybuji že je s vámi jakákoli diskuse vůbec možná, ale třeba vám jen dochází relevantní argumenty, takže co kdyby jste se vyjádřila k mé otázce nebo mlčela?
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Já jsem pro mlčení znamená zlato , bude to tak lepší.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Ronšperk píše:Kateřina: Ty ses rozhodla mé přízpěvky a otázky ignorovat?
Mé též :wink: ?
Vítězství nebo smrt!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

No a koukám nejsme sami. :biggrin:
Honor supra Vitam! Obrázek
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Pěkně si tu notujete, milí, vroucní, láskyplní, chápající křesťané, milující bližní své, nepranýřující, pomocnou ruku podávající, do posledního groše se rozdávající všem potřebným, hned je mi tak nějak lépe u srdce, že na světě nejsou jen samí zlí, oškliví, nevěřící ignoranti.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Rabe - Taky by z tebe už mohl vyskočit ten zlý duch ,který s tebou lomcuje nad klávesnicí :badgrin:

Pařdón ,ale tady se stejně bude muset mazat.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Rabe Rabe, já zažil podstatně víc neopohanských hippíků notujících si v tom jak to tu všechno bylo krásné, tolerantní a vědomostmi nabité než to křesťanství všechno zničilo. To mi připadá taky jako blud a náhled těch co si tu jak říkáš hezky notují ještě celkem umírněnou a rozumnou reakcí na podivné závěry paní Kateřiny apod. Nicméně snažím se na to jak fungoval a funguje svět nahlížet realisticky a tak prostě vidím že šíření křesťanství bylo použito ve středověké Evropě a později po téhle kouli jen jako ideologická záminka k prosazení mocenských a ekonomických zájmů tehdejších mocných, popřípadě velmocí. Přesto přiznávám že až tak jednoduché to nebylo, protože i když podle mne byla ideologie až sekundární důvod, mohli klidně věřit od panovníka po posledního drbana křižáckého vojska že konají zároveň i záslužnou věc.

Ale vezmi si - najdeš příklady, kdy přijetí křesťanství (ať už befelem z pozice vládnoucí vrstvy nebo dobrovolně "celonárodně") stejně další agresi mocnějších křesťanských sousedů nezabránilo (jen záminka se změnila) nebo jí jen oddálilo. Tak zase buďme rozumní a nehledejme obětní beránky na všechno zlo lidstva.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Ronšperk píše:Kateřina: Ty ses rozhodla mé přízpěvky a otázky ignorovat?
Velmi slušně jsem poprosila, abyste nepoužívali teologické argumenty, protože ty mne neosloví. Vysvětlila jsem proč - že mám zájem diskutovat o filosofických a společenských aspektech víry (v cokoli).
Používám podložené argumenty, datuji, uvádím prameny, snažím se formulovat jasně a zřetelně. Je-li to ignorováno, pak není důvod reagovat.

Zkus to tedy respektovat a můžeme diskutovat, slušně a na úrovni. Jde to, stačí číst pozorně a přemýšlet nad tím, co kdo chtěl říci. Diskuse o tak rozsáhlých a složitých tématech, jakými náboženství, víra a jejich vliv na společnost bezesporu jsou, je na dlouhé a dlouhé hodiny a nedá se vést krátkými větami; nelze najít jednoduchá řešení, vyústění. A rozhodně k tomu nepřispějí něčí chuť se hádat nebo na někoho útočit.
Volo, multum, statim!
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Ale já jsem nic teologického nepoužíval. Na to je tady expert Rotgir. Budiž jeho znalostem chvála. Já myslím ty mé poslední oponace tvým názorům na dobyvačné křesťanství. Viz - Přemysl Otakar, osídlování západu amerického kontinentu, dobývání jižní ameriky Španěli. To není teologické. Jen se snažím přijít na to, proč mnoho lidí, (nejsi sama) spojuje tyto události naprosto nepochopitelně s křesťanstvím a staví mu to za vinu.....? Mě to přijde absurdní a nelogické. Pokud se střetli dva mocenské křesťanské státy, byla to bitva či válka, ale pokud jeden křesťanský stát se střetl s nekřesťanským (a je každému poměrně jendno z jakého důvodu) je to agrese křesťanství?

A vše píši slušně.
Honor supra Vitam! Obrázek
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Ty si to možná ani neuvědomuješ, ale ano, používáš hodně teologických frází. Člověku pohybujícímu se v náboženském prostředí to asi vůbec nepřijde, protože tam tak mluví kdekdo, ale když se díváš zvenku a navíc jako ateista, vnímáš to dost silně.

Protože to nebyly "jen" dobyvačné války, to byly často války přímo vedené církevními institucemi, podléhajícími přímo papeži.
Přemysl Otakar II podnikl křížovou výpravu proti "pohanským" Prusům společně s řádem německých rytířů. Křížové výpravy daly vzniknout a později i byly vedeny johanity a templáři.
Všech dobyvačných výprav do obou Amerik se účastnili vysocí představitelé církve a buď přímo osobně, nebo prostřednictvím svých podřízených se podíleli na vyvražďování obyvatelstva, ničení jeho kultur a rabování majetku. Opravdu doporučuji přečíst si knihu Bartolómea de las Casas - dominikána, misonáře a ostrého kritika křesťanských zločinů. Již v 16. století si uvědomoval, že tyto zločiny nejsou páchány jednotlivci, ale systémem, jehož je on sám součástí. Jsou to zločiny spáchané křesťanstvím, církví, jež je hlásá. A křesťanská ideologie je obhajuje, protože protože říká, že duše má být spasena i za cenu zničení těla, což jednoznačně znamená, že schvaluje a přímo nabádá k vraždění nevěřících, kteří se bezpodmínečně nepodrobí. neříkám to proto, že bych Tě chtěla zranit, ale proto, že to tak je.

Proto také Vatikán velmi pečlivě tají a střeží své archivy týkající se diplomacie, majetku a politiky. Kdyby je otevřel, tak by se rovnou mohl zrušit a s ním celá katolická církev.
Volo, multum, statim!