Indiánská jména

Ostatní, nezařazené

Moderator: Joe

Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

Pampalíny wrote: U animistů je to sice složitější, ale i zde bych to očekával...
Jistý stupeň institucionalizace najdeš všude. Velký rozdíl je ovšem v tom, že většině animistů nevadí přibrání prvků od jinud (asi jako Římani) a tak se vlastně neustále rozšiřuje a přeskupuje. Vysvětlit to je ovšem spíš na osobní pokec u táboráku než u monitoru. :wink:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

Mokohtavenotaxe wrote: Vysvětlit to je ovšem spíš na osobní pokec u táboráku než u monitoru. :wink:
Ale musíme být u toho řádně ožralí :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: aby to pochopili všichni.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Pampalíny wrote:Podle mne každé náboženství vede časem k vytváření církevní instituce. Je to jen otázka "rozvoje" společnosti (u malých společenství to nehrozí). Kdysi jsem se přel o to, že Slovanská stará víra by se za pár let zkompromitovala taky. U animistů je to sice složitější, ale i zde bych to očekával...
To je věc dost složitá, ve které se tápe i mezi odborníky. Podle mne je tzv. moderní náboženství důsledkem mimo jiné, i jisté lidské pohodlnosti, neboť myšlení bolí :wink: Od animizmu jsem totiš hned v šamanyzmu a okultyzmu :? I u Indiánů máš různé spolky. Je ale možné považovat jak spolky Indiánů, tak ale třeba spolky tajných spoklečností okultistů za církve? Na druhou stranu všechny velké náboženství součastnosti vlastně vznikli ze sekt. Myslím si ale, že hlavním důvodem vždy byl fakt, že mocenské struktury zjistili, že se tím dají prostě ovládat masy. Pokud ale budeš zapřísáhlím třeba animistou, tak se nepodřídíš. Proto se to řešilo procesy s čaroději atd.! A i tak se okultismus, jak se muže každý přesvědčit nikdy zcela vymítit nepodařilo!

Nutno zde dodat, že vždy to bude jinak vnímat člověk bez osobní zkušenosti a s osobním prožitkem. (jsou lidé, kteří mají vizi náhodně, nebo si ji uměle vyvolají a nebo ji nemají nikdy !!!) Podle třeba Muslimů byli Bohem (čili nějakým universem) osloveni jen vyvolení, např. prorok. Hereze okultistů je hlavně v tom, že připouští, že vyvoleným může být každý člověk, pokud zná správný postup!
Ale popravdě - to se dotýkáme jen hrotu ledovce. Toto je příliš složité téma.
Já jsem prostě přesvědčen, že z čistého animizmu se stát církev v pravém slova smyslu nemůže, protože to pak už by nebyl animizmus!
Joe M.
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Joe wrote:Já jsem prostě přesvědčen, že z čistého animizmu se stát církev v pravém slova smyslu nemůže, protože to pak už by nebyl animizmus!
Pokud bych měl slovíčkařit (a to já občas rád :twisted: )z animistického světonázoru se stát církev může. Ale ovšem přestane v tom okamžiku být animistická. O:) :D/
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

dovolím si pár poznámek k předchozí debatě:

- mezi odborníky se termím "primitivní náb." už léta nepoužívá, spíše "náb. přírodních národů", etc...

- i v křesťanství dohcázelo a dochází k přejmenovávání (křest, biřmování, vstup do nějakého společentví - např. k řeholníkům, -cím,...) + různé přezdívky

- typickým příkladem institualizace neliterárního náb. je japonský šintoismus...

a ad jiná debata: Moravští bratři jsou dkutečně High quality :-)
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Jura wrote: - i v křesťanství dohcázelo a dochází k přejmenovávání (křest, biřmování, vstup do nějakého společentví - např. k řeholníkům, -cím,...) + různé přezdívky
Ja ja, v tom jistá podobnost je. :p
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Mokohtavenotaxe wrote:
Joe wrote:Já jsem prostě přesvědčen, že z čistého animizmu se stát církev v pravém slova smyslu nemůže, protože to pak už by nebyl animizmus!
Pokud bych měl slovíčkařit (a to já občas rád :twisted: )z animistického světonázoru se stát církev může. Ale ovšem přestane v tom okamžiku být animistická. O:) :D/
Vždyť to jsem měl na mysli :wink:
Joe M.
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Nutno dodat, že se zde bavíme o něčem, o čem se píšou stohy tlustých knih, tak že nebrat až tak za pysk :-#
Také by se to dalo říci jinak. Pokud by z animizmu mohla být církev, tak už by tu byla :!:
Joe M.
Raiden
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Indiánská jména

Post by Raiden »

Mokohtavenotaxe wrote: Také není vhodné se přímo někoho ptát jak se jmenuje
Prosím za prominutí, ale jak se mám zachovat v případě, že cítím potřebu Indiána oslovit a to pokud možno zdvořile, čili snažím se komunikovat a přitom se vyhnout faux pas???
Je snad na místě otázka položená ve třetí osobě a oslovení "můj rudý bratr"? Já to teda takovohle rétoriku považoval na mayovskej mýtus... :-k

(marginální poznámka: "mayovskej mýtus = mýtus vytvořený Karlem Mayem, nikoli národem Mayů... :mrgreen: )
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Hele a to píšeš jako nějakej úřední dopis? Že potřebuješ oslovení. :twisted:
I když někteří tykyindiáni si na Mayovský kult potrpí. :wink: :badgrin: :badgrin:

Pokud s ním mluvíš, oslovení nepotřebuješ, pokud mu píšeš, tak třeba já používám oslovení příteli (pokud už je to fakt nutné). :wink: