Pampalíny wrote:Podle mne každé náboženství vede časem k vytváření církevní instituce. Je to jen otázka "rozvoje" společnosti (u malých společenství to nehrozí). Kdysi jsem se přel o to, že Slovanská stará víra by se za pár let zkompromitovala taky. U animistů je to sice složitější, ale i zde bych to očekával...
To je věc dost složitá, ve které se tápe i mezi odborníky. Podle mne je tzv. moderní náboženství důsledkem mimo jiné, i jisté lidské pohodlnosti, neboť myšlení bolí

Od animizmu jsem totiš hned v šamanyzmu a okultyzmu

I u Indiánů máš různé spolky. Je ale možné považovat jak spolky Indiánů, tak ale třeba spolky tajných spoklečností okultistů za církve? Na druhou stranu všechny velké náboženství součastnosti vlastně vznikli ze sekt. Myslím si ale, že hlavním důvodem vždy byl fakt, že mocenské struktury zjistili, že se tím dají prostě ovládat masy. Pokud ale budeš zapřísáhlím třeba animistou, tak se nepodřídíš. Proto se to řešilo procesy s čaroději atd.! A i tak se okultismus, jak se muže každý přesvědčit nikdy zcela vymítit nepodařilo!
Nutno zde dodat, že vždy to bude jinak vnímat člověk bez osobní zkušenosti a s osobním prožitkem. (jsou lidé, kteří mají vizi náhodně, nebo si ji uměle vyvolají a nebo ji nemají nikdy !!!) Podle třeba Muslimů byli Bohem (čili nějakým universem) osloveni jen vyvolení, např. prorok. Hereze okultistů je hlavně v tom, že připouští, že vyvoleným může být každý člověk, pokud zná správný postup!
Ale popravdě - to se dotýkáme jen hrotu ledovce. Toto je příliš složité téma.
Já jsem prostě přesvědčen, že z čistého animizmu se stát církev v pravém slova smyslu nemůže, protože to pak už by nebyl animizmus!
Joe M.