Zbraně chladné

Moderátoři: El Cid, Brant, MarcusIV, LiborZ

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Zbraně chladné

Příspěvek od Knecht »

Nicméně pro tu prču si ho pořídím, narozdíl od šavle si tohle ukovu v pohodě sám - jen co bude chvilka kovacího času.
Jakvlastně funguje ten hák? Co jsem zatím pochopil, tak se na něj věší šavle při jízdě aby neplandala moc dole?
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Knecht píše:Nicméně pro tu prču si ho pořídím, narozdíl od šavle si tohle ukovu v pohodě sám - jen co bude chvilka kovacího času.
Jakvlastně funguje ten hák? Co jsem zatím pochopil, tak se na něj věší šavle při jízdě aby neplandala moc dole?
Jo, přesně tak funguje. Co se bítka týče, jen kovej, jen kovej. Budeme tím po nocích strašit mladý mušketýry :twisted: Ale do bitvy tě s tím asi nepustěj.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Biják v jedné ruce, čakan ve druhé...juch!

Jinak si pořád nejsem jistý jestli se do sezony zmůžu na šavli, ale čakan bych mít měl (případně i jeden mám, ale není moc košer)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Knecht píše:Biják v jedné ruce, čakan ve druhé...juch!

Jinak si pořád nejsem jistý jestli se do sezony zmůžu na šavli, ale čakan bych mít měl (případně i jeden mám, ale není moc košer)
Já myslím, že nemusíš primárně řešit šavli. Já si ji pořizuju taky až teď. Radši ať jsou v cajku hadry a tak. Do bitvy ti bohatě stačí kopí a to přece máš. Nebo můžeš s klidem střílet a na prálku se vykašlat.
Ktož chce šíp z rány vytáhnúti, učiň takto: Vezmi raky a zaječie sádlo a ztluc to spolu dobrze. Pak vezmi vejce a pryskyrzici a ztluc to v hromadu a klaď na tu bolest, a vytáhneť se všeckno ven. A na to traňku užívej. (Chirurgické lékařství, 16. stol.)
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Určitě jdu jako střelec, ale šavličky se mi prostě líbí.
Možnost využít pušku a zároveň možnost mít šavli a čakan byly taky hlvní důvody proč do toho jdu. Samozřejmě se mi kozáci taky líbí, ale nemít do začátku kvér, nevím jestli bych se do toho pustil.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Brant »

Knecht píše:Určitě jdu jako střelec, ale šavličky se mi prostě líbí.
Možnost využít pušku a zároveň možnost mít šavli a čakan byly taky hlvní důvody proč do toho jdu. Samozřejmě se mi kozáci taky líbí, ale nemít do začátku kvér, nevím jestli bych se do toho pustil.
Ale však jo. Pořiď si šavli podle chuti. Jenom jsem chtěl říct, že když nebude hned, tak to vůbec nevadí.
Brant
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Nože

Příspěvek od Brant »

Tady je pár těch "kuchyňáků".
nože.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Jak tak koukám na ten biják, všiml jsem si, že oko na hlavici je tam tak jakoby zapuštěné. Tak si říkám, jestli tam není zalité - tj. že je hlavice třeba olověná. Výrobně by to bylo lehčí tehdy i dnes a olověná surovina vzhledem k "domácké" výrobě kulí asi nebyla vzácností.
Každopádně oko nevypadá moc jako přikované.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

nechtěl jsem dál zasírat vlákno s Odkazy debatou o jataganech, tak s tím přecházím sem.
Mně se zdá divné, že by neměli žádnou takovou "chladnou zbraň středního doletu" - že jen šavle, případně taky dost dlouhý čakan a pak kudla. Nebo že někdo neměl třeba zrovna jatagan a na šavli se vybodl. Jen proto, že se nenašly tyhle hračky u Berestečka bych je šmahem nezavrhoval - zrovna tyhle exotické věci mohly být vyhledávané a proto z bojiště odnesené, narozdíl od šavlí, kterých mohlo být relativně dost. Ale to už se dostáváme k otázce interpretace archeologického pramene. Je pravda, že pokud nemají nic kromě šavlí ani na vyobrazeních, pak už je to k zamyšlení.
Dlouhán
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Dlouhán »

Taky bych chtěl najít argumenty na podporu jataganů. Mě by se totiž dóóóst líbil :wink: