Staromaďaři

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Sam-Čeledrag
Nováček
Nováček

Post by Sam-Čeledrag »

woden wrote:Dobre tak ja ju dneska kupim a po obede bude na veligrade.
Prihlas sa potom u mna.
Ok přihlásil se mi od vás maly Rado tak už sem se sním domlouval.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Sam-Čeledrag wrote:Tak zatím jak to vypadá tak o Maďarech toho mistní vzdelaní pánové nic moc neví což me doclela mrzí :oops: nu skusím ješte jednu otázku snad budu uspěšnější. :wink:

Našel jsem něco o staromadarských botách, ale vůbec netuším jstli takto mohy vypadat a nebo to je podle nejakého pozdějšího vzoru:

http://felszerelesek.lovasijaszat.hu/fe ... =17&lang=1
myslím, že takový vysoký "sapogi" z měkké kůže se zvednutou špičkou existovaly.
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Pampalíny »

i s podpadkem?
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Sam-Čeledrag
Nováček
Nováček

Post by Sam-Čeledrag »

Co se týče staromadarských kaftanů, našel sem na jedné madarské stránce (která mi sice pripadá jako naše Drakkaria možná ješte o poznání komerčnejší, ale co už) zajimavej kaftan. Něco podoného sem, snad viděl u vyobrazení u Osmanů a nebo Turkotatarských kmenů. Otázka je zdali takovej typ u madarů existoval neboť v tom článku o kaftanech co psal Sidney žadnej podobnej typ nemá uveden.

http://www.turania.hu/catalog/product_i ... ts_id=1019

A ješte jedna otázka jestli někdo netušíte kde sehnat lité knoflíky které by byly vhodné na kaftan z 10stol.
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Sidney »

Špatně ses díval. Na některých starotureckých sochách jsou vidět takové kaftany /někde jsem četl označení chaláty pro tento typ/ - viz Image

nebo na obrázcích gulamů z Laškari Bazaru

Image

Akorát jsou ty kaftany většinou delší.

Knoflíky se dají koupit od rusů na Volinu, nebo se musí nechat odlít.
Mysa
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Mysa »

vcelku zajímavý článek, ale zdroj mi přijde pochybný :wink:

Image
habeante not papyrum, daktylo derade pugam
lubossek
Nováček
Nováček

Post by lubossek »

pro zájemce - celá řada kostýmů z nomádskéhpo prostředí http://steppes.proboards23.com/index.cg ... thread=439
Sam-Čeledrag wrote:...tak asi navštívím holt horní uhry stejně to nemám moc daleko:)
ty máš stroj času abys navštívil Horní Uhry nebo tvůj Felvidék, Slováci taky o naší vlasti nepíší jako o "Protentkorát Bémn unt Mérn", trochu slušnosti bych prosil, to neni rejpnutí, to je ignorance! Horní Uhry je korektní termín, ale jen pro určité období, použito dnes je to samý jako kdyby si zejtra cestoval do SSSR a jel třeba do Kyjeva....... trochu slušnosti bych prosil k našim bratřím!
Hama sar ba sar tan ba kuštan dihém, | Az án bih ki kišwar ba dušman dihém.
(Vydám vše, celé tělo k usmrcení, | je to lepší než vydat zemi nepříteli)
Hakím Abú-l-Qásim Firdausí Túsí
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Slušnost je dobrá, ale stejnýho tátu taky nemáme, takže jaký bratři.
Vítězství nebo smrt!
Sam-Čeledrag
Nováček
Nováček

Post by Sam-Čeledrag »

lubossek wrote:pro zájemce - celá řada kostýmů z nomádskéhpo prostředí http://steppes.proboards23.com/index.cg ... thread=439
Sam-Čeledrag wrote:...tak asi navštívím holt horní uhry stejně to nemám moc daleko:)
ty máš stroj času abys navštívil Horní Uhry nebo tvůj Felvidék, Slováci taky o naší vlasti nepíší jako o "Protentkorát Bémn unt Mérn", trochu slušnosti bych prosil, to neni rejpnutí, to je ignorance! Horní Uhry je korektní termín, ale jen pro určité období, použito dnes je to samý jako kdyby si zejtra cestoval do SSSR a jel třeba do Kyjeva....... trochu slušnosti bych prosil k našim bratřím!
Prosím, aby ses zklidnil myslím, že to nebylo myšlené jako urážka jen jako sranda a kluci to pochopily. Jediný kdo to zřejmě nepochopil jsi ty. A pokud míníš dělat nějaké rozbroje, dělej je prosím jinde. Dekuji.

Jinak co se týče té knihy co mi přivezly woden s malým radem z bratrského Slovenska (aby někoho nejeblo kdybych použil zase ten hrozně urážlivý termín horní uhry:) ) tak je opravdu výborná a vřele doporučuji.
Sam-Čeledrag
Nováček
Nováček

Moďarské štíty

Post by Sam-Čeledrag »

Netušite náhodou jestli staromaďaři používali jako štíty kalkany, nebo neco podobýho? Nejaký štíty pletený z proutí s kovovou puklicí a buť oplítaný a nebo potažený syrovou kůží? Vůbec nikde jsem na to nenarazil.