Kutrolf

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Kateřina_z_Landštejna »

Tady ho mají za velmi přijatelnou cenu: http://www.medievum.cz/e-shop/item-deta ... mmodity=21
Volo, multum, statim!
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od maser »

k tomu doporučuji články od Evy Černé. Teď jsem od ní četl kapitolu Sklo 13. až 16. stol. v knize Klápště, J. (ed) 2002: Archeologie středověkého domu v Mostě (čp. 226), Praha-Most, 93-110.
Sklo je zde perfektně popsáno, skvěle chronologicky rozčleněno...radost číst :) .
Popisuje zde jeden zlomek patrně z kutrolfu. Budu citovat ze stran 100-101:
Tato lahvovitá nádoba vyskytující se v řadě variant s jedním, dvěma i více hrdélky má dlouhou výrobní tradici, láhve s několika hrdélky byly vyráběny již v pozdně antických dílnách... Můžeme se pouze domívat, že snad stejně jako dosavadní české nálezy měl čtyři hrdélka... Svým charakterem připomíná sklo nádob běžně vyráběných až po polovině 14. století. Od téže doby jsou ostatně na našem území archeologicky doloženy i počátky kutrolfů.
S kutrolfy se setkáváme především v okolních zemích, zvláště v Německu a Rakousku. V dosavadních nálezech tam sice nastupují později něž u nás, za to s mnohem vyšší frekvencí. Zvláště v prostředí německých měst lze pozorovat masové rošíření tohoto pozoruhodného tvaru. O jeho oblibě sahající až do počátku novověku svědčí vedle sídlištních nálezů četné doklady výroby, a to jak archeologické nálezy z areálu hutí, tak písemné prameny uvádějící kutrolfy ve výčtu vyráběného sortimentu. Vyšší stáří českých kutrolfů a relativně časné doklady na našem území (již od sklonku 14. století, podporují úvahy o možném domácím původu nejstarších mosteckých exemplářů.[/b]
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Eleazar2 píše:Ahojte,
slyšel jsem o tom, že Kutrolf (asi se zahnutým hrdlem než rovným) se nosil zavěsený kolem těla přes rameno jezdce. A na krátkém řemínku.

Jinak velmi hezký kousek z Muzea.
To se traduje, pravda, už pár desítek let. Ale kutrolf je nádoba z dost tenkého skla, takže by musela být pro použití za jízdy dobře obalená kůží, slámou, dřevěným obalem, opletená. Ale pak by se ztrácela její zdobnost.
Jezdci používali hlavně vaky a různé kožené nebo dřevěné lahve - válcovité, ploché. Také se kůží potahovaly silnostěnné lahve skleněné. Ale kutrolfy asi ne...

Kutrolf byl již ve středověku považován za ozdobnou hříčku, avšak velmi funkční. On se totiž v podstatě nevylije, což na hostinách zajisté často hrozilo :biggrin:
Kamarád sklář manželovi jeden udělal k vánocům a pro pijáka je to ideální nádobka. Dobře se drží, dobře se z něj pije a navíc je ozdobou stolu. Myslím, že to je smysl jejich existence.
Volo, multum, statim!
Kateřina_z_Landštejna
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Může být :wink: A není vyloučeno, že ho někteří bohatí jezdci někdy používali i jako cestovní nádobu. Protože on kutrolf byl a je dost výrobně náročný a nikdy to nebyla levná záležitost, takže si jej mohli pořizovat jen movitější lidé. Na druhou stranu - nezdá se mi, že v tehdejší šetrné době, kdy se nádobí a oděv dědily z generace na generaci, by někdo, a to i bohatý člověk, riskoval rozbití skleněného nádobí.
Zatím se mi nepodařilo najít žádné vyobrazení, kde by jezci cokoli podobného kutrolfu měli. Měchy, kabelkám podobné kožené lahve, tykve se špuntem, dřevěné lahve - to vše ano... Ovšem to neznamená, že se to nemohlo tu a tam vyskytovat.

Z praktického hlediska mi opravdu přijde vhodnější pro středověk dřevěná nebo kožená láhev. Sklo tehdy bylo doménou bohatých měšťanů a šlechty a ti zase, když se vydali na cesty, mívali na obsluhu lidi - osobní nádoby tedy asi moc nepotřebovali.

Takže když to tak vezmu ze všech možných úhlů - kutrolf, pokud jako jízdní nádobu, tak možná na nějaký kratochvilný civilní výjezd spojený s popíjením vonných moků. Do válečné vřavy nebo na cesty jednoznačně měch nebo tak něco.
Já jsem navíc lakota lakomá a bylo by mi líto ho rozbít :biggrin:
Naposledy upravil(a) Kateřina_z_Landštejna dne pon 05. kvě, 2008 12:55, celkem upraveno 1 x.
Volo, multum, statim!
JARWIKS
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od JARWIKS »

Vezmu to z praktického hlediska: Nedá sa z toho rychle chlastat velké množství alkoholu...čili čutora je mnohem lepší a pětilitrový džbánek ještě mnohem víc :badgrin: