Nemůžeš mi poslat nějaké foto svého štítu? Viděl jsem zatím 2 verze proutěného štítu - jedna "košíkářská" (slovan.cz) a druhá v tématu "Římský štít" (rovné proutky vedle sebe).
Jinak tu práci jsem na netu nesehnal, tak jsem zkusil o ní osobně zažádat u autorky. Kdybys měl lepší nápad, dej vědět!
Na slovane.cz byla z velké části publikovaná moje práce a ten pletený štít tam byl taky můj, teda pokud tam Pampy nedal mezitím nějaký další. Lepší fotky asi ani nemám.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Tak to máš pěkný štít!
K těm bublikacím o keltských štítech (jde mi o to, seznámit se i s jinými tvary než je elipsa) - autorka mi odepsala, že ji nemá digitálně k mání. Prý na netu je dost jiných publikací.
Ale mě se pořád nedaří nic najít.
Nemáš nějaký jiný typ nebo odkaz na zdroj či knihu?
Hele já do laténu vůbec nedělám, práci od Danielisové jsem četl jen kvůli psaní své vlastní a víc jsem se o keltské štíty nezajímal. Nejsem si už jistý, ale možná mám v té bakalářce uvedený i štít z Irska, taky keltský, který je obdélný pokud si pamatuju a hlavně dost malý. Něco takového by se ti nelíbilo?
Nejsou nějaké odkazy třeba v klasické Encyklopedii keltské archeologie? Štít jako heslo tam určitě je, dokonce ten obrázek tu máme na začátku debaty, takže by tam měla být nějaká literatura.
No a jinak se holt smiř s tím, že třeba budeš muset zajet do některé odborné knihovny, ono prostě všechno není na netu k mání.
Ještě můžeš zkusit oslovit tady ná fóru týpka s nickem zoro, je to taky archeolog a dělá do Keltů, takže bude mít k tomuhle tématu načteno víc než já. Divím se, že se tu ještě nevyjádřil, ale on sem píše poměrně zřídka - taky se tu k těmhle obdobím toho moc neděje.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
To je dobrá prasárna, nicméně takhle končí artefakt s velkým nálezovým potenciálem, který lidskou ignorací už archeologicky pozbyl svojí cenu. Klidně bych hádal, že to ani nemusí být štít, ale nějaké kování, ale to husté děrování na obvodu a ty nýty pro uchycení řemení na vnitřní straně by seděli spíš k tomu štítu. Takže myslím, že kdo dal desítku euro za toto, tak není soudnej:) Vždyť to může být nějaká hovadina z renesance.
Keltský štít už se tady řešil hafokrát, a ta práce od Danielisové je dobrá a další práce problematiku pokrývají.
Tvar štítu je výrobně úplně jedno. Snad nebudu kacíř, vzhled keltského štítu přiřadím k využití různých značek moderních zbraní. To už je otázka po výrobcích těch věcí. Oblíbenost zbraně se určitě řídí funkčností, tradicí a novými trendy, navíc co je dobré, tak přetrvává dlouho (beretta, navy colt, colt 1911, kalašnikov). V tomto ohledu bych čekal, že keltští bojovníci z jedné oblasti budou mít podobný vkus a tradiční oblíbence.
V pramenech legend se často vyskytuje motiv kouzelného štítu (britské keltské legendy), což vybízí k představě, že nejenom měče a kopí měly svojí duši, ale i defenzivní štít (i přilby a zbroje jsou často posvátné). Tuto hypotézu by podporovaly i nálezy (slavnostní štít z Temže, štíty na mostě v La Téne). Myslím, ale že zbraně jsou slavné a posvátné hlavně tím, kdo s nimi bojuje, ne tím jak vypadají.
Spíš přidám myšlenku k technice výroby. Výroba štítu dýhováním, které je doloženo už ve starším období, má totiž velké nároky na dílenská zařízení, především na skladování a úpravu dřeva (zima/léto). Ty truhlárny nemohly být nějaké díry v zemi, taky si to asi borci nevyráběli na koleně. Těch štítů se musely vyrobit tisíce, navíc to bylo dost spotřební zboží (už jenom vnější podmínky počasí). V dílně je třeba započítat součinnost výroby s dalšími řemesly (kováři..). Myslím, že taková truhlářská dílna mohla být docela zajímavým organismem, především v oppidiální době, to bych si dokázal představit i nějakou větší dílnu pro desítku řemeslníků.
Naopak si nedokážu představit, že někdo smolí dýhovaný štít na koleni v Horní Dolní v tmavé zemnici, protože pro něj je jednodušší proutěný kožený štít.
Často se zapomíná, že na štíty se používaly různé potahy a obaly, aby vydržely ve špatném počasí (u římských štítů je známe důvěrně). Není žádný důvod se domnívat, že u keltských štítů by se nepoužívaly podobné ochranné kondomy.
Naposledy upravil(a) zoro dne úte 08. bře, 2011 18:04, celkem upraveno 1 x.
Knecht: Ten malý obdélný by mě také zajímal... vlastně preferuji jakýkoliv tvar, který se vymyká klasickým elipsovým a oválných štítů. Nejlépe podle nějakého nálezu. Určitě bych chtěl vidět nějaké vzory a přečíst si více info, než bych si ho udělal (nebo dal udělat)... asi budu muset do té knihovny - máš typ na knihovnu?
Zdravíško... vždy mě zajímalo k čemu bylo to žebro na keltských štítech dobré, ba co více, i kde se tam vlastně vzalo... Budu rád když by mi to někdo nějak vysvětlil... V žádném konstrukčním návodu jsem to nenašel, a viděl jsme u pár štítů že na sobě měli to žebro nanýtované, ale pak nevim k čemu bylo vlastně dobý?
Zdravím-no,žebro je de facto páteř toho štítu-řečeno slovy bojovníka-je to přesně ta věc která ti zbude v ruce až do konce bitvy-vzhledem ke konstrukci štítu která se tu už několikrát probírala.Kde se vzalo-těžko říct,na štítech se objevuje prakticky od" začátku" a to ve velké části Evropy a našel bys ho i na třeba afrických štítech,i když jiné konstrukce.z keltských štítů se strácí(tedy z těch "lepších-módních kousků)v průběhu 1 stol.před.n.l.osobně se domnívám že je to zapřičiněno nástupem jízdního boje a zlepšením konstrukce štítu na nějaký sendičový,lepený typ.Podotýkám že co jsem teď napsal je velmi laicky zhrnuto-je to velmi,velmi obsáhlé téma.Co se možností upevnění žebra na desku týče-krom přichycení umbem a občasně se vyskytující drobné kování v okolí tenkých částí žebra nevím o nějaké jiné dochované možnosti.pokud je umbo-drží žebro dobře samo o sobě,jinak lze k desce kolíkovat, lepit nebo přišívat.vše drží dobře.