,KOHO z Hrabišína píše: Tak proč to datujou,taky k roku 1340 ?
Tak bych očekával ,že on sám alespoň tuší ,jak se ty dvě části od sebe liší
A fundovanější závěr je tedy jaký?
Proč ho datujou... ? To se tak u rukopisů dělá. Velkou většinu rukopisů nelze datovat, jak to děláš ty, podle vyobrazených oděvů, ale dělá se to opačně: Povědomí o oděvech se vytváří podle toho, jak se datují rukopisy. A jak se to dělá? Dost často tak, že v rukopisu je napsáno, pro koho byl vytvořen (naprotitomu velmi zřídka tam je napsáno kdy). No a tak se vezme období života toho objednatele, což je v té době nějakých 50 let a do nich se datuje ten rukopis. A pak se to zpřesňuje. Například podle toho, jaké tam jsou postavy (víme, že v Luttrelově žaltáři jsou vedle sebe manželka a snacha sira Luttrella, přičemž syn se oženil tuším 1320 a manželka zemřela 1340 a hned máš dataci zpřesňenou, než bys měl jen podle doby života Sira Luttrella).
Takže, pokud je Codex manesse datován 1300-1340 je to zřejmě podle toho, že v té době žije jeho objednatel, nebo podle událostí, které daný rukopis popisuje, i to se často dělá. V profesionáním popisu rukopisů jsou vždycky dvě položky. Note before a Not after, čímž se udává, že rukopis stoprocentně (a to je důležité) nevznikl před a po nějakém roce. Přičemž to stoprocentně musí být jisté a proto je to často široké rozmezí. (můžou to být třeba dvě krajní události popsané v kronice atd...
Já jsem o dataci codexu palm.germ. 848 četl v knížce zhruba toto: (měl jsem to někde půjčené a nepovažoval za podstatné to opisovat, takže zhruba zpaměti:) Codex pochází z let 1300-1340. Podle výzdoby lze předpokládat, že vznikl ve dvou fázích, jedna je ranější (kolem 1305) a jedna pozdější (1335). Říkali tam, že ty dvě části se poznají tak, že na mladších jsou o něco mladší, tedy složitější pokrývky hlavy, účesy a oděvy, přičemž na starších jsou oděvy i pokrývky hlavy usedlejší. Druhým znakem mají být zdobnější rámečky okolo iluminací (modernější je mají zdobené, starší ne) a jiná stylizace květinové a ornamentální výzdoby.
Nejsem schopen to posoudit, neboť stylizacím květin a lístečků a vybarvování obličejíčků postav v jednotlivývh letech 14. století nerozumím.
Nicméně, když jsem si ta vyobrazení vytiskl a roztřídil je na dvě hromádky podle toho, zda mají linku kolem obrázku zdobenou nebo ne, vyšly mi dvě kupičky s mírně různými oděvy a účesy, přičemž jedny účesy jsou v jedné kupičce a ty druhé v té druhé, ani jeden se nekříží.
A když jsem to zkusil opačně, intuitivně to srovnat podle toho, jak si myslím, že by mohly být staré oděvy, vyšly mi téměř shodně dvě hromádky, jedna se zdobenými rámečky a druhá bez. Z toho usuzuji, že na té studii něco bude. Ale podrobněji to zřejmě nejen není známo, ale asi se to skutečně nikdy nepodaří dokázat, přece jen, je to 700 let a kdovíjak to bylo. Třeba rukopis vznikal ve více fázích, každých 5 let nových 20 stránek, těžko říct... Psalo se tam i něco o převažujícím poměru určitých barev v jedné nebo druhé skupině vyobrazení, jiných kytičkách a obličejích postav, ale to už si fakt nepamatuji...