Hisória vs. archeológia a iné.

Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain

Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

Překvapen nebudu :)
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

Pazourek: za mych mladych let bylo normalni zjistit si na cem ktery vyucujici baziruje a kde se to "da okecat".... to uz dneska nefunguje?

Je samozrejme fajn mit vlastni nazor, je spousta spatnych pedagogu kteri uci desitky let to same, ale o to vic pak ma byt cloveku jasne ze tady hlavou zed neprorazi a udelat to co stejne nakonec udelat musis... tzn naucit se to na cem vyucujici trva, odrikat mu to a myslet si sve..
Scar
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Scar »

Nevrátime sa k téme? Po ktorých knihách teda radšej siahnete?
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

abaddon píše:Pazourek: za mych mladych let bylo normalni zjistit si na cem ktery vyucujici baziruje a kde se to "da okecat".... to uz dneska nefunguje?
Funguje, ale pěkne mě to štve. Bohužel, ve chvíli, kdy dochází celkem k přerodu škol a setkáš jak s učiteli, kteří jsou ochotni vyslechnout si tvůj názor, podiskutovat si o něm a případně tě vyrazit za to, že neznáš fakta, tak s dědky, kteří chtějí odříkat podstavec ze své knihy, je to občas těžké .-(
Pazourek

Příspěvek od Pazourek »

abaddon:
Já to tak dělám a funguje to. Navíc si myslím, že u nás máme docela dobré pedagogy (až na vyjímky). Jen jsem se zastával Lojza, protože si docela snadno dokážu představit v jaké mohl být situaci.

Scar:
Nedívám se ani tak na to, jestli psal tu knihu archeolog, nebo histerik, ale rozhoduju se přímo podle jména autora. Co se týče středověku, tak by měl být každý medievální archeolog taky trochu historikem.Alespoň podle mého názoru.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

no to je mi novinka... ale takovyhle situace resis celej zivot a nemusime zustat jen v oblasti skolstvi... srat te to muze ale nekdy je proste snadnejsi rict co chce dotycny slyset a myslet si sve, protoze jinak dal neprojdes... stezuj si... ale radsi az nasledne ;-)
lojzo

Příspěvek od lojzo »

Svojou reakciou som nechcel vylievať nejaké bôle (však to nie je zďaleka jedná skúška, z ktorej som vyletel. :) a už je to aj pár rokov dozadu.

Skôr chcem zdôrazniť, že je dôležité na vec hľadieť z viacerých uhlov.
Hlavne v living history (pokiaľ hovoríme o stredoveku) je archeológia len začiatok. (Objav nálezu a jeho základné zaradenie) Potom príde na rad história, ikonografia, numizmatika, heraldika etc., ako hľadanie analógií). Nakoniec zrejme v mnohých situáciach etnografia (či už naša, alebo severoamerická :), ako hľadanie možných výrobných postupov.

A k tej skúške: V Slovenskej Archeológii som nakoniec našiel vetu o tej severnej hranici avarského záboru. v každom prípade je to zaujímavý spôsob ako naučiť študentov učiť sa naspämäť každú vetu. Taká Dekanova "Veľká Morava" je o mnoho názornejšia a ľahšie zapamätateľnejšia.
Borivoj
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Borivoj »

Tak já se vrátim k tématu za vás :evil:
Já čerpám v naprostý většině případů z archeologických pramenů. Historickou literaturu používám spíš k orientaci v tý archeologický.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

a jine vedni obory zcela ignorujes?
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od frenk »

ja si myslim, že to je hodně zjednodušený a tudíž i nepřesný názor, lojzo to řekl myslim trefně. Interdisciplinarní spolupráce je pro potřeby LH nepostradatelná ergo žádný z oborů nelze podle mě preferovat.