Tak dady vkládám jeden recept na mýdlo, který jsem osobně vyzkoušel ( mám ho od mé babičky, která si jej ještě teď dělá podomácku )
1 kg..........omastku (staré sádlo, lůj)
3 l..........vody
10 dkg..........smůly
20 dkg..........louhu sodného
---------------------------------------------------------------------------------------
Vaříme jednu hodinu, nakonec přidáme ještě hrst soli, a chvíli povaříme.
poté vlijeme obsah do starého pekáče, necháme vychladnout. Pak nakrájíme.
Mýdlo
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Občasný přispěvatel
Našel jsem doklad mýdla pro raný středověk. Jedná se o Baldovu lékařskou knihu ( Bald's book) 10.stol. ale některé části jsou i starší.
Ta obsahuje recept masti na kožní nemoce " Vezmi husí sádlo a kořen omanu, pilátu, bršlice a svítele. Byliny dobře rozemel vylisuj a přidej lžíci starého mýdla..."
Zdroj: Kieckhefer, R. 2005: Magie ve středověku.
Ta obsahuje recept masti na kožní nemoce " Vezmi husí sádlo a kořen omanu, pilátu, bršlice a svítele. Byliny dobře rozemel vylisuj a přidej lžíci starého mýdla..."
Zdroj: Kieckhefer, R. 2005: Magie ve středověku.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Původně jsem nechtěl komentovat, ale nakonec mi to nedalo. Návod je nepřesný a neúplný, například není posáno oddělení glycerínové fáze (kvůli vysolení se přidává sůl).Dagfari Hrut píše:Tak dady vkládám jeden recept na mýdlo, který jsem osobně vyzkoušel ( mám ho od mé babičky, která si jej ještě teď dělá podomácku )
1 kg..........omastku (staré sádlo, lůj)
3 l..........vody
10 dkg..........smůly
20 dkg..........louhu sodného
---------------------------------------------------------------------------------------
Vaříme jednu hodinu, nakonec přidáme ještě hrst soli, a chvíli povaříme.
poté vlijeme obsah do starého pekáče, necháme vychladnout. Pak nakrájíme.
Podle tohoto návodu lze připravit kaši s vysokým obsahem volného louhu (krátká doba zmýdelnění - za stara se vařilo mýdlo až 12 hodin), což by sice mylo, ale taky třeba až na kost

Indredience jsou v téměř v pořádku, poměry nehodlám zkoumat.
Ale co ten louh -ten je nedobový - to je moderní chemický produkt vyráběný elektrolýzou solanky, a zcela určitě se nepoužíval (na rozdíl od potaše nebo sody, viz výše).
Peggy, Trappers´Corral
-
- Stálý přispěvatel
-
- Nováček
peggy píše: Původně jsem nechtěl komentovat, ale nakonec mi to nedalo. Návod je nepřesný a neúplný, například není posáno oddělení glycerínové fáze (kvůli vysolení se přidává sůl).
Podle tohoto návodu lze připravit kaši s vysokým obsahem volného louhu (krátká doba zmýdelnění - za stara se vařilo mýdlo až 12 hodin), což by sice mylo, ale taky třeba až na kost![]()
Indredience jsou v téměř v pořádku, poměry nehodlám zkoumat.
Ale co ten louh -ten je nedobový - to je moderní chemický produkt vyráběný elektrolýzou solanky, a zcela určitě se nepoužíval (na rozdíl od potaše nebo sody, viz výše).
Za poopravení soli děkuji, ta mi unikla

jinak s louhem - já ale nepsal že do je dobový přepis receptury. pouze to, že takto vyráběla a vyrábí mýdlo moje babička