GLADIUS 2010-SEKCE "GERMÁNI"

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

Jaroslav Bašta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Re: GLADIUS 2010-SEKCE "GERMÁNI"

Post by Jaroslav Bašta »

Měli bychom mít římskou motyku a dolabru. Nabízím stavbu římské silnice, kdyby se na Curii něco takového hodilo.
No, spíše několik metrů náznaku silnice, ale mohla by to být zajímavá atrakce a typická legionářská činnost.
Taky bychom ještě mohli tesat nějaké kůly do palisády a nosit těžká břemena a tyranizovat barbary.
:)
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by KŘIŽÁK »

Mám pocit,že se nám debatka trochu zamotává,přemýšlím,jak začít trochu konstruktivně.Možná už od počátku rozdělit debatu na problémy jednotlivých part(táborů)a společné..Legie a spol.si svoje(tábor,program)může řešit u sebe na fóru,sekce"barbarská(a i ostatních nekulturních a hlavně neřímských entit)je zde.Myslím že by bylo dobré založit na LH diskusi Gladius 2010,kde by se probírali jen společné věci(ohl.bitvy.programu atd.)Je toho k probrání víc než dost a už teď se zamotáváme a přebíháme od bitvy k programu,řemeslům,táboru...
Do debat samosebou může konstruktivně zasáhnout kde kdo,případně linkovat odkazy na probíranou problematiku na svém fóru...
Nastíním probíraná témata:A)organizace tábora,B)hlavní program(bitva,kruhy,přednášky,vystoupení)C)doplňkový program(řemesla,soutěže)D)jiná
Pro tuto chvíli je asi nejaktuálnější a nejrychleji řešitelný vzhled a organizace tábora..
Pokud toto schvalujete,prosím adminy o rozdělení a vytvoření témat na fórech.Barbarstvo prosím o diskusi na téma tábor sem a dále všechny zvu k diskusím a tlumočení členům part.Pokud se nám na letošek podaří alespoň jedno z témat dotáhnout uspokojivě tak je to výhra... :wink:
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Appendix »

Křižáku, psal jsi že do bitvy půjdete jako Germáni, ale nevím jestli taky tak budete tábořit, nebo budete mít svůj keltský tábor? Nás bude dohromady cca 7ks, takže dva přístřeškostany. Rozhodně by se nám do tábora hodil oheň. Do té doby už snad budem mít nějakej pěknej kotel, keramika na vaření taky bude. Podle toho to ale vypadá, že předvádění dobvého táboření naplno bude pěkné obžerství. Řemesla žádný předvést nemůžeme, napadá mě snad jen nějaká kovařina, ale zatím mám výbavu jen na 1. pol. 20. stol.

K tomu programu - fakt by přišlo vhod vědět do jakého období bude děj zasazen, popř. nějaká témata přednášek a kdo je bude dělat.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Doprovodný program nutně nemusí respektovat dobové zasazení příběhu. Myšlenka vždycky byla že je Gladius "Antický festival". Ohledně příběhu - dělá na tom Páťa, zkusím zjistit co a jak.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Appendix »

Jasně. Já jen myslel aby nebylo třeba nějak upravit kostým, nebo pořídit něco úplně jinýho.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by KŘIŽÁK »

Apendix:Uvidím podle scénáře..letos bylo aspoň dopředu jasné,že to bude Teutoburg...teď fakt nevím.Do bitvy půjdu podle potřeby,táboření a pobyt rozhodně v keltským.Řemeslo neřeším,spíš prezentaci dané kultury pro návštěvníky(výstavka zbraní,nářadí,keramiky)Dost pochybuju,že se někomu bude chtít prosedět den u řemesla...Spíš jsem pro model" jeden experiment na víkend "jako to dělají lidi z Bacrie-u redukce nebo tavby se můžou vystřídat všichni,kdo mají zájem...je to přehledné a nerozfrcává to čas potřebný na ostatní program.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já doufám že letos už na Gladius dorazím. Ještě trochu pořešit oděv a hlavně štít. Drobné věci (šperky, sponu) mám hotové od minula, kopí už jsem si ukoval, takže prakticky řeším hlavně štít a případně nějaký ten jednobřitý mečík nebo kudlu.
Jak to vlastně dopadlo s těmi germánskými puklicemi na štíty? Loni je tu někdo nabízel a pak to nějak usnulo. To by mi ušetřilo spoustu času kdybych ji nemusel vyrábět.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Appendix »

Většina lidí má zatím klasická umba. My jsme si chtěli objednat takový ty Ještědy z Německa, kde je chlapík měl za 45 eur, jenže rekonstruuje dílnu či co a do června nebere žádný objednávky. Ten je měl docela pěkný, vytočený na soustruhu. Kovaný by přišlo asi několikanásobně dráž. Stejně nám nic jinýho nezbyde než si je vykovat. Už jsem to zkoušel, ale výsledek byl vcelku nepoužitelnej. Zkusim silnější matroš a uvidim jak to dopadne.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by KŘIŽÁK »

Budu rád,když stihnu "ještěd"pro sebe a pro kolegu..Mám toho rozpracovanýho nějak moc... :(
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Hmm, tož si zkusím asi taky bouchnout vlastní. Přinejhorším aspoň provizorní svářenou.
Ale dobré je že se mi snad povede půjčit na odlití sponu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/