Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderator: Joe

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Ale jo děla se samozřejmě bronzová dělala, mně šlo spíš o projektil.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Bídák: Jinak zajímavý odkaz.

Hlad: ne, to je skutečně slepá cesta - počítám že pokud si člověk dělal ty kule sám, tak (stejně jako u toho sporáku) by se touhle cestou určitě nedal.
Jura
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Jura »

...je to sice muj pocit, ale nepřevrtávávaly se po určité době hlavně v rámci jakých si " údržeb" ? nebo nějaké výbrusy? když s tím to střelivo dělá takovou paseku?
Hlad

Post by Hlad »

Jura: Nic takového, jako výbrus, se na zbraních nedělá. K přerážování vedou jiné důvody, třeba nedostupnost původního střeliva ... Možná že se přistupovalo k dodatečnému vydrážkování hladkých zbraní, i když ani to se mi nezdá, protože měly zbytečně velkou ráži. Z důvodu "údržby" by to připadalo spíše vlivem koroze způsobené velkou agresivitou spalin po černém prachu a hlavně jejich silnou absorbcí vlhkosti...

Bidak: Použití pájky na střely je nejlepší způsob jak si pocínovat vývrt. A zaboha to nedostaneš dolů... :-(

Antimon sehnat neumím, nepužívám ho protože brousí vývrt. Zatím používám jen čisté olovo i do patronových zbraní.
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by peggy »

Nevím, proč by měl antimon vydírat hlaveň - jde o relativně měkký a nízkotavitelný kov ze skupiny arsen-antimon-vizmut. Běžně se přidává do liteřiny, a proto hodně střelců používalo na legování kulí právě liteřinu. Pokud vím, je taky v brocích, ale to si nejsem jistý.
Chemicky nejbližší je olovu právě cín, antimon a vizmut. Zinek je blíž mědi a pod., i když má třeba bod tání nižší než antimon.
Faktem ovšem je, že metalurgie je napůl věda a napůl alchymie :-)
Hodně záleží na množství a poměru legur a neodvážím se od stolu vymýšlet a radit.
Cín stojí za H...., mimo jiné způsobuje krystalický lom (studeňák) a v kulích ho má být co nejméně.
Se zinkem nemám zkušenosti.
Pro předovky jednoznačně platí, že nejlepší je co nejčistší olovo.
Jo a bacha, ze zinkových par svinsky bolí hlava !!
Hlad

Post by Hlad »

No, možná je to obeně zažitý nesmysl, třeba jako to, že Kolumbus objevil Ameriku... Ale říkal mi to i puškař, tak nevím. Pak jsem taky slyšel, že když teplota slitiny překročí určitou hranici, vysráží se antimon na povrchu a brousí... Bohužel nejsem schopen na základě svých znalostí posoudit zda je to pravda, či hloupost...
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

Tak že HLADE, závěr je, střílej olovem a nešpekuluj :lol:
Joe M.
Hlad

Post by Hlad »

Joe: Já nechci špekulovat, ale musím. Jsou ráže, kde je to obecně problém (strhávání střel). Jako třeba 9mmLuger. .400Cor-Bon apod. Ta první mě netrápí, ta druhá jo! :-) Na trhu se ted objevil prach , který je výrazně, tedy o 50% levnější než jiné bezdýmé prachy.... Ale je hodně rychlý, něco mezi Accurate No2 a No5, což tobě sice moc neřekne, ale neva... Takže vylaborovat náboj je o dost těžší a to přitvrzení by mohlo pomoci...
Joe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Joe »

HLAD: já to chápu :) , ale také jsem pochopil, že to asi nejde :cry: a ani jsem neslyšel, že by se tím někdo zaobíral, čili docela jsem byl zvědav jak to dopadne. Výsledek je, že výme, že nic nevýme :?
Joe M.
Hlad

Post by Hlad »

Josep: to se docela mýlíš,protože nad tím bádá většina střelců, zvláště těch, co střílí moderní zbraně a disciplíny... Jsou totiž stanoveny tzv. faktory (minimální výkony), které jsou potřeba dodržet. Třeba v IPSC. Narozdíl od AWS, kde je stanovena pouze maximální rychlost střel...