Zbraně - od křesadla po opakovačku
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jura: Nic takového, jako výbrus, se na zbraních nedělá. K přerážování vedou jiné důvody, třeba nedostupnost původního střeliva ... Možná že se přistupovalo k dodatečnému vydrážkování hladkých zbraní, i když ani to se mi nezdá, protože měly zbytečně velkou ráži. Z důvodu "údržby" by to připadalo spíše vlivem koroze způsobené velkou agresivitou spalin po černém prachu a hlavně jejich silnou absorbcí vlhkosti...
Bidak: Použití pájky na střely je nejlepší způsob jak si pocínovat vývrt. A zaboha to nedostaneš dolů...
Antimon sehnat neumím, nepužívám ho protože brousí vývrt. Zatím používám jen čisté olovo i do patronových zbraní.
Bidak: Použití pájky na střely je nejlepší způsob jak si pocínovat vývrt. A zaboha to nedostaneš dolů...

Antimon sehnat neumím, nepužívám ho protože brousí vývrt. Zatím používám jen čisté olovo i do patronových zbraní.
-
- Stálý přispěvatel
Nevím, proč by měl antimon vydírat hlaveň - jde o relativně měkký a nízkotavitelný kov ze skupiny arsen-antimon-vizmut. Běžně se přidává do liteřiny, a proto hodně střelců používalo na legování kulí právě liteřinu. Pokud vím, je taky v brocích, ale to si nejsem jistý.
Chemicky nejbližší je olovu právě cín, antimon a vizmut. Zinek je blíž mědi a pod., i když má třeba bod tání nižší než antimon.
Faktem ovšem je, že metalurgie je napůl věda a napůl alchymie
Hodně záleží na množství a poměru legur a neodvážím se od stolu vymýšlet a radit.
Cín stojí za H...., mimo jiné způsobuje krystalický lom (studeňák) a v kulích ho má být co nejméně.
Se zinkem nemám zkušenosti.
Pro předovky jednoznačně platí, že nejlepší je co nejčistší olovo.
Jo a bacha, ze zinkových par svinsky bolí hlava !!
Chemicky nejbližší je olovu právě cín, antimon a vizmut. Zinek je blíž mědi a pod., i když má třeba bod tání nižší než antimon.
Faktem ovšem je, že metalurgie je napůl věda a napůl alchymie

Hodně záleží na množství a poměru legur a neodvážím se od stolu vymýšlet a radit.
Cín stojí za H...., mimo jiné způsobuje krystalický lom (studeňák) a v kulích ho má být co nejméně.
Se zinkem nemám zkušenosti.
Pro předovky jednoznačně platí, že nejlepší je co nejčistší olovo.
Jo a bacha, ze zinkových par svinsky bolí hlava !!
No, možná je to obeně zažitý nesmysl, třeba jako to, že Kolumbus objevil Ameriku... Ale říkal mi to i puškař, tak nevím. Pak jsem taky slyšel, že když teplota slitiny překročí určitou hranici, vysráží se antimon na povrchu a brousí... Bohužel nejsem schopen na základě svých znalostí posoudit zda je to pravda, či hloupost...
-
- Stálý přispěvatel
Joe: Já nechci špekulovat, ale musím. Jsou ráže, kde je to obecně problém (strhávání střel). Jako třeba 9mmLuger. .400Cor-Bon apod. Ta první mě netrápí, ta druhá jo!
Na trhu se ted objevil prach , který je výrazně, tedy o 50% levnější než jiné bezdýmé prachy.... Ale je hodně rychlý, něco mezi Accurate No2 a No5, což tobě sice moc neřekne, ale neva... Takže vylaborovat náboj je o dost těžší a to přitvrzení by mohlo pomoci...

-
- Stálý přispěvatel