Lovecké brašny
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
Hm, tak nic. Dík.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Nošení Indiánský věcí má zajímavý důvod. Nešlo vůbec o nějakou praktičnost a podobné občas se vyskytující žvásty. Šlo o společenský důvod. Dost často se ignoruje fakt, že počátky jsou v době tvrdého nevolnictví. I u nás měli myslivci postavení svobodníků a nošením kamizoly demostrovali své společenské postavení. V Americe tím Indiánským oblečením to začalo u Francouzských lesních tuláků, a nahrazovalo to mysliveckou uniformu. Od nich to okoukali i dlouhý lovci a u horalů už šlo vyloženě o módu. Vyvrcholilo to pak u amerických důstojníků v éře divokého západu.
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
Re: Lovecké brašny
Pánové, měl bych otázečku, našel jsem na stránkách http://wildeweavery.com loveckou brašnu, která se mi líbí, nevím ale jestli je možné mít ji na polovinu 18. století v Kanadě. Jak byly běžné tkané brašny ? Nenašel jsem žádný originál, ale v odkazu výše píšou že se dělaly.
Jde o tuhle

Jde o tuhle

-
- Stálý přispěvatel
Tkané tašky používali a dělali lesoši a Voyageours, čili ano, bylo by to možné.
Joe M.
-
- Občasný přispěvatel
Tahle taška není nic proti ničemu, úplně v pohodě.
-
- Stálý přispěvatel
Výborně, děkuji 

-
- Stálý přispěvatel
Joe wrote:Tkané tašky používali a dělali lesoši a Voyageours, čili ano, bylo by to možné.

Jak píše kolegyně, není to v zásadě nic proti ničemu, ale vyslovuji jakousi částečnou pochybnost. Tohle mi nepřijde jako typická lovecká/střelecká brašna kolem roku 1750. Problém je, že na tohle období se buď nic nedochovalo, nebo to prostě není detailně datováno. O těchto brašnách jsme se tu už bavili, a originály jsou zachované většinou až z přelomu století. Když už nejsou ty hmotné originály, dalo by se zapátrat na obrazech. Pokud se taková tkaná taška najde na obraze datovaném alespoň na 1770, neřeknu ani popel, ale takto musím zkrátka oponovat.
-
- Stálý přispěvatel
Nebo spíš mne teď napadlo něco jiného. Lovecké brašny sloužili přece k tomu, aby uchovaly v pořádku a tedy v suchu věci potřebné ke střelbě, na rozdělání ohně, atp. Když si udělám tašku pletenou z čehokoli, při prvním slušném deštíku ta taška bude durch.
-
- Stálý přispěvatel
On je problém, že se nemáme ani moc obrazů z období okolo roku 1750 s vyobrazením, oněch bláznivých dobrodruhů působících dle měřítek té doby na pokraji společnosti. Tudíž lovců, lesních běžců a podobných jiných zoufalců, kteří nás zrovna tak zajímají. Tak že ani nakreslené ty brašny moc nejsou. Aaale lovecké brašny, kombinace látky a kůže jsou dochované z období revolučního, tak že já nevidím nejmenší důvod, proč by se v období jen o max dvě desítky let dříve neměli používat. Co se týče ochrany věcí v brašně před vlhkem, je látka poněkud nepraktická, v tom souhlasím, ale nevylučuje to doloženost jejího použití.
-
- Stálý přispěvatel
Jakože tak, aby ten měch byl látkovej? Protože textilní popruh na kožené brašně je trochu něco jiného.Spící Medvěd wrote: lovecké brašny, kombinace látky a kůže jsou dochované z období revolučního,
Obrazy nemusí být nutně lovců nebo pádlařů co zrovna vylezli z lesa. Je celkem dost obrazů a rytin různých gentlemanů a vůbec střední třídy a tam se dají nalézt hotové poklady. Akorát, že je obtížné na ně natrefit.