Zpracování kovů, jejich výroba, lití a kování
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Občasný přispěvatel
z osobní zkušenosti vím, že kupodivu nejrychlejší a nejlevnější je čepel odnést do kalírny, kde ti s tím provedou co chceš- přesně podle čísla oceli.
Kalení dlouhé čepele v ohni je jedním z vrcholů kovářského řemesla a udělat to odhadem rovnou správně dovede opravdu málokdo. Nějaký ten pátek to dělám a povedou se mi tak dvě ze tří kalení. Vřele ti radím, vyprdni se na to a dej to udělat někomu, kdo to umí. Řada lidí dělá i velmi levně. Ale i kdyby ne- ve výsledku tě to stejně vyjde vyjde levněji, než učit se řemeslo kvůli jedné čepeli. Věř mi, že dlouhé čepele dělali vždy ti nejlepší z nejlepších, nebo to stálo za prd
Kalení dlouhé čepele v ohni je jedním z vrcholů kovářského řemesla a udělat to odhadem rovnou správně dovede opravdu málokdo. Nějaký ten pátek to dělám a povedou se mi tak dvě ze tří kalení. Vřele ti radím, vyprdni se na to a dej to udělat někomu, kdo to umí. Řada lidí dělá i velmi levně. Ale i kdyby ne- ve výsledku tě to stejně vyjde vyjde levněji, než učit se řemeslo kvůli jedné čepeli. Věř mi, že dlouhé čepele dělali vždy ti nejlepší z nejlepších, nebo to stálo za prd
habeante not papyrum, daktylo derade pugam
-
- Stálý přispěvatel
Re: Zpracování kovů, jejich výroba, lití a kování
Mal by som otazku. PRecital som to tu vsetko ale v podstate som k tomu nic nenasiel.
Ide o mechy. Ako to riesit. Dvojicky? jeden vacsi dofukovaci? alebo nejako inak?
Ide o mechy. Ako to riesit. Dvojicky? jeden vacsi dofukovaci? alebo nejako inak?
-
- Stálý přispěvatel
Dvojičky máme dokázané ze Skandinávie, velký dvoučinný (dofukovací) je záležitost až 17. století, co jsem našel. Na iluminacích máme jen jeden větší měch.
-
- Stálý přispěvatel
A co takto? http://www.youtube.com/watch?v=blBzKTly4Yc
Zdá se to velmi primitivní leč dostatečně účinné v polních (doslova) podmínkách...
Zdá se to velmi primitivní leč dostatečně účinné v polních (doslova) podmínkách...
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Účinné to je, ale nikde jsem to nenašel.
-
- Stálý přispěvatel
Na veligrade som sa bavil o tych mechoch a niekto spominal ze tie dofukovacie boli aj skorej (len netusim kto :-D )
ja som nasiel taketo nieco:

je to sice neskorsie ale ten mech vizera ako dofukovaci a nie len ako jeden vacsi.
Aj ked asi by mal pri dofukovacom upevnenu strednu cast a spagat by viedol k dolnej casti.
ja som nasiel taketo nieco:

je to sice neskorsie ale ten mech vizera ako dofukovaci a nie len ako jeden vacsi.
Aj ked asi by mal pri dofukovacom upevnenu strednu cast a spagat by viedol k dolnej casti.
-
- Stálý přispěvatel
Ten horní spíše, ale vzhledem k tomu, že celé uchycení měchu je pouze načrtlé, nevím. Problém je v tom, že pokaždé chybí ten střední list, který je velmi specifickým rysem velkého měchu, a je pokaždé uvázaný vrchní list, což u velkého měchu nelze.
Takže nevím, zatím mě to nenahlodalo. Ale velmi rád změním názor, jen by to chtělo lepší info.
Jen tak mimochodem, ve velké práci o hutnictví z renesance jsou také jen jednoduché měchy.
Takže nevím, zatím mě to nenahlodalo. Ale velmi rád změním názor, jen by to chtělo lepší info.
Jen tak mimochodem, ve velké práci o hutnictví z renesance jsou také jen jednoduché měchy.
-
- Stálý přispěvatel
Vím že je to úplně mimo mísu, ale tenhle obrázek je prostě inspirativní
http://www.lukostrelec.cz/galerie/kovarna/kov106.jpg

A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
A teď něco k tématu: Bible de Roda, Španělsko, ca polovina-3. čtvrtina 11 století. Uloženo v BnF jako Ms. Latin 6 (3). Bohužel se nedá z webu BnF (Mandragora) dostat vyšší rozlišení.
Scéna zobrazuje nahoře "Trois Hébreux et Nabuchodonosor", uprostřed pak "Trois Hébreux dans la fournais"

Scéna zobrazuje nahoře "Trois Hébreux et Nabuchodonosor", uprostřed pak "Trois Hébreux dans la fournais"