Isarno bitva 2009
Moderátoři: Trubadix, Wothan, Alexandr
-
KŘIŽÁK
- Stálý přispěvatel

Re: Isarno bitva 2009
Wothan-Isarno beru s rezervou,pokud by člověk měl vzít na vážno,že jde o Teutoburg a vezme pravidla platící na Gladiu,vyháže asi dost lidí...Ale stejně tam pokrok je...
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Jo jasně, ale je pravda že oproti loňsku tam pokrok byl, takže ta debata o tom asi nebyla zbytečná.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
Jaroslav Bašta
- Občasný přispěvatel

Za římskou stranu:
Na Gladiu i na Isarnu jsme zkusili použít proti barbarům měkčené oštěpy (posbírané co na nás kdo hodil) jako kopí pro boj face to face.
Výsledek byl výrazný.
Najednou jsem nebyl jen zakrytý terč pro germánská kopí, ale mohl jsem útoky zpoza scuta vracet na rovnocennou vzdálenost. Dokonce jsem zasahoval!! Myslím, že když římané vyřeší bezpečnou a pohledově přijatelnou variantu kopí pro boj z blízka, budou mít barbaři co dělat, aby si vůbec škrtli.
Další věc byla počet římanů. S poláky bylo legionářů opravdu dost na utvoření dlouhé linie a někdy dokonce zdvojené.
Tolik římského vojska pohromadě nepamatuju. Jen se opět projevila nesehranost. Jednotlivé skupiny nebyly schopny fungovat společně na jednotné velení.
No a nakonec bych chtěl poukázat na polsko-římského lukostřelce, který přímou mířenou střelbou trefil do hlavy jednoho chudáka barbara. Doufám, že to nebylo vážné, ale byla to tečka jako od Gandalfa...
Na Gladiu i na Isarnu jsme zkusili použít proti barbarům měkčené oštěpy (posbírané co na nás kdo hodil) jako kopí pro boj face to face.
Výsledek byl výrazný.
Najednou jsem nebyl jen zakrytý terč pro germánská kopí, ale mohl jsem útoky zpoza scuta vracet na rovnocennou vzdálenost. Dokonce jsem zasahoval!! Myslím, že když římané vyřeší bezpečnou a pohledově přijatelnou variantu kopí pro boj z blízka, budou mít barbaři co dělat, aby si vůbec škrtli.
Další věc byla počet římanů. S poláky bylo legionářů opravdu dost na utvoření dlouhé linie a někdy dokonce zdvojené.
Tolik římského vojska pohromadě nepamatuju. Jen se opět projevila nesehranost. Jednotlivé skupiny nebyly schopny fungovat společně na jednotné velení.
No a nakonec bych chtěl poukázat na polsko-římského lukostřelce, který přímou mířenou střelbou trefil do hlavy jednoho chudáka barbara. Doufám, že to nebylo vážné, ale byla to tečka jako od Gandalfa...
-
KŘIŽÁK
- Stálý přispěvatel

Vidím to takhle-scutum+ zbroj+gladius bude výborně fungovat,pokud bude fungovat jednotný postup legionářů,a pokud se na ně budou nepřátelé tlačit(nebo budou tlačeni)V tuto chvíli není legie natolik pevná a sehraná,a nepřítel není tak početný aby k tlačenici došlo-jednotlivec může téměř libovolně ustoupit a legionář nedosáhne aniž by neporušil sestavu...a tak se kopí jeví jako ideální zbraň-poslední dobou ji na bitvách preferuji s výsledky 100X lepšími než s mečem...Proti málo početnému a rozptýlenému nepříteli(a tudíž vysoce pohyblivému )by římané(kdokoliv)nasadil oštěpy,lukostřelce a hlavně jízdu.
K lukostřelcům-letící šíp nezastavíš a zásah hlavy,nedejbohové oka je na ho.no.Ve starověkých bitvách je navíc větší procento"naháčů"a navíc štítů,po kterých to může sklouznout...Co jsem viděl,v zahraničí,kde je těchto bitev nepoměrné víc se to řeší tak,že lukostřelci střílí do připraveného nepřítele(želva atd)vna povel.Hezčí a fungující je,když je prostor,a štíty jdou nahoru až když jsou šípy ve vzduchu a klesají..ale většinou se používá to první.Problém je taky prostor-šípy rády cestují od štítu k divákovi....Ještě připomenu,že by bylo fajn mít třeba prakovníky-což může být jakýkoliv "barbarský"bojovník-prak se dá použít i se štítem...
K lukostřelcům-letící šíp nezastavíš a zásah hlavy,nedejbohové oka je na ho.no.Ve starověkých bitvách je navíc větší procento"naháčů"a navíc štítů,po kterých to může sklouznout...Co jsem viděl,v zahraničí,kde je těchto bitev nepoměrné víc se to řeší tak,že lukostřelci střílí do připraveného nepřítele(želva atd)vna povel.Hezčí a fungující je,když je prostor,a štíty jdou nahoru až když jsou šípy ve vzduchu a klesají..ale většinou se používá to první.Problém je taky prostor-šípy rády cestují od štítu k divákovi....Ještě připomenu,že by bylo fajn mít třeba prakovníky-což může být jakýkoliv "barbarský"bojovník-prak se dá použít i se štítem...
-
Jaroslav Bašta
- Občasný přispěvatel

Asi máš pravdu.
Já se teď snažím vymyslet taktiku, která by umožnila legionářům zvládat to, co v současnosti proti nim nastupuje.
Navíc bych rád předváděl techniku dobově věrohodnou, takže nějaká alternativa kopí/pilum.
Něco co by šlo hodit, ale co by také mohlo sloužit jako jednoruční zbraň ke štítu.
No a jelikož donutit barbary umírat na zásah lámacím pilem do štítů je dosti obtížné, vymýšlím vyriantu pro boj z blízka.
No a jsem u problému vybalancovat pohledově uspokojivý hrot a bezpečnost pro oči protivníků.
Já se teď snažím vymyslet taktiku, která by umožnila legionářům zvládat to, co v současnosti proti nim nastupuje.
Navíc bych rád předváděl techniku dobově věrohodnou, takže nějaká alternativa kopí/pilum.
Něco co by šlo hodit, ale co by také mohlo sloužit jako jednoruční zbraň ke štítu.
No a jelikož donutit barbary umírat na zásah lámacím pilem do štítů je dosti obtížné, vymýšlím vyriantu pro boj z blízka.
No a jsem u problému vybalancovat pohledově uspokojivý hrot a bezpečnost pro oči protivníků.
-
KŘIŽÁK
- Stálý přispěvatel

No jo...o tom jsem psal výše...Kdo na co umře,je a bude o scénáři a hlavně o lidech...Potíže legionářů nemohoucí použít bod a tudíž se odkrývajících a porušujících "zeď" jsme taky debatili...Těžko řícz s které strany to rozmotat.Podle mě je nejdůležitější dril a jednotnost obou skupin....pak se uvidí..
-
Wothan
- Stálý přispěvatel

Nelámal bych si s tím až tak moc zase hlavu - "eurošípy" co používáme na RS bych použil i tady (kompletně včetně celé konstrukce včetně následného vyměkčení) - vidím to jako daleko smysluplnější a efektnější než kašírka na předem připravené štíty. Ohledně bezpečnosti - myslím že tyhle šípy spolu s omezením nátahové síly luku budou přinejmenším stejně bezpečné jako následný střet a údery hromadou oceli, ne-li více. Uznávám nepříjemné, ale snesitelné. U polní bitvy by se asi měla i vymezit distanc na jakou se bude střílet - aby se nepálilo na 5m apod.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
MarcvsGambrinvs
- Nováček

Salve, Maur je od Taranisů: http://www.shs-taranis.comsroub píše:Mám problém s bitvou až tak nesouvisející, ale zrodil se na Isarnu. Bral sem si tam kontakt na člověka s přezdívkou Maur, a špatně sem si to asi napsal, takže na něj nemám žádnej kontakt krom přezdívky, vim jenom že je odněkud od Břeclavi. Nemáte na něj náhodou někdo spojení?