Pampalíny wrote:Já teda osobně skutečně myslel volánky jako vlnovku přesahující hlavní část čelenky směrem dolů. Nevím jak která kůže je elastická, ale ani tenčí srna mi nepřišla, že by se sama vytvarovala. Jedině násilím a za vlhka a to už mi přijde podstatně jednodušší ji vykrojit.
Pokud to není natvrdo vyčiněná hovězina, ale kožka dělalná do měka a ten pásek má alespoň víc jak 1cm, tak se používáním často zvlní oba okraje. Zvlášť jestli je ta kůže napínaná. A asi by se dalo říci, že čím tenčí kůže, tím víc k tomu bude náchylná. Předpokládám, že v tomto případě jde o kůži bez epidermisu, a hodně měkou (podle ilustrace), takže jestli to nosili opravdu na hlavě, tak bych to zvlnění přisoudil spíše "práci" toho materiálu, než prvotnímu úmyslu. Nehledě na to, že se mohla vytvarovat sama tlakem těch záušnic.
A ještě, pokud by to chtěl někdo udělat záměrně, nepotřebuje nařezávat. Stačí namočit a tahat.
No přestože jsem děvčata ze Skjaldborgu párkrát viděl, opravdu si nevzpomínám, že by měly na hlavě záušnice, o kterých tu mluvíme. Ať prohlížím jejich fotky (které mám z Času vlků, Wothanburgu, Modré či Velízu nebo které mají na svém webu) jak prohlížím, záušnice nevidím a nevidím... Ale možná mám vlčí mhu
Zdar,
to zavěšení je právě jedna z variant, jak se záušnice mohly nosit. Já si myslím, že vzhledem k rozšíření tohoto šperku, mohlo existovat podstatně více možností nosení (a to i v rámci stejného období).
Právě jsem zkusil ty "volánky". Nakonec jsem to omezil jen na rozšíření kůže. Záušnice jsem nedal přímo do rozšíření, ale jen na rozhraní.
Na fotce jde částečně vidět, že v kůži se na hlavě záušnice postaví kolmo k hlavě. Což zpočátku působí trochu nepřirozeně, ale následně mi to přišlo docela sympatické. Na zkoušku to teda netlačí (a ani jsem nekrvácel ). Ale čert ví, jaké to bude po pár hodinách. Příští víkend to nechám otestovat.