Šperky, ozdoby, drobné doplňky

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Tady je odpověď dr. Lutovského na můj dotaz týkající se způsobu nošení záušnic:
"To kdybychom věděli... Máme záušnice navlečené do proužků kůže (Hlohovičky, Řesanice...) - nemusí to být ale jediný způsob nošení - textilní pásky či stužky jsou také možné. Často je nalézán i jen jeden exemplář záušnice na skráni, takže snad zavěšeno u ucha. V čelence zastrčené by asi zejména silnější typy záušnic tlačily, takže nejspíš zavěšeno ma řemíncích vpletených do vlasů či splývajících z čelenky. Ale fakt - kdo ví."

Ještě připojuji ten obrázek od J. L. Píče:
Obrázek
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Záusnice

Příspěvek od Pampalíny »

To podle obrázku vypadá, jako kdyby řemínek s náušnicemi měl volánky a teprve v nich byly záušnice zpíchnuty. Což by ovšem řešilo i možnosti tlasčení. Zkusím to takto udělat.
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

S těmi volánky to je zajímavý nápad :idea: prostě víc hlav, víc rozumu!
zeman
Nováček
Nováček

Příspěvek od zeman »

Může mi někdo vysvětlit termín "záušnice" , když se to nosilo všude jinde než za uchem? Jinak -s těmi volánky se mi to nezdá , spíš bych typoval dírky po obvodu, pokud je nosná část z kůže ,je možné , že se děrování
poněkud vytáhne a výsledný dojem budou volánky.
zeman
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Je to

Příspěvek od Pampalíny »

No mají v tom bordel, ne? Náušnice se taky nosí v uchu a ne na uchu :badgrin:
Jinak, chtěl bych vidět kůži, která by se vytahala do volánků pod tíhou záušnice. To by tu kůži Moravané museli kupovat jedině od Vietnamců.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

No možná pokud se ta čelenka dělala z krajů kozinky. Ty jsou hodně jemné a elastické. "Ale" že....
Honor supra Vitam! Obrázek
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Rab »

Zeman: No my jsme ty volánky asi tak nějak mysleli, asi se nedělaly tak, že by předem nějak uměle nařasili čelenku, ale že se zřejmě nějaká jemná kůže přirozeně vytvarovala podle záušnic. Záušnice snad proto, že když je dříve badatelé nacházeli v trochu odlišné poloze než klasické náušnice, ale přesto u hlavy, potřebovali je nějak odlišit a tak i pro svou podobnost k naušnicím je nazvali záušnicemi - asi lepší než třeba nadušnice, podušnice či předušnice :)
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

Nebo příušnice :mrgreen:
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

Já teda osobně skutečně myslel volánky jako vlnovku přesahující hlavní část čelenky směrem dolů. Nevím jak která kůže je elastická, ale ani tenčí srna mi nepřišla, že by se sama vytvarovala. Jedině násilím a za vlhka a to už mi přijde podstatně jednodušší ji vykrojit.
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Né i srna je dosti tuhá. Jehnětina či kozinka je jako tričko. To by podle mě mohlo být řešení. No já vážně přemýšlím, že se s paní pokusíme o rekonstrukci nějakého způsobu nošení.
Honor supra Vitam! Obrázek