Kdysi jim ovšem to třínohé nádobí fungovalo, takže je zjevně někde chyba.

Moderátoři: Maršálek, Heinrich von Rheinhausen, Bestian
Kameninu ve 14. století? To asi ne...Bestian píše:Pak to chce keramiku vypálenou až na kameninu nebo někde těsně pod. To se vypaluje za teploty kterou normálně na ohništi myslín nedostáhneš. Kamarádka takhle dělá keramiku a nechal jsem si od ní dělat nějaké misky, je schopná vyrobit cokoliv ale je dobré jí ukázat nějakej obrázek či dokumentaci aby měla jasno. Kdyžtak mi písni sz nějak by jsme to vykoumali.
Děkuji za opravu a upřesnění, na jakou teplotu se tedy dařilo keramiku vypálit?Kameninu ve 14. století? To asi ne...
V Porýní se sice kamenina vyráběla už někdy v 10. století, ale nedostávala se mimo region ve větším množství - zřejmě jí nebylo dost pro export.
Do Evropy se rozšířila až koncem 15. a počátkem 16. století z Arábie. Do té doby tu byla prakticky neznámá a nikdo ji neuměl vyrábět (vyjma Porýní). V našich zemích se kamenina hojněji objevuje až někdy v 18. století. Ale ve středověku na ni v Čechách asi příliš často narazit nelze - snad nějaké výjimečné imporotované nálezy v českoněmeckých a českorakouských pohraničních oblastech (Kadaň, Chomutov, Landštejn). Možná se k nám dostávala právě od Kolína nad Rýnem, s jehož obchodníky měly Čechy rozsáhlé styky už od pol. 13. století.
Nezamotal, spíš jsem vděčnej za každou informaci od odborníků[Tak jsem vám snad zamotal hlavu :D
Aby nedošlo k omylu jak jsem psal o odkaz se semnou podělil Bohuslav. Každopádně na něm vyobrazená nádoba a zřejmě kovová trojnožka mi připadá jako velmi paktický nástroj na přípravu jídla, jak v kuchyti tak na cestách. V nejbližší době hodlám takovou věc pořídit a vyzkoušet. Kdyžtak podám další informace. Pokud by někdo našel podobné vybavení sem s nim.Ráda se připojuji k Bestianovi a rovněž děkuji za upřesnění, rozšíření informací a obrázky. A také ještě Bestianovi za zajímavý odkaz! =D>
Ptal jsem se jedné známé která keramiku vyrábí a ta mi vysvětlila, že nádoby praskají pokud jsou nové a vypalované při nižších teplotách popřípadě uskladněné něke kde je vlhko, obsahují tak poměrně velké procento vlhkostu která následně způsobuje ono praskání. Je dobré mít novou keramiku uskladněnou na suchám místě popřípadě jí před použitím dosušovat blízko ohně. Stejně tak dlouho používaná neglazovaná keramika která se osvědčila, ale nechali jsem v ní třeba dva dny stát vodu může následně prasknout jelikož nasákla spoustu vlhkosti.Pike píše:Kateřina: Díky, nicméně tohle vše jsme dodržovali (nebo se aspoň snažili dodržovat).Pravda, ty trojnohé nádoby nebyly glazované, ale ty praskliny vypadaly, že začínají spíš zvenku než zevnitř.
Nejen nová, veškerá keramika...Bestian píše: Ptal jsem se jedné známé která keramiku vyrábí a ta mi vysvětlila, že nádoby praskají pokud jsou nové a vypalované při nižších teplotách popřípadě uskladněné něke kde je vlhko, obsahují tak poměrně velké procento vlhkostu která následně způsobuje ono praskání. Je dobré mít novou keramiku uskladněnou na suchám místě popřípadě jí před použitím dosušovat blízko ohně. Stejně tak dlouho používaná neglazovaná keramika která se osvědčila, ale nechali jsem v ní třeba dva dny stát vodu může následně prasknout jelikož nasákla spoustu vlhkosti.
Napadlo mě přirovnání. Když ráno namažete chleba taveným sýrem a necháte ho do večerá někde stát, je pak zančně popraskanej. Vysychání vodního podílu v sýru zpusobuje smršťování materiálu. V keramice je vodní podíl mnohem menší ale k vypařování dochází v ohni prudce.To zase melu hlouposti co?
Od července budeme testovat novou várku, tak myslím, že na podzim budu moci sdělit poznatky s ní. Uvidím, kolik se nám toho podaří zničit - a zkušenosti pak zveřejnímPike píše:Kateřina: Díky, nicméně tohle vše jsme dodržovali (nebo se aspoň snažili dodržovat).Pravda, ty trojnohé nádoby nebyly glazované, ale ty praskliny vypadaly, že začínají spíš zvenku než zevnitř.