Chladné zbraně vrcholného středověku

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Chladné zbraně vrcholného středověku

Příspěvek od Ronšperk »

Pike píše:Sidney: O nálezu přímo tohoto typu nevím, ale pár velice podobných je v nálezech z Londýna. Jediný rozdíl je v tom, že nemají konec s těmi třemi zuby, ale rovně useknutý. Čepele jsou poměrně tenké a směrem k "hrotu" se ještě ztenčují, takže jsou to opravdu takové lopatičky :wink: Kdybys chtěl obrázky, můžu dodat.
Na rekonstrukci jednoho moc pěkného kousku s čepelí vykládanou mosazí se chystám, až jednou nebudu mít co dělat :wink:
Obrázky klidně dodej. Bude více zájemců.
Honor supra Vitam! Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Co se týče práce v lese, jde o spekulaci. Dle mého by se takový sekáček s masivnější čepelí mohl docela dobře uplatnit při osekádání a úpravě dřeva. Asi by to chtělo vyzkoušet.

Ten nůž zRonšperkových stránek je pěkněj, radost se podívat.

Sidney
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Ronšperk »

Jistě. Sekáč podobného tvaru se v lese v rámci individuality nástrojů objevit mohl. Rozhodně bych jej ovšem nespojoval s tím co máme vyobrazeno. Tyto nože jsou totiž opravdu vždy s jídlem a navíc jejich čepel jen slabě přesahuje délku střenky. Což pro práci s větvemi je málo. Tam potřebuješ tesák alespoň dvounásobné délky v porovnání se střenkou. To máme odzkoušené. :wink:
Jinak díky, snažíme se. :)
Honor supra Vitam! Obrázek
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

No bylo to myšleno obecně na vandry a výlety, ne nutně na dobové akce. Ale asi spíše vyrobím broad sax podle nálezů z doby stěhování národů.
Pike
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Pike »

Ronšperk píše:Obrázky klidně dodej. Bude více zájemců.
OK, mám to tu v práci, jestli se uvolní scanner, tak to sem hodím.
Tu ora, tu protege, tu labora!
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Já taky, díky
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
Pike
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Pike »

Tož tu to máte: http://www.arxbona.cz/upload/Noze_Londyn.pdf
Popravdě, nevím, kde jsem přišel na to, že se ty čepele směrem ke konci ztenčují - z obrázků ani z popisků to nevyplývá. Asi mi to jen přišlo logické... :oops:
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Vracím se ještě k těm tesákům. Snažil jsem se najít co nejstarší nález tesáku, ale nejstarší je tenhle, snad z pol. 14. st. z fóra Doba Karlova"

Obrázek

Ronšperk popisoval tesáky s naraženými rukojeťmi, ale kromě mečových rukojetí a pozdějších nýtovaných střenek jsem nenašel nic. Ty Martinice a Janovany jsou až konec 15. st.

nevíte o nějakých nálezech an 1. pol. 14. st. a starších?
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Můžu se příležitostně zkusit optat P. Žákovského až ho uvidím. Nebo Sidney jestli chodíš do knihkupectví u Jakuba tak se ho můžeš poptat sám, bývá tam docela často. Už aby to o těch tesácích konečně dopsal.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Sidney
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Sidney »

Dnes jsem navštívil P. Žákovského a pro naše země není jediný nález hodnověrně datovatelný do 14. st. neřkuli do jeho první půlky. /Myslím tím samozřejmě tesáky/.

Jediný nálezy těchto zbraní ze 14. st. jsou pro západní Evropu, zejm. Francii. Např. tento z muzea armády z Paříže /viz obr./, další prý je v Invalidovně, celkem asi 12 kousků velice si podobnejch tesáků/malchionů či jak je nazvat.. Ten pařížský kousek je zřejmě ten samej, co je na předchozím obrázku, datace na 14. st., mečová rukojeť, hlavice rukojeti z barevného kovu, "obrácené" ostří

Obrázek