- Ak ti to vadi, preco sa stale so mnou bavis? Odpust, no na vety to davam aby bolo jasne na ktoru cast reagujem, a kde mas vo vete problem, na ktory regujem. Zvlastne, ze to vadi len tebe, este som sa nestretol, zeby to niekomu vadilo. V kazdom pripade nikto ta nenuti so mnou diskutovat. A zvlast by som ti odporucal prestat, ak to nervovo nezvladas...A jestli tento text zase rozkouskuješ na věty...
- Voci ostatnym mozno ano, voci tebe nie. A ja som to tam adresoval tebe.Tedy ještě jednou tvůj i můj postoj k věci jsou zde irelevantní...
- Tvoj pramen by mal byt aj posvatna Tradicia. Kedze retaz jej odovzdavania nebola pretrhnuta. Plus len pre teba: ma to aj istu ochranu Duchom Svatym.Můj pramen pro diskusi je Bible, můj pramen je jakýkoli dobový dokument, nikoliv však současný katechizmus.
- No nie je mozne z tej doby dolozit pisomne to, co sa prenasalo ustne, a ze sa nabozenstvo z pociatku prenasalo do velkej miery ustne, to samozrejme tvrdia aj cirkveni historici. Vie to snad kazdy, je to znama vec. A tak je to aj skoro s kazdym starsim nabozenstvom, aj s tymi pohanskymi je to podobne. Ako som sa i inde zmienil (a nie len ja), nie je mozne plnejsie poznat vtedajsie pohanske nabozenstvo, lebo sa tiez prevazne prenasalo ustne, po generacie z otca na syna, a ta retaz ustneho odovzdavania bola davno ukoncena, nabozenstvo zaniklo a su tomu storocia, takze sa o nom viac uz nikdy nedozvieme. A teda ak budes vychadzat iba z toho, co sa k tomu zachovalo pisomne, budes to mat zarucene neuplne a skreslene. A uplne rovnako to plati aj o krestanskom-katolickom nabozenstve, tam ta retaz zatial prerusena nebola, mame ju, ale ak predsa odmietnes ten ustny prenos (Tradicia), a teda budes uznavat iba tie dochovane dobove pisomne fragmenty, budes to nabozenstvo mat tiez zarucene velmi neuplne a skreslene. Taka je, zial, realitaRelevantní je pouze to, co můžeš doložit....
- Aj v tych dobach sa modlili za mrtvych, aspon niektori, a teda nejake vedomie o niecom podobnom tiez mali (aspon niektori).Ano jistěže mluví o pekle - o očistci totiž ještě nemohla být řeč, protože nikdo z posluchačů nevěděl co to očistec je.
- Je vseobecne zname, ze niektore duse tam trpia dlhsie a ine kratko. Aj ked je ocistec mimo nas priestor, dlha a kratka doba tam moze byt, a moze byt dokonca aj podobna tej nasej, cas tam moze plynut podobne, to sa nevylucuje. A podla niektorých to tam tak priblizne dokonca aj je. No Cirkevna nauka, pokial viem, do takychto podrobnosti nezachadza, a teda ak ty hovoris ze je tam iny cas, a niekto iny hovori, ze je tam rovnaky cas ako u nas, ani jeden z vas neprotireci cirkevnemu uceniu, a tak obom vam to mozem uznat, je to v poriadku, akurat neviem kto z vas ma pravdu, no nie ste ani jeden v nesulade s cirkevnym ucenim.Napsal jsem, že tvá představa očistce je směšná a zavádějící - jestliže je očistec mimo náš čas a prostor (na tom se myslím shodneme) je tvoje posuzování času naprosto mimo.
Nevím kdo učil náboženství tebe, ale zřejmě jsi zůstal u katechizmu a Bibli vůbec nečetl...
Polovina evangelií vypovídá o tom, jak apoštolové chybovali, nechápali, chybovali, nechápali, nerozuměli, zase chybovali a zase nerozuměli...o tom kolik s nimi měl Ježíš práce, než vyvrátil všechny jejich falešné představy o Bohu, o víře i o Mesiáši. A víš kdo z nich chyboval nejvíce? Petr.
- Za prve ta ubezpecujem, ze som cital Stary i Novy zakon, a nie raz. A dalej o tych apostoloch, vidis, to je tak ked vobec nepoznas vlastne nabozenstvo, takze ti to idem vysvetlit:
Takze priatelu, apostoli neboli neomylni od sameho zaciatku, pre vsetko na svete. V obdobi, ktore spominas, este omylni samozrejme boli. Vies kedy zacali byt neomylni? Neomylnost ziskali az ked na nich zostupil Duch Svaty, opis tych udalosti mas v biblii - v Skutkoch apostolov, az vtedy ziskali tu ochranu Duchom Svatym od omylu. Ziaden apostol sa neomylny nenarodil, neomylni zacali byt az od tych Turic. Uz rozumies?
A kludne ti mozem vysvetlovat i nejake dalsie veci z nasej svatej viery, ktoru ako predvadzas, zial, vobec nepoznas, no navrhujem cez e-mail. Ak teda este chces nieco, tak cez e-mail, v poriadku? Daj mi adresu svojho mailu, ja sa ti ozvem