Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Jak říká Zoone, ostatně ve vedlejší debatě jsem ti poslal odkaz, abych ti to hledání ulehčil. Jen bych doplnil, abys příště nezkoušel zadat stejný dotaz do více témat jako teď...
Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Lail wrote:ok Dobre, ja nevědel vubec kam se to vic hodi... Takže rikate horky vceli vosk, jak sem si to procet tak sem pochopil ze se docela hodi do nadob na tekutiny, ale zajimalo by me jestli se to hodi i na misku, na kterou dam treba teple jidlo. myslim ze se vceli vosk musi rozpustit kdyz prijde do kontaktu treba napr s horkym bramborem. To se mi zda lepsi ten olej. co myslíte? jinak se omlouvam jeste jednou, rozhodně nebyl umysl nějak spamovat toto forum
Aby jsi to správně pochopil, ten včelí vosk nebo olej nevytváří souvislou vrstvu na povrchu, jako třeba lak, ale vpijí se do dřeva. Takže se ničeho horkého neboj a už vůbec ne brambory, tu přeci ještě pár století v evropě neznali

Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.
Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
-
- Stálý přispěvatel
nějakou vrstvu vytvoří to jo ale hlavně se vpije a o to jde, ta vrstvička stejně zmizí používáním, ale hlavní je, že je vosk či olej dobře vpitej. Pokud to budeš dělat, tak samozřejmě za teplaLail wrote:jej jj ja vim, ten brambor sem nedal :D sle me spis slo o ten problem jestli se prave v kontaktu s horkymi jidly ten vosk nerozpusti.. Dik, ja si prave myslel ze ten vosk tu vrstu udela, nedokazal jsem si to predstavit. Pro dotčené bramboru beru zpět![]()

Werner I. z Pořešína,
-
- Stálý přispěvatel
Ušil jsem to klukům ze silného lněného stanového plátna. Trochu se to po prvním použití vytáhlo, takže jsme přešívali jednu stranu, ale jinak OK. Kluci si nestěžují a je to docela praktická konstrukce.Müscha wrote:Jaký je materiál látky? Vytahává se ten hadr, nebo to drží?Vladan wrote:My takovéhle máme na VS už rok. Nemáme je podložené ničím, ale bylo to nejpraktičtější řešení postelí pro mé družníky do kuželových stanů...
Další typ postele si navrhl můj družník Oblan sám. Jedná se o X nohy s trnoží (jako u stolu) a na dalších trnožích je též plátno. Funguje to taky, ale taky to nemáme podložené.
Vítězství nebo smrt!
-
- Stálý přispěvatel
Vladan wrote:Ušil jsem to klukům ze silného lněného stanového plátna. Trochu se to po prvním použití vytáhlo, takže jsme přešívali jednu stranu, ale jinak OK. Kluci si nestěžují a je to docela praktická konstrukce.Müscha wrote:Jaký je materiál látky? Vytahává se ten hadr, nebo to drží?Vladan wrote:My takovéhle máme na VS už rok. Nemáme je podložené ničím, ale bylo to nejpraktičtější řešení postelí pro mé družníky do kuželových stanů...
Další typ postele si navrhl můj družník Oblan sám. Jedná se o X nohy s trnoží (jako u stolu) a na dalších trnožích je též plátno. Funguje to taky, ale taky to nemáme podložené.
Dík za odpvěď

Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
-
- Občasný přispěvatel
Zminovali jste tu take nejake provazove konstrukce posteli...
Pred nedavnem mne napadlo nezavisle na nicem ze by to mohlo byt jiste jednodussi reseni nez celodrevena konstrukce a mozna i pohodlnejsi...
A priznavam ze jsem po tom nijak nepatral takze jsem to povazoval ciste za mou spekulaci,nemate tedy nekdo nejaky odkaz na relevantni info. ?
Nalezy, iluminace atd. ?
Diky.
Pred nedavnem mne napadlo nezavisle na nicem ze by to mohlo byt jiste jednodussi reseni nez celodrevena konstrukce a mozna i pohodlnejsi...
A priznavam ze jsem po tom nijak nepatral takze jsem to povazoval ciste za mou spekulaci,nemate tedy nekdo nejaky odkaz na relevantni info. ?
Nalezy, iluminace atd. ?
Diky.