Plátová zbroj

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Lucifer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lucifer »

JJ je to pravda, ty mysky mohly byt trochu mensi, celkove provedeni mohlo byt mensi aby to nebyly tak velka roura. Nic mene jsem se z toho poucil a uz delam ruce jen na zaklade sadrovych odlitku. Snazim se ale jede to tak rychle.

viz. obrazek

Obrázek
Hynek z Děčína
Nováček
Nováček

Příspěvek od Hynek z Děčína »

Zdravím všechny ve spolek! Chci se zeptat používali se už v druhé polovině 13. stol. nějaké plechové doplňky?
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od richardrg »

Asi budeš muset zpřesnit svůj dotaz, které země máš na mysli ? U nás se již pravděpodobně používaly terčíky na loktech, ramenou a myslím i na kolenou. Ale jsou tu mnohem lepší znalci.
Hynek z Děčína
Nováček
Nováček

Omlouvám se za neupřesnění! Samozřejmě jsem myslel naší domovinu! :-)
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

Je sice pravda, že už se dá něco takového dohledat, ale nebral bych to jako typickou věc.
Vítězství nebo smrt!
ClaryAldringen
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od ClaryAldringen »

Obrázek
Pro představu jsem si vypůjčil obrázek z Ospreye. Takže máme tu kolena - tahle nejsou úplně typická, ale třeba <a href='http://www.luciferarmoury.com'>Jirka</a> jedny 13tkový už klepal. Dále myšky na loktech, ailletes (to je to na ramenou) a to je asi tak vše.
Sepsal Boží slovo ve slovanském jazyce aby mohl sobě svěřené duše snáze poučovat. Žádal je, aby zpívaly kyrie eleison, a vysvětlil jim jeho význam. Ti zlotřilci to však zesměšnili a zkomolil na ukrivolsa, což v naší řeči znamená v křoví stojí olše.
group.mercatores.cz
Hynek z Děčína
Nováček
Nováček

Pěkný příklad! Mě teď v první řadě zajímá ochrana rukou! Takže myšky na loktech už měli taky? Na Curii jsem se dočetl jen o těch ailletes.
ClaryAldringen
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od ClaryAldringen »

Jen takový ty malý jak jsou u čísla 6. Byla snaha chrínit exponováná místa která se při úrovni tehdejšího zdravotnictví blbě léčila tj. klouby. Jinak co se týče rukavic (to šermíře zajímá asi nejvíc) tak ta šupinová palečnice přes kterou je přetažená kroužkovka chrání výborně :-)
Sepsal Boží slovo ve slovanském jazyce aby mohl sobě svěřené duše snáze poučovat. Žádal je, aby zpívaly kyrie eleison, a vysvětlil jim jeho význam. Ti zlotřilci to však zesměšnili a zkomolil na ukrivolsa, což v naší řeči znamená v křoví stojí olše.
group.mercatores.cz
richardrg
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od richardrg »

A někde byla diskuse o ailettes, u nás se vyskytují poměrně vzácně.
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vladan »

NO tak zrovna osprey bych bral jen jako inspiraci, tohle je tak trochu hi-tech ideál rytíře konce 13. a počátko 14. stol.. Neříkám, že ty plátové doplňky nebyly, jen jsou vidět zřídka. Jinak ailettes máme z našeho prostředí dvakrát - freskový cyklus v Jindřichově hradci a pak tuším z pečeti, ale nevím jaké, musel bych to hledat. V Maciejowské bibli má Goliáš plátové zesílení holení, ale také je to poměrně neobvyklá věc a to i na poč. 14. stol..
Vítězství nebo smrt!