Další pochodové tábory ?

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

Nitrizz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Nitrizz »

Encyklopedii římské a germánské archeol ..... mám a té mapky jsem si tam nevšiml ..... hm hm :roll: . Hned jak dorazím z práce jdu to checknout!
Včera jsem se ještě rýpal na slovenských webech kvůli informacím o Římanech na Slovensku a moc tam toho není. Neznáte nějaký dobrý zdroj ?
Mrknul jsem na to a mapka v Encyklopedii neosahuje úplně všechny místa z toho pdf od Droberjara. Např. 29, 32, 10 ( SL ) a 6, 14 ( CZ )...
Nitrizz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Nitrizz »

Trochu jsem se prošťáral tou Encyklopedií a zjistil jsem ( no zjistil - spíše se ptám ... ) že :
- na straně 333 znamená
1, 9-10-11-5-12 osu Holsterhausen-Haltern-Oberaden-Anreppen-Kneblinghausen
2, 14-15-16-17-18-19 osu Echzell-Arnsburg-Dorlar-Lahnau-Rödgen
3, 1/14-8 osu Marktbreit

- můžou souviset s východní větví tažení proti Marobudovi eventuální tábory Drnholec a Hrušovany nebo je to jen větev pro přístup k Mušovu ? Nebo je to západní větev Markomanských válek z roku 172 - viz strana 170 ?

- dále v mapce z toho Drobejrarova pdf nedokážu identifikovat tábory - 6, 14, 32, 29, 8 - ( Bratislava ? )

- a mimochodem strana 170 - větev postupu z roku 179 proti kmeni Burer (?) bude tedy ten Olomouc ? To by odpovídalo postupu podél řeky Moravy a táborům v pdf č. 14 a 6 ?

- tábor Vyškovce nad Ipľom je východní větev z roku 173 ?

Nakonec vlastně nic z toho neodpovídá té naznačené Vliněvsi. Z Řezna i Marktbreitu je hezká štreka ....
Gurthnar
Nováček
Nováček

Post by Gurthnar »

Nitrizz wrote: - dále v mapce z toho Drobejrarova pdf nedokážu identifikovat tábory - 6, 14, 32, 29, 8 - ( Bratislava ? )
sice som dotycnu mapku nevidel a celkovo o starovek sa nezaujimam, ale rimske tabory boli v Devíne, ktory je kusok od Bratislavy, alebo potom v Rusovciach, nejedna sa o jeden z nich?
ak trepem tak sa ospravedlnujem ale nahodou som z Bratislavy tak reku ze skusim a mozno pomozem :wink:

EDIT: tak som si tu mapku pozrel, ale vobec sa z toho neviem vymotat...
kazdopadne osobne by som tipoval ten Devín ako to co je na mape oznacene cislom 4 a to v Rusovciach bude pravdepodobne to medzi 4 a 8 takze keby si na mape spravil priamku medzi devinom a rusovcami tak tam niekde by to malo byt, ale ine tabory uz nepoznam tak by som tipoval...

EDIT 2: nedalo mi a skusil som google: http://www.archeol.sav.sk/tabory.pdf povedal by som ze sa bude jednat o ten hviezdoslavov
Rab
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Rab »

Nitrizz: Tohle přeci nejde vyčíst z jednoduché schematické mapky ani z heslovité encyklopedie, musíš jít do další literatury. Sám. Myslím, že nikdo jiný na to čas mít nebude...
Nitrizz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Nitrizz »

To Gurthnar :
- dobré info a poznámky - až budu mít čas tak si to projdu na mapách i v Googlu.
To Rab :
- myslím, že ty body 1 až 3 jsou jasné - liší se roky, tažením ( od Drusa až po Markomanské války ) a pokusy římanů ovládnout území mezi Rýnem a Labem.
- ten zbytek je opravdu o tom o čem mluvíš ty, jenom jsem si myslel, že před tím, než si seženu potřebné podklady, vyslechnu si názory ostatních - víc hlav víc ví, ne ? :wink:
Nitrizz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Nitrizz »

Dneska se mi úplnou náhodou dostal do ruky časopis 21.Století č.7 z roku 2004 kde je zajímavý článek "V archeologickém ústavu AV ČR nepotřebují vždy rýče" týkající se i záchranného průzkumu lokality Viněves, který ( a teď se podržte ) proběhl v roce 1998. .... 11 let a nic.
Žádné výsledky - alespoň já se jich nedopátral. Tak jsem se naštval a napsal mail panu docentu Salačovi. Uvidíme.
Mimochodem v tom článku je pěkná fotka přímo řezu terénem a je na ní vidět krásný dvojitý příkop charakteristického průřezu VV.
maser
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by maser »

Nitrizz: Sežeň si Přehledy výzkumů z následujícího roku. Tam by mělo být alespoň minimum informací.
I smrt před mužem často prchla! Heslo 310. československé stíhací perutě RAF, 1940
http://silva-nortica.blog.cz/
Nitrizz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Nitrizz »

Tak to jsem se snažil včera celý večer, ale našel jsem jen zprávu o záchranném výzkumu v pískovně ve Vliněvsi, kde o nálezu hrotitého/tých příkopu/ů nebylo nic. Buď jsem slepý nebo úplně blbý.... :?
Nitrizz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Nitrizz »

Vliněves je dle mých informací vedle - nebyl nalezen žádný důkaz o přítomnosti římských vojsk v této lokaci ( ... i přes to krásné VV ). A je velmi zvláštní, že v Marobudově kampani žádné další vystopovatelné důkazy o pohybu římských vojsk ( západní větvi ) od Markbreitu dál neexistují. No možná existují ale nejsou běžně dostupné...
Druhá ( východní ) větev zřejmě vycházející z Carnunta postupuje směrem buď Morava - Dyje - Čechy ?? nebo Fels am Wagram - Plank am Kamp - Dyje - Čechy ??
Co se týče Markomanských válek je daleko větší možnost, když se opravdu dohodneme a shodneme se na trase ( opět jsou zde dvě možnosti - 1, Carnuntum - Suchohrad - Závod - Bernhardstahl - Chravátská Nová Ves - Mušov - Brno - Olomouc ?? a nebo 2, Carnuntum - Stillfried - Závod - Bernhardstahl - řeka Morava - Hulín - Olomouc ?? ), že budeme schopni po detailním rozdělení dle katastrálních území prohledat fotomapy na Seznamu, Googlu, atd... možná něco objevit.
A nebo ne ?? Je to kravina ??
Nitrizz
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Další pochodové tábory ?

Post by Nitrizz »

Pouzdřany - 48°56´23,03´´N; 16°37´9,289´´ E.
Jako kolej se mi to zdá nějak v tom poli nelogické ( i když se to motá kolem VN ). Zkuste se na to mrknout.
Nemáte někdo nějaké alespoň přibližné info o dvou táborech jenž mají být u řeky Moravy - první u Tvrdonic a druhý někde pod Hodonínem ?