GLADIUS 2010-SEKCE "GERMÁNI"

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: Trubadix, Wothan, Alexandr

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Do Zorova článku o Germánech jsem doplnil další část (jak mi to postupně posílá) - Opasky a přezky:

http://gladius.curiavitkov.cz/germani.html
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od melkel »

Na jedné stránce toho článku jsem našel asi 5 hrubých chyb. Např. "by nemohly Římané rychle postavit ", "výhodu měli pomocné sbory " atd. Vypadá to strašně, a snižuje to subjektivně kvalitu textu. Doporučuji to ještě jednou projít a poopravovat.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já to nepsal, já mám tak akorát čas to překopírovat (copy x paste) do hotové stránky a předělat k tomu z toho původního wordového dokumentu grafiku. Když si něčeho všimnu, opravím to ale absolutně nestíhám procházet celý článek slovo po slovu a opravovat pravopis. Pokud mi ty chyby někdo najdete a nějak vyznačíte, opravím to.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Zběžně jsem to prolétl a chyby, kterých jsem si všiml jsem opravil, ale nemám čas to procházet opravdu detailně, takže pokud ještě něco někde objevíte, dejte mi vědět a já to opravím. Díky.
zoro
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od zoro »

Moc se omlouvám, procházím to po sobě, ale většinou se to zvrtne v opravování faktických věcí a ladění textu. Chyby to je hřích.
Jinak bych rád věděl, jestli jste to někdo četl a jestli nemáte nějaké připomínky a kritiku?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Doplnili jsme na web Gladia scénář - ke stažení v pdf. Jinak zde:
http://gladius.curiavitkov.cz/GLADMMIX.pdf
sroub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od sroub »

Scénář vypadá zajímavě, jen se mi nepozdává to ohnivý umírání v klecích na počest germánských bohů, ale třeba je to jen literární licence :)
Jestli mi to vyjde a stihnu to (opravdu nerad bych to zakřiknul) moh bych přivézt coby prezentaci germána primitivní mlýnek, či drtidlo na obilí, ale ještě to neni ani zdaleka jistý.
Non multi, sed multa
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Já to nepsal, to je Páťovo dílo. Pravda je že na tohle jsem narazil u Keltů a i to může být římská licence.
sroub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od sroub »

Wothan píše:.... na tohle jsem narazil u Keltů a i to může být římská licence....
JJ, u keltů takhle Caesar popisuje krvelačný druidy :lol:, ale v Teutonburgskym lese, pokud vim, našla Germanikova výprava obětiště s pozůstatky, vždycky sem si to představoval jako větší šutr a na něm chlápek s prořízlym krkem.... teda aspoň já bych bohu války obětoval takhle a ne upálenim :twisted:

EDIT:

Dohledal sem to a v Tacitových Letopisech se to uvádí takhle:
Uprostřed planiny se bělely kosti, rozmetané nebo nakupené, jak vojáci prchali, jak se stavěli na odpor. Vedle ležely kusy zbraní a koňské hnáty a na kmenech stromů visely přibité lebky. V blízkých hájích byly oltáře barbarů, na nichž obětovali tribuny a setníky prvních setnin.....

Tak mě napadá, kdo je u desátý legie tribun a setník první setniny? :twisted:
Non multi, sed multa
Trubadix
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Trubadix »

Nikdo a v tomto pripade nastesti :-) ale tribuna mame. Ze Wothane?