Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

No pokud to vemu čistě řemeslně ,tak se vlákna mohou poškodit mechanicky , tak některé metody popisují nejdříve moření třeba i v železných pilinách, na což třeba v 17. století byly vydávany i zákazy.
Jedna kolegyně psala práci na téma vliv mořidlových kovů na degradaci tex. vlákna, ale spíš z dlouhodobého hlediska, takže textílie nechal stáhnout.

Pokud se chceš vyhnout moření, tak ale musíš barvit těmi přímími barvivy(henna), které nejsou tak stálé, právě kvůli tomu, že tam nemají komplexní vazbu přes ten kov. Ale zase sami o sobě mají větší afinitu k tomu vláknu než ta mořidlová.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Jj, henna je jeden ze žhavých kandidátů - nejvíc mě zatím lákají cibulové slupky (mám nevysychavý zdroj velkého množství :lol: )

Asi jsem úplně nepochopila tuhle větu:
ale spíš z dlouhodobého hlediska, takže textílie nechal stáhnout.
:?

A ještě úplně OT - nemůžu se nezeptat :oops: : Jak a nebo v čem se nosily děti? Ví se to? Zatím jsme v tomhle směru z historie vyštrachaly jenom převelice málo :cry:
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

juglon co je v šlupkách cibulí je myslím už jepší mořit.
http://www.wga.hu/frames-e.html?/html/g ... ris04.html

necháse stárnout látka, za zvýšené teploty velké vlhosti se nechá nějakou delší dobu.Dá se tím urychleněji sledovat co se vlákny děje za nějaké to století.
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
zoone
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od zoone »

Cibuli je opravdu lepší namořit. Ale mě třeba pěkně chytla i bez mořidla na tak 100 let staré hrubé lněné látce. Mám z toho plášť už nekolik let a stále je v pohodě a drží si barvu. Osobně bych ale mořidlo použil, mívá te pěknější barvy.

A ohledně poškození vláken při barvení. Pro lepší probarvení je naopak u rostlinných tkanin lepší, když jsou vlákna mírně "poškozená", líp se pak probarví. Taky se musí dávat pozor na apretury a různé úpravy, ale to snad u dané látky moc nehrozí ale i tak bych ji doporučil brutálně přeprat.

"Co proliješ hrdlem ti už nikdo nevezme..."
Byšek
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Byšek »

Bohuslav píše:Jedna kolegyně psala práci na téma vliv mořidlových kovů na degradaci tex. vlákna, ale spíš z dlouhodobého hlediska, takže textílie nechal stáhnout.
A k jakému výsledku se dobrala?

Ze zkušenosti vím, že barvit len (i vybělený) je dosti náročné a v podstatě to znamená hodně práce se slabým výsledkem. Ta bio-látka je ale směs s bavlnou tak by se to snad mělo dát obarvit lépe. Být tebou Michleno, asi bych látku namořil taninem nebo kamencem. Modrá a zelená skalice jsou jedovaté takže pro miminko raději ne-e :-)
Byšek, Velesův lid
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Bohuslave - stárnout chápu - stáhnout mi nebylo jasný :lol: :lol: :lol:
Díky moc za ten odkaz, ten je naprosto skvělý!
Nemáte tu náhodou někde nějakou diskuzi, kde byste řešili, kterak přepravovat děti? Včera jsem nic nenašla a nechci barvení plevelit OT tématem....

Zoone - "poškozená" už je :lol: - pral se určitě už několikrát až mockrát (historii šátku bohužel neznám, ale podle stupně zanošení (po našem) tj. poškození po vašem, soudím, že i kdyby náhodou z výroby cosi obsahoval už to tam dávno není :) ) Navíc je to opravdu bio a eko až do morku poslední nitky (precizní německá práce :lol: ), takže tohohle se nebojím :p Problém je spí v tom, že způsob, jakým je utkán vyžaduje spíše jemnější zacházení, dost se zatrhává a to vzhledem k účelu může být pro něj fatální :lol:

Poškozením vláken jsem měla na mysli, že konopí, stejně jako LEN, má ve vláknech mikropóry, které se mohou zanášet pevnými složkami pracích prášků, a podle mě i barev nebo mořidel (v tom se právě nevyznám :?, jak potom vlákna schnou stahují se kolem těch pevných částic, mohou se lámat a tudíž více trhat a hrubnout. Viz. ten odkaz, co jsem dávala výše.

Teda ale 100 let starou látku bych se asi nerozhoupala obarvit :shock: :mrgreen:

Jinak díky za povzbudivou zprávu o trvanlivosti barev!

DCD - tanin je hodně ve hře :biggrin:, kamenec taky, ale přece jenom bojimbojim :| Ale kde ten tanin teďkom vezmu? :?
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Nevím o tom, že by se taninem mořilo. Tanin (gallotaninové kys.) by měl být jako hlavní barvící složka u duběnek(taky mořidlové barvivo).

DCD - poptám se na výsledky

Jinak kdo by chtěl dobudoucna budu mít oscenovanou celou Colourful Past od Judith de Graafové.

Duběnky koupíš zde - http://www.mercatores.cz/remesla-a-mate ... a-moridla/

Jak bys chtěla přepravovat děti? To ti tamta názorná freska od Giotta, kde je právě cesta svaté rodiny do Egypta, nestačí?
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Tý jo! V tom obchodě mají věcí! :shock: Co se člověk všechno nedozví, když chce přírodně obarvit "hadru" :lol: :lol: :lol:

V čem bych chtěla přepravovat děti? No já v šátku :wink: , ale znám spoustu lidí, kteří chtějí přepravovat děti v kočárku, ringslingu, nosítku, ergonomickém nosítku, meitaii, babyvaku nebo jen tak v ruce...takže předpokládám různost i v minulosti :wink: A vy to taky musíte nějak řeit, když chcete být LH 8)

Tanin jsem mezi mořidly našla a je to prý z Bidlové :wink: myslím, že i tady na fóru o tom šla řeč...
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Boza »

- OT upraveno, vymazano -
Naposledy upravil(a) Boza dne úte 03. bře, 2009 22:32, celkem upraveno 1 x.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Stejně jako dobové zprávy z raného a vrcholného středověku o chování lidí ve vypjatých situacích jako byly hladomory apod. ....
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.