Barvení

Řemesla a každodenní život

Moderátoři: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ta modrá indigová je parádní.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Podobnou světle hnědou jsem na vlně docílil ořechovými slupkami bez jakékoli další ingredience. Na cca 2,5 m tenčí vlněné látky (několikrát vymáchná ve vodě s přidanou krystalickou sodou) jsem uvařil slupky co jsem měl skoro rok v mrazáku. Množství - LH jednotka: 1 tesco igelitka. Hodit do hrnce (velký zavařovák), zalít vodou a nechat asi dva dny (měl jsem to venku v teple a docela kvalitně to zasmrádlo). Hrnec podložit cihlama a udělat pod ním malý ohýnek. Cca hodinu povařit. Nechat trochu vychladnout a přecedit -( použil jsem další LH výrobek-starý drátěný nákupní košík vyložený několika vrstvami pletiva na ochranu stromků :) -perfektní síto). Přecezený vývar jsem nechal vychladnout tak aby se v něm dala udržet ruka. Hodil jsem tam látku, občas promíchal a přemuchlal aby to bylo rovnoměrné. Nechal jsem ji máčet přes noc a druhý den vytáhl, dvakrát vymáchal a usušil.
Výsledná barva k vidění tady (jsem ten nejhezčí, úplně nalevo):
Obrázek
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Pampalíny
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Pampalíny »

XANTHIUM STRUMARIUM L. - řepeň durkoman / voškovník obyčajný

Je to starý nález, ale ještě to tu neproběhlo. Velkomoravští Slované téměř jistě barvili řepení na žluto.

a) Máme z Mikulčic nález nejméně 2 semen
b) Přičemž není/nebyla nijak hojná a u nás byla zřejmě spíš pěstována než že by byla volně rostoucí
c) je to barvířská rostlina známá už od pravěku, takže využití je celkem jasné

Takže Beranová měla pravdu - Slované měli rádi žlutou :badgrin:
Ještě že jsem jí tolik sklidil, příští rok nabarvím celou skupinu :biggrin:
vladyka Křesomysl, Velesův lid
---
Historické tržiště / Slované.cz
---
Pište mi přes mail: petr(*)slovane.cz // ne SZ !!!
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Appendix »

To Knecht: Stejný barvy jsem dosáhl i brvením olšovou kůrou a dřevem. Z ořešáku se dá vydolovat i tmavší barva :wink: Jen to tak zkoušim :oops:
Acheron
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od Acheron »

pro srovnání:

Obrázek

obojí stejný nálev z cibule, akorát ta okrová je bez mořidla, ta žlutooranžová je mořena v kamenci.
Ocet v rámci fixace nešel použít - barva žloutla díky změně pH
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Teda,když už se nesežene hlinka na Slovensku tak kde? :-)
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Dobrý den!
Při hledání informací k barvení látek přírodními prostředky jsem narazila na tuhle vaši rozsáhlou a podnětnou diskuzi o barvení - celou jsem ji přečetla! :shock: :biggrin: Přečetla jsem taky všechno na Slovanech.....Zanedbala celoodpolední péči o děti a dopracovala se k zásadnímu dotazu:

Hodlám barvit kus látky o rozměrech cca 0,7 x 5m tvořený 60%biobavlny a 40%konopí (předpokládám též v biokvalitě) řekněme smetanové barvy (přírodní se nazývá). Praný mnohokrát, vypěstovaný, zpracovaný, tkaný i praný ekologicky, čili ideálně k barvení připravený (doufám :p )

Něco už o tom vím, takže předpokládám, že konopí se bude chovat velmi podobně jako len :?

Chci se tudíž zeptat - podařilo se už někomu z vás barvit konopí?
A dále obecně:
Nakolik jsou vámi barvené látky stálobarevné (spíš asi, jak rychle vám to vybledne :biggrin:) ?
Jak moc to při nošení pouští (budu v tom jaksi nosit dítě, tak mi to příjde podstatné)?
Jak a v čem to perete? Teda jestli perete, když to ve "vaší" době jaksi nebylo zvykem :wink: :lol: :lol: :lol:

Děkuji převelice, bude-li mi někdo z vás ochoten odpověděti! :p
Naposledy upravil(a) michlena dne pon 02. bře, 2009 19:59, celkem upraveno 1 x.
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ono obecně je toho konopí pomálu, já z toho zatím šil jen věci, které jsem nechal v původní přírodní barvě, ale počítám že se to bude asi opravdu chovat jako čistý len. Ale taky by mne to zajímalo. Až budu zase barvit nějaký len, zkusím tam přihodit i nějaký odstřižek konopného plátna.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Bohuslav
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Bohuslav »

Bavlna 83 5,7 5,7 0
konopí 67 16 0,8 3,3
len 64 16 1,8 2
1.sloupečekCelulóza(%)
2.sl Lignin(%)
3.sl Pektin(%)
4.sl Hemicelulóza(%)

Jinak stálost budou mít asi nejvyšší kypová barviva (indigo)
o něco menší budou mít mořidlová barviva, což jsou povětšina středověkých barviv a nejméně přímá barv.

Jinak u té stálosti budou hrál roli asi jak často se to konopí bude prát.
A pak určitě na řemeslném postupu barvení.

Nějaké recepty http://www.elizabethancostume.net/dyes
Je potřeba
1.samostatně namořit látku (na textilního vlákna se navážou kovy, na které se pak váže bervící látka (většinou organická molekula)
2. separovat barvivo z rosliny(či z jiného zdroje) zfiltrovat
3. barvit namořený textil

A tyto tři kroky je nutné (2-3) opakovat
Obrázek V ničem, co vykládám, si nečiním nárok na vymezení pravdy, ale pouze vymezení vlastního názoru.Abélard
michlena
Nováček
Nováček

Příspěvek od michlena »

Díky moc!

Tady je takové zajímavé pojednání o struktuře konopných a lněných vláken

...a od té doby, co jsem to četla nad tím pořád špekuluju, jestli se těmi mořidly nemůžou vlákna poškodit :-k. Mimojiné i proto jsme se rozhodla pro přírodní barviva a chtěla jsem to zkusit bez mořidel :(
Protože si říkám, že práškové barvy se k vláknům budou určitě chovat stejně jako prací prášky. Mám obavy, že by se nejen narušila struktura vláken, ale, že by tím ta látka i zhrubla :? (aslespoň některé kolegyně, které už šátky barvily to tvrdí...)
Ale předpokládám, že ve vašem případě tohle řešit nemusíte :mrgreen:
Přátelská náštěva z Nošenídětí.cz ;o)