Tesáky

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Viktorie, ClaryAldringen

KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by KŘIŽÁK »

Kascha-to je právě těžko říct,před pár lety bych řek:samozřejmě,tesák jde míň do kontaktu čepelí a víc přez prsty,předloktí atd.Jenže jak teď koukám na nové a novější poznatky o boji mečem,tak je to dost stejné-ovšem jak jsem psal-dlouhou čepel nenahradíš dřevem aniž bys ztratil její vlastnosti v šermu"na čepeli" důležité-u tesáku to dle mého problém není.Jinak dva krásné a nechutně dlouhé tesáky jsem včera omrknul v Pardubicích na zámku..
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by KŘIŽÁK »

Bidak II-jo,v pohodě,taky mám rád v pojmech jasno.Nejvíc mě v oblasti boje a šermu baví(nebo s.re?)fakt,že jednou jsme papežštější než papež,a jindy ojebem zásadní věc.
Arkleb
Nováček
Nováček

Post by Arkleb »

Kdo mě poradí, z jakého materiálu a jaký tvar by měl mít jílec tesáku z druhé pol. 15. stol.. O tomto tesáku se tu již psalo. Jedná se o dodělání repliky. Děkuji Arkleb.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by KŘIŽÁK »

Schwarzhelm-jo,kdyby tenhle přístup byl všude..je hrozná škoda,že muzea u zbraní neuvádějí přesnější datace a původ..
Lodomerius1
Nováček
Nováček

tesák "s člnkovou záštitou" resp. tesák "mora

Post by Lodomerius1 »

Dobrý deň.

Pripravujem štúdiu o troch stredovekých militáriách zo zbierok jedného múzea na záp. Slovensku. Je medzi nimi aj tesák s "člnkovou záštitou" (resp. tesák "moravského typu"). Podľa mojich vedomostí ide o druhý exemplár zo Slovenska (okrem neho ešte tesák z Posádky pri Gajaroch, viď. POLLA, B.: Pamiatky hmotnej kultúry 15. storočia z Posádky pri Gajaroch. In: SSNM 56, Historia 2, 107-140). K moravským nálezov mám zatiaľ k dispozícii len prácu V. Nekudu (Mstěnice 1 ... Brno 1985); tam je aj publikovaný tesák z Vracova (GOŠ, V.: středověká cesta v Mohelnici ... 1975). Keďže sa tu pred časom preberali tesáky tohto typu chcem sa spýtať, či si niekto z diskutujúcich k nim nekompletuje literatúru. Najmä k novšim českým štúdiám mám obmedzený prístup ... Na výmenu môžem poskytnúť rôzne materiály (napr. k uhorskému vojenstvu v 14.-15. stor.).
Na záver otázka: ako je vysvetlovaná funkcia 2 krátkych kolíkov (tŕňov) umiestnených v záštite (v osi čepele ...)?

lodomerius55@gmail.com
ClaryAldringen
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Re: Tesáky

Post by ClaryAldringen »

Zdravím, bohužel nevím o žádné souvoslé české práci na toto téma. To co publikuje např. Petr Žákovský vychází zatím pouze v odborných časopisech a co se týče typologie mečů tak mě odkazoval v první řadě na polskou literaturu. Každopádně ti vzkazem pošlu jeho mail, zkus se s ním domluvit sám, bývá v střícný.
Sepsal Boží slovo ve slovanském jazyce aby mohl sobě svěřené duše snáze poučovat. Žádal je, aby zpívaly kyrie eleison, a vysvětlil jim jeho význam. Ti zlotřilci to však zesměšnili a zkomolil na ukrivolsa, což v naší řeči znamená v křoví stojí olše.
group.mercatores.cz
Lodomerius1
Nováček
Nováček

Post by Lodomerius1 »

Vďaka za mail. adresu, napíšem mu. Zdravím, L.
frenk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by frenk »

ahoj kolego,

další tento krasavec se nedávno našel u UH, jeden obzvlášt povedenej dokonce v Polském Slezsku (Gorzow Slaski).Více např.:

Marek,L.: Srednioweczne i novozytne kordy ze slaska, Acta Militaria Mediavalia II, 2006, S.1889-206

K těm hřebíčkům : domnívám se , že přidržovala organickou výpln v zaštitě, která je vlastně dutá a tvořila tak vlastně vnitřní stranu záštity. Za ni ptom byly přinýtovány samotné střenky.Důvod nechápu-snad lepší komfort při šermu.
Jaroslav Bašta
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Jaroslav Bašta »

Ahojte.
Mohl byste sem někdo prosím dát odkazy na ty články Petra Žákovského o tesácích??
Nějak mi to uniklo.
Díky moc za cokoliv.
Chomi
Nováček
Nováček

Post by Chomi »

Ad Lodomerius: ohledně tesáků jsme před pár týdny vydali u nás v museu (Muzeum Říčany) publikaci "Pozdně středověké tesáky v českých zemích", která se pokouší zhodnotit archeologické nálezy publikované dosud v literatuře. Je tam i o nálezech z Gajar. Ale v knihovnách to asi ještě nebude, právě začínáme s distribucí. Tak snad jedině zaslat na dobírku, kdyby byl zájem...