Štíty

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

No jak tak nad tím dumám (ještě mě myšlenka na štít potažený kůží neopustila), tak bych to asi v namočeném stavu přetáhl, dočasně cikcak napříč svázal provazem (jako na bódhránu) no a pak po uschnutí protáhnul (napínáním rozšířené) díry nějakým řemínkem nebo spíš konopným provazem. Pak bych odstranil vypínací provaz, protože by mi jinak vadil při držení. Přijde mi to nejpřirozenější způsob (obejdu se bez přitloukání čímkoliv), což ale neznamená že je to echt, jsem čirý teoretik.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Mokohtavenotaxe »

No já bych to nedělal cik cak, ale asi bych použil dva syrovinové řemeny a provlékl bych je dírami po vnitřním obvodu. Proplétal bych nastřídačku, asi jako u skandinávských ornamentů. Podobně vyplétáme bubny (takový ind. bodhrán). Syrovinu bych použil rovnou, bo je pevnější a neroztrhla by provaz (což by se u hověziny mohlo stát) Samozřejmě namočenou stejně jako kůži, vysychala by pak rovnoměrně. Dva řemeny bych použil kvůli tomu aby se kůže nevrapovala a neodstávala (vždy by na ní byl řemen který by jí tlačil ke dřevu). A zároveň by jsi na středu neměl nic co by ti při "práci" překáželo.
Jakákoliv manipulace s uschlou hovězinou na něčem je problém a to nemluvím o problému s přepínáním na uschlé kůži. Provaz by se lehce rozedřel o drsnou hranu seschlé kůže.
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

Mokohtavenotaxe: jak moc ta syrova namocena kuze pracuje tim vysousenim? ptam se proto, ze uz tusim nekdo ty stity takhle zkousel a skoncilo to rozdrcenym stitem... ale kuze asi nebyla syrova... nevim
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Záleží na její síle, rozhodně to ale dokáže hodně :twisted:. Na kulatém štítu bych se ale moc nebál, tam jsou ty síly rozložené ze všech stran. Mandlový by to ale takhle mohlo pěkně vymodelovat. :o V našem prostředí např. zašíváme do syroviny pruty na rukojetě kamenných palic a taky je to v pohodě.
Když se ale vyrábí náš štít, tak to teprve ukáže co dovede. Jednak se používá ta nejsilnější kůže a jednak se sráží teplem, zatlučená masivními kolíky do země. Ty kolíky to několikrát vyrve, než je hotovo. 8)

Na druhou stranu když kůži vypnu do dřevěného rámu, sice to prohne všechny tyče, ale provaz nepřetrhne.
Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ondra »

Begbie rikal, ze mu ta kuze obratila stit "naruby" :idea:
Mokohtavenotaxe
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Ondra wrote:Begbie rikal, ze mu ta kuze obratila stit "naruby" :idea:
Pokuď byla silná tak bych čekal spíš, že se zkroutí do 8. Mluvil jsem o tom teď po telefonu s jedním uměleckým truhlářem a bylo mi doporučeno použít dva trámky na kříž a přišroubovat je na střed štítu po dobu vysychání kůže. Ale nevím jak hodně je to LH. :?

A pak jsem dostal ještě jedno info. Pravděpodobně za měsíc bych měl dostat celou surovou kožku z "pratura" a já sám jí asi neupotřebím, takže na štíty by mohlo být a navíc hodně ve stylu. 8)

(Bos taurus). Původní pratur Bos primigenius byl člověkem vyhuben kolem roku 1627. Ve dvacátém století se v Německu uskutečnil pokus použít různá plemena domácího skotu a vyšlechtit z nich zpět pratura, který byl jejich předkem. Přes tuto snahu je zcela zřejmé, že skutečného pratura již nikdy neuvidíme. Představu, jak vypadal, si však přes menší rohy a trochu odlišnou stavbu těla podle této živé podobenky udělat můžeme.
Ondra
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Ondra »

ad. kuze na stitu: uvazuji nad variantou chlupy dovnitr. Ze by to jako bylo tak nejak vycpane... Ale netusim co by to delalo. Kdyby to navlhlo, tak by to tam asi pekne zahnilo, co?

No, jen takovy napad :idea: :oops:
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

Není to tak že syrová oškrábaná kůže žádné chlupy nemá?
abaddon
Site Admin
Site Admin

Post by abaddon »

skrabes jen tu stranu na ktery bylo to zviratko...

stranu s chlupama skrabes jen kdyz chces dat chlupy pryc.... pokud jsem to dobre pochopil
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No nevím, myslím že ta kůže bude mít zespodu jiné vlastnosti než shora ne? Ale třeba se pletu.