Řezbařina - výrobky ze dřeva, kostí, parohu, rohoviny aj.

Řemesla a každodenní život

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Není dutá?
Honor supra Vitam! Image
melkel
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by melkel »

Je, kvůli tomu musíš dělat ořech dvojdílný :mrgreen: Vnitřek vyřežeš z té kostní masy, vnějšek vezmeš průřez kostí.
wondra

Post by wondra »

Wothanku, mohl bys mi ted na brigade prozradit neco o rezbarstvi?? Docela rad bych to zkusil. Na chalupe na to mame docela dost naradi, i kdyz neni LH.. :?
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Wondra: na to nepotřebuješ Wothana, stačí si koupit knihu Řezbářství, nedávno vyšla tuším od Computerpressu :wink:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Potvrzuju, ale ještě jsem jí ani nestihl prolistovat...
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Jinak já dělám spíš takovou dost specifickou řezbařinu a jsem maximálně ulítlej do všemožných dlát a paliček (a pohříchu dělám spíš tak nějak věci pro sebe), ale vysloveně na řezbařinu jako takovou se u nás vlastně specializuje spíš Melkel.
Nathan

Post by Nathan »

Zdar,neměl by někdo nějakej tip na nářadí na řezbu do parohu,kosti?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Myslíš moderní nebo původní?

Já dělal s dlátky, pilkou, pilníčky a různými improvizovanými kovovými škrabáky, případně zdobení kružidlem.

Pokud ti jde jen o výsledek pak se samozřejmě dá docílit mnohem více a mnohem rychleji pomocí elektrické gravírky.
Nathan

Post by Nathan »

A použiváš normální dlátka na dřevo,nebo máš nejaky spec.?
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Řezbářství
/Marek Minář/

Dostáváte do rukou výjimečnou knihu, která se významně odlišuje od řady dalších publikací o uměleckých řemeslech. Víc než tisíc pečlivě a přesně provedených černobílých kreseb vás seznámí s řezbářstvím, s mistrovskými i lidovými řezbami různých dob a kultur a zejména s vlastní technikou řezbářství. Detailně promyšlená koncepce knihy, rozsah i podrobnost kapitol, vychází z přísné logiky technologických postupů při řezbě. Začíná seznámením se dřevem, jeho výběrem a přípravou, pokračuje základními tesařskými a truhlářskými pracemi a je završena detailními ukázkami jednotlivých řezbářských technik. U příslušných kapitol naleznete zásadní informace o nástrojích, jejich údržbě a používání. Slovník odborných pojmů a podrobný seznam literatury vám přiblíží toto krásné řemeslo a umožní pochopit souvislosti s ostatními uměleckými řemesly.

21×23 cm | 276 stran | 80-247-0743-8 | Katalog. č.: 6310

stojí 445 Kč

http://www.grada.cz/content/katalog.php?kid=3147&hash=

spletl jsem si Gradu a Cpress, nicméně i Cpress vydává zajímavou literatura - Tkaní atd..