GLADIUS 2010-SEKCE "GERMÁNI"

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: Trubadix, Wothan, Alexandr

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ono by to asi chtělo zkusit lovit právě i u úplných nováčků nejen u skupin a lidí co si ty Germány udělají jako doplněk k něčemu co už dělají.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

To každopádně-bohům žel jsou zrovna germáni málokde vidět-takže si takový nováček ani nemá šanci říct:to je bomba,to chci taky.Zatímco ostatní období nabízejí kompletní servis,oblečení,látky zbroje všech kvalit a cen,zavedené akce,bitvy..
Bude to chtít využít na Gladiu situace,něco kvalitně nafotit a poslat do světa..
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Jinak ale Gladius má docela velký potenciál - jednou by to mohla být skutečná bitva v rozsahu té raně středověké co tam děláme, jen to bude chvilku trvat - jak dlouho záleží na zájemcích třeba právě o ty Germány. Jen jsme se rozhodli jít tou delší cestou a nebrat všechno jen aby bylo hodně lidí - to pak vede k tomu že když se to musí zpětně umravňovat je to daleko těžší pro všechny strany. Ale souhlasím že pokud budou lidé, určitě by se daly přidat i další akce - i jinde samozřejmě.
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Knecht »

Já zájem mám, ale jak už jsem psal, letos to vážně nedávám, škola mi leze do života. Ale mohli jste vidět že už jsem začal - náramky,spona, kování opasku...
Ale počítám že i tak to pro mě bude spíš jen zajímavý doplňek mých dalších období. Nehodlám to flákat, chci se vybavit kvalitně ale jen nezbytnou výstrojí, žádné blbinky do tábora aby měli diváci na co koukat. Hadry, zbraně, věci na spaní a na jídlo a asi nějaká ta plachta nad sebe a basta.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

Wothan-pakliže je cílem vytvořit kopii Dobývání ve starověkém stylu,je asi jasná koncepce řím versus jiné národy 2(?)stol.n.l.,Ideálně tedy skutečně vytvořit a sjednotit Germány.Ostatní období a etnika budou vlastně navíc-v rámci ukázek,řemesel,příp.vystoupení.Bitva bude jasně daná..
Jinak-počítá se s Teutoburgem na Isarno?Je už nějaká dohoda s Alešem?Mluvil jsem s ním nedávno a jeho přístup se neměni..jde mu o akci.jakoukoliv.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Nevím, nemluvil jsem s Alešem od posledního Isarna, to je asi spíš otázka na Pacholdu. Asi by se ten scénář použít dal, jako loni, každopádně se asi shodneme že tudy by se Gladius ubírat neměl. I za cenu komornější účasti, protože jsem zjistil že to odrazuje ty, kteří by si ty Germány apod. udělali rádi a opravdu poctivě, což je do budoucna spíš mínus.

Ohledně koncepce - ano, mělo by to směřovat k akci podobného pojetí a rozsahu jako je to Dobývání. Dobývání je teď ale už vysloveně 11-12.st. s preferováním příběhů posazených do 12.st. a to celá akce, tam se spíš snažíme se z toho obvyklého mišmaše od VM, přes Vikingy po románce vymanit (myslím tím hlavně typické znaky, lecos je pro ten RS shodné nebo podobné). U Gladia bychom ale rádi zachovali tu rozmanitost - proto ten Antický festival.

Ono je to celkem jasné - základ bude vždycky to vystoupení - bitva, čili potřebujeme především římany (optimálně pak z 1 a hlavně 2.st.n.l.) a ty Germány. Pokud se někdo rozhodne dělat ty Germány včetně řemesel a nějaké další prezentace, budeme jen rádi. Ale vždycky tam bude ještě ten doplňkový program kde se divákům představí jak ti Germáni a Římané, tak i další etnika a národy starověku - ať už jen ve formě vojenství, ukázky výstroje, výzbroje, boje aj. tak ve formě řemesel atd. Tím dostaneme daleko pestřejší program a zároveň si nebudeme prasit samotné vystoupení (holt pro některé to bude obnášet dvojí výbavu, nebo aspoň zdvojení části výbavy). Když ale třeba časem zjistíme že máme hodně Řeků nebo Keltů a raných/Caesarových Římanů atd., neviděl bych problém zařadit do programu i další vystoupení - ale to je skutečně velmi vzdálená budoucnost...kdesi daleko v jiné galaxii...
sroub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od sroub »

To Wothan: Napadlo mě, nebylo by lepší udělat Gladius jako takovou vrcholovou akci a Isarno, který je řek bych známější nechat volnější a mít ho jako zdroj inspirace pro nováčky a potencionální zájemce?
K vybavení, budu ten nejchudší z chudejch, žádný zdobení oděvu, jen prostý střihy a tak. :wink:
Non multi, sed multa
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

Sroub-ono to tak stejně funguje..Ovšem obávám se,že náborová ůspěšnost na kvalitu má na Isarnu mizivé procento.Spousta všebarbarů(stejně jako všegotiků atd.) je neuvěřitelným způsobem zahleděna do sebe a při zmínce o LH skáčou 1-2 m vysoko.Taky lze oslovit zahraniční party a tím zvednout kvalitu i kvantitu.Určitě by měli zájem přijet na Gladius,jen o něm neví...
sroub
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od sroub »

KŘIŽÁK píše:....Spousta všebarbarů(stejně jako všegotiků atd.) je neuvěřitelným způsobem zahleděna do sebe a při zmínce o LH skáčou 1-2 m vysoko....
Vím, nebyl sem o moc jinej :lol:
Dřív sem měl dojem že lidi přes LH jsou fanatici typu co nebylo vykopáno/vyobrazeno, to se nesmí.... Z tohohle pohledu(a aplikováno na germány) by takovej fanatismus přines víc škody než užitku, např zrovna ti gemáni: Tacitus píše že germáni před bojem odkládali vršek a bojovali jen v kalhotách, většina vyobrazení germánů je podle mě díky tomu nakreslená blbě, protože třeba v našich podmínkách se polonahej dá chodit jen pár měsíců. Ale jelikož to bylo v učebnicích (namátkou si vzpomínám třeba na Toulky českou minulostí, první díl) který píšou odborníci, věřil sem že takhle se na to odborníci dívají, a LH, to jsou odborníci.....
Krom toho, zvlášť nováčci ze skupin LH maj tendence se povyšovat nad ostatní neuvěřitelnym způsobem, zatimco člověk kterej to už dělá dlouho , tak řekne, takhle to není, podle těch a těch pramenů to nejspíš bylo takhle, tak nováček ti řekne, neni to LH, ste všichni pitomci, jenom já a lidi od nás ze skupiny to maj správně, tečka a konec diskuze.

Koukám že sem se od germánů dostal k začátkum u livinghistory, možná by stálo za to udělat tomu třeba ve Všeobecnejch tématech vlastní téma
Non multi, sed multa
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

S tou zahraniční účastí je to problém především s financema - my si přece jen dojedeme na druhý konec republiky a cesťák oželíme. Aleš si ten cesťák může na Isarnu dovolit i pro tuzemce, my bohužel ne a nebude to lepší ani do budoucna - akce i když dopadne dobře nikdy není žádný vejvar a nikdy jsme netajili že jedním z důležitých důvodů proč jí pořádáme je vydělat na stavbu a provoz dvorce.

Letos je ta akce dvoudenní - jednak pro to že bychom rádi zúročili zkušenosti z té letní (možnost sjet a dopilovat už nacvičený scénář apod.) a jednak abychom vydělali o něco víc peněz a mohli si tak dovolit to co v létě - erární jídlo pro účinkující + nějaké další erární pití na večer.

Obávám se že pro zahraniční skupiny by to už chtělo aspoň částečně proplácený cesťák a to sami nedáme. S ohledem na krizi je také téměř nemožné sehnat sponzory a pokud jsme měli problém je sehnat jindy, teď už to nepůjde vůbec. Pokud někdo o někom víte, dejte vědět, já sháním taky, ale vidím to bledě. Další možnost je grant na akci - na to už je letos pozdě protože to hodně dlouho trvá, zájemců je moc a holt to často nevyjde, ale zkoušíme to pro příští rok.

A nakonec - ano, mnozí ze zahraničí o tom neví což je škoda. Možná by přijeli aspoň ti méně vzdálení i bez cesťáku. Ale přiznám se že my máme kontakty spíš na římany - pokud někdo máte nějaké kontakty a dobré vztahy s Kelty nebo Germány ze zahraničí, zkuste jim dát vědět o té akci - aspoň informativně.