To jo, ale třiyardovka v provedení, jak jí používáme dneska je nedobová ( jak rozměrem, tak použitým materiálem ). Proto mi příde polemizovat nad tím, jestli ji šít z materiálu o šíři 150 nebo 75 celkem zbytečná. Můj názor.cossack wrote:To už tu přece kdysi proběhlo. Asi ne typizovaný rozměr, ale plachty na přístřešky se zřejmě používaly. Od Aweho tady někde leží elaborát o voskovaných a olejovaných plachtách.
Předměty denní potřeby
Moderator: Joe
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
To joo, u stanu bych to vůbec nerozporoval, tam je to 100% další přiblíženíse dobovosti, ale u té tříyardovky mi to fakt příde zbytečné, ale jak říkám, je to pouze můj názor. Vzhledem k tomu, že tříyardovky mám čtyři, tak u mne by byl spíš posun kupředu plachta z oilcloth.( Sakra, že já jsem si ten matroš nenechal poslat ze států, když byl dolaz za hubičkucossack wrote:Třeba na stanu je ten rozdíl dost zřetelný. Hoci je z bavlny.Spící Medvěd wrote: Proto mi příde polemizovat nad tím, jestli ji šít z materiálu o šíři 150 nebo 75 celkem zbytečná. Můj názor.
](./images/smilies/eusa_wall.gif)
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
S tou tříjardovkou je to tak, že to kdysi vyčet Wapusk, že šlo o tehdejší klasický výrobní rozmět běžné plachty jejiž využití bylo rozličné - od přikrývání nákladu po třeba právě použití pro přístřešek. Jde o pdobný případ jako třeba u dek, kdy náš středoevropský rozměr stavů byl a je jiný než v Anglii. On to tahdy vyřešil tak, že sešil dvě plachty aby dosáhl tohoto rozměru, který skutečně dle popisu měl mít ty tři yardy
Pak v praxi zjistil, že to má něco do sebe, protože prostě ten rozmět je tak akorát pro jedince i s bagáží. Čili jde skutečně o jistý dobový prvek.
Nicméně pravdu má i Méďa v tom, že pro to nikdy nebylo žádné předpisové pravidlo a rozměr mohl být skutečně různý (např. Mexické rozměry byli zase menší než ty naše středoevropské). Skrátka a dobře, jakýkoliv rozměr je OK
Popularita tříjardovek není tedy v tom, že by šlo o něco super stylově předepsaného, ale proto, že ten rozměr se skutečně osvěčil jako ten akorát! Ani moc malé a ani moc vleké.

Nicméně pravdu má i Méďa v tom, že pro to nikdy nebylo žádné předpisové pravidlo a rozměr mohl být skutečně různý (např. Mexické rozměry byli zase menší než ty naše středoevropské). Skrátka a dobře, jakýkoliv rozměr je OK

Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
Spek z dnesneho vecera:
http://www.bobsphotogallery.com/gallery2/v/FurTrade/
-
- Stálý přispěvatel
A tím jsi řekl všecossack wrote:Třeba na přikrytí plně naloženého nákladního sedla sedne tříyardovka jako pr**l na hrnec.Joe wrote: Popularita tříjardovek není tedy v tom, že by šlo o něco super stylově předepsaného, ale proto, že ten rozměr se skutečně osvěčil jako ten akorát! Ani moc malé a ani moc vleké.

Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
Hezky, hezky, hezky. Škoda, že tam není nějaký ten artefaktík z mladší doby. Co to je za chlápka?Dano wrote:Spek z dnesneho vecera:
Budete teď v lese nosit prstýnky z pouti?