A co sa Venetov tyka, viem o troch etnikach s tymto menom. Vyssie spomenuti, potom Veneti jazykovo pribuzni italickym kmenom zijuci v severnej Italii, a Veneti v Bretonsku - ti boli mozno kelti, neviem.
Mozno sa jedna o povodne jedno etnikum, ktore z nejakych dovodov migrovalo odniekial do tychto oblasti - ale dokazat to je takmer nemozne, aspon zatial. Co sa pobaltskych Venetov tyka, pokial viem prevlada nazor, ze to bol nejaky narod patriaci do centumovej skupiny (teda nie Slovania). Niekde som cital, ze praslovancina prevzala niekolko centumovych slov v ranom obdobi, ale nic viac som sa nedozvedel. Zrejme ich Slovania neskor asimilovali a Germani pouzivali stary etnonym pre svojich novych susedov nadalej. Ako porovnanie moze sluzit exonym, ktory Slovania pouzivali na oznacenie roznych nomadskych narodov v dnesnom Madarsku - Ǫgre (zrejme z kmenoveho zvazu Onogur, ktory sa tam usadil okolo roku 670 - v roku 860 sa toto uzemie spomina ako Uuangaria), neskor boli takto oznacovani Madari. Alebo Bohemia (Boiohaemum) a mnoho dalsich pripadov.
Preto sa zhanam po nejakej literature, lebo sa mi tu vynara strasne vela otazok.