abaddon píše:taky nam asi chybi kontakty na dodavatele syrovych kuzi... a nebo to zatim nemelo takovou prioritu aby se tim nekdo vice zabyval...
Již to tady padlo - myslivci, myslivci, myslivci. Sehnat se dá i něco málo z některých zologických - úhyny jsou všude. Teď se mi v týpí vyjímá zubr, ale činit jsem si netroufl a dal jsem přednost fabrice. Tuším, že kontak tu již padl ještě než jsi toto téma rozdělil. Přítel mi ale nyní mozkem dělá bizona. Toho jsme si na táboře ulovili, rozbourali, zpracovali a snědli a mně zbyla kožka.
Nemáte ani teoretické informace o činění v středověku? Docela rád bych porovnával.
PS přidal bych i ilustrační obrázek, ale jsem ten co Awemu posílá vše v doc a nevím jak ho tam přidat?
Naposledy upravil(a) Mokohtavenotaxe dne pát 01. dub, 2005 12:22, celkem upraveno 2 x.
No já zatim jen zchraňuju, čekal sem celou zimu, abych vyzkoušel ten postup popsanej v REA.
Co se týče syrových kůží - nějaký mám od myslivců, něco od kamaráda, chová kozy, teď bude zabíjet kozla a dvě kozy.
Skuste se pozeptat třeba i na vesnici, od výkupů lidi dostávaj za kozu tak 50 - 100 Kč, tak nevim proč by to za stejnou cenu neměli dát LH nadšencům
Inu dá se.Záleží na tom jak se s tím popasuje Tvoje svědomí.Myslím, že se tady nenajde člověk co by měl vše z ručně činěné kůže.
Důležité je jít stále dopředu.
S tou solí má pochopitelně Mokohtavenotaxe pravdu!!!! Používá se to na kratší dobu, pokud se bude v brzké době vydělávat. To je tak do týdne! Přesněji, toto je praxe myslivecká.
Jinak trapeři to dělali tak, že kůži vymizdřili (oškrábali) a nechali vysušit. Jenže je také pravda, že takto upravená kožešina nesloužila na výrobu oděvů, nýbž na výrobu plsti, tak že se sní nebylo třeba až tak moc babrat.
Ovčí kůže není problém sehnat. Většina chovatelů ovcí kožešiny pálí, protože na ně nemají odbyt... Takže Vám je dají zadarmo, nebo za flašku
S myslivci bohužel zkušenosti nemám, ostatně u nás v Polabí tolik lesů zase není (a myslivců taky ne).
Mám dotaz. Nevíte, jak bílého berana obarvit načerno? Na polských trzích se občas objevují barvení berani, takže nějak to jít musí. Přemýšlel jsem o Duze, ta na tom sice drží, ale tý by byla asi velká spotřeba a celá kožešina by se v ní musela dlouho máčet, takže by zas následoval proces sušení, a to se mi nechce
Nevíte někdo jak na to?
nevim jak to delaji ale prijde mi ze na to aby to chytlo na ovci vlnu ktera je plna lanolinu a tudiz mastna ..... tak to musi dost silne odmastit, coz zase podle me muze docela poskodit jak kuzi, tak chlup...
Taky mi přišlo, že kdyby to člověk odmašťoval, máčel, sušil, vláčněl.... tak by to nestálo tolik, za kolik to prodávaj...
A černej beran stojí toliko co bílej (většinou), takže postup bude asi jednodušší.
Na to bude nějaká finta... jen na ni přijít...