GLADIUS 2010-SEKCE "GERMÁNI"

21. století - literatura, instituce, akce...

Moderátoři: Trubadix, Wothan, Alexandr

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Tak jsem doplnil ten Sašův článek. Ještě musím upravit ten Zorův do html a včlenit to do webu, ale pokud si chcete dělat Germány, měl by vám zatím stačit ten provizorní v pdf.

Postupně ještě budu doplňovat nějaké další odkazy, ale spíš na skupiny které se akce účastní apod. protože nějaký obsáhlejší rozcestník najdete na většině infowebů k antice a legiím.

Doplnil jsem výstrojní podmínky apod.

Ještě bych potřeboval vědět - Křižáku - můžu tam dát do kontaktů kontakt na tebe stran "barbarů"? Rozdělil bych to - Pacholdovi bych nechal římany, pomocné sbory, pretoriány, případně řeky apod. a tobě Kelty a Germány o.k.? Jde o to to s případnými zájemci probrat a poradit, kdyby měli nějaké dotazy, zkouknout jim vybavení, konzultovat, zakazovat povolovat :badgrin:
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

hrmpf...právě jsem usedl k počítači po návratu z veletrhu cestovního ruchu..
Wothan-jak jsem už psal,barbary-konkrétně kelty klidně zkouknu,poradím..ale s Germány nejsem vůbec na své půdě...Jen jsem tuhle část barbarstva chtěl vyprovokovat,neb mě to sr.lo-viz přízpěvky k Isarnu.
Rozhodně navrhuji sepsat a vyvěsit Gladius -desatero,tedy závazné výstrojové podmínky formulované tak,aby každý věděl,že s výstrojí,jejíž vzhled,dataci atd není stavu obhájit tam letos vůbec nemá jezdit.Také bude třeba vzhledem k motivu letošní akce upozornit na to,že do představení půjdou proti římanům jen Germáni-předpokládám,že ostatní boje a kruhy si dáme jakkoliv..
Eště bych prosil upřesnit a přerozdělit funkce garantů-aby každý věděl jak a kam se hlásit.Jsem pro přitvrzení podmínek ůčasti,co se týče výzbroje-táboření,stany bych ještě nechal..vzhledem k nedobovému místu konání je to jen málo zavádějící-stěžejní jsou vystoupení a prezentace.
JEDEN BŮH NIKDY NESTAČÍ..
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Podmínky tam jsou, tak je zkoukni a jestli máš nějaké konkrétní připomínky - co přeformulovat, doplnit, nebo změnit dej vědět.

Jak si představuješ rozdělení garantů?

Zatím mi vychází že Legie (jmenovitě pak Pacholík, případně Vojtěch) by měli pod palcem římany a pomocné sbory. Otázka zůstávají starší antická období - Řekové aj. teď k nám zrovna moc nejezdí, ale mělo by se vyřešit i tohle.

Pak tu máme barbary - to bych rád hodil na hrb tobě, Kelty určitě, ale co s těmi Germány?
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Ohledně místa konání - bitva nebude nahoře jak bývá obvykle ani uvnitř ale dole pod lesem, takže nás napadlo postavit ty stany a ležení tam. Do budoucna uvažuju zrobit tam nějaký val (odpovídající tvarově pochodovému táboru) a upravit to místo právě pro tábory, protože vrchol kopce se brzo zaplní stavbami. Ovšem otázka je jak moc velké terénní úpravy nám tam projdou, asi nic moc velkého.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

s tím lesem je to dobrý nápad,jestli se diváci nepřerazí a uvidí...Nevím,jestli táboření nenechat na hradišti-přece jen tam trávíme většinu času,taky je to líp pod dohledem..nevím..S dobovým táborem na starověk bude trochu potíž-nejde jen o spaní-my máme nedobové stany-neb potřebujeme spolehlivě před deštěm schovat řemesla a prezentace které jsou naší doménou-pokud bych šel jen bitvit,vyspím se bokem,nebo pod plachtou..
Vzhledem k multikulturnosti Gladia je s garanty potíž-Těžko mít na každou kulturu garanta...Doufám právě v dodržení obecných pravidel,malé prohřešky dokážem řešit,a Xenu či keckaře asi vyhodíme společně..garantovat by měl taky ten,co nováčka pozve-excesy jsou asi jasné na první pohled-zažil jsem v Cizině hezký a praktický zvyk-v průběhu akce se všichni sešli,a nováček(uveden zvatelem) se hezky představil,řekl čím se zabývá a popsal své vybavení-takže neumětel se vlastně hned odhalil...Ono takové hromadné uvítání v plné parádě,i jako zahájení programu by možná na Gladiu taky bodlo.Na setkání keltů se všichni sešli v plné parádě,představili se noví členové,jednotlivé party a pak se zástavy a korouhve umístili do společného místa-vyhlásila se pax celtica(a taky se udělala hromadná fotka,že) :badgrin:
zoro
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od zoro »

ad sekery: je to zajímavé, že se uvádí u Germánů jako právě velmi používaná zbraň, ale já jsem o ní při studiu literatury mnoho nenašel, a v tom co jsem přečetl nebyla ani rozebírána mezi zbraněmi. Hned jsem nad tím přemýšlel a hledal, ale zatím nenašel. Každopádně sekery se používaly, ale zatím nejsem kompetentní k tomu říci kolik by se jich mohlo objevit např. na Gladiu. Každopádně bych doporučoval vlastnit ratišťovou zbraň (kopí, oštěpy, frameje) a potom by se dala ta sekera zkousnout místo například sekáče. Jak jsem zjistil ani ty sekáče nebyly tak častou poboční zbraní, někdy prostě byl bojovník vyzbrojen pouze ratišťovou zbraní (nepočítám-li obyčejný nůž, který v boji se spíše k ničemu). Každopádně ve hrobech ty sekery nejsou, což odpovídá spíše řemeslnému určení, sekundárně užitého v boji. Samozřejmě tvary germánských seker známe, máme je ze sídlišť a depotů a v Droberjarově encyklopedii Germánů jich je dost.
(mám zde na mysli starší dobu římskou, konkrétně horizont Marobudovy říše, Frankové ve 3. stol samozřejmě měli francisky, kterými se snad i vrhalo, ale to není náš případ.)
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

Klasika,jako u keltů-sekery prostě ne-vypadá to,že na použití sekundární zbraně prostě nebyl čas-ostatně sekera uvázne ve štítu raz dva,potřebuje nápřah a nedá se použít v tlačenici-kratší kopí se dá hodit(má li jich víc)a dá se použít na jakoukoliv,i bezprostřední vzdálenost..
Byl bych pro se domluvit a udělat hromadně více oštěpokopí s gumovým hrotem-můžem je házet i používat na blízko-pochybuju,že bude vícero kopí s hříbkem...je jasné,že budem muset použít i sekery a různé sekáče...ostatně Arminius a jeho družina může mít Gladia..Můžou jim je pujčit římani,stejně maj prohrát :badgrin:
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Wothan »

Křižák: ono asi takhle - letos ještě tam ani nic budovat nebudem a prostor nahoře taky ještě pro táboření stačí, takže dole se bude konat jen to vystoupení. Diváci uvidí, protože ve skutečnosti to nebude přímov lese ale na kraji lesa - diváci budou na louce, římané potáhnou v koloně po hraně lesa a Germáni budou útočit především z lesa. Pochopitelně je to scénika, takže je to o kompromisu mezi tím aby to vypadalo dobře a aby diváci viděli.

Ten starověký tábor, resp. sama myšlenka odděleného tábořiště někde mimo valy pod hradem apod. je spíš takový plán do budoucna (jedno z více možných řešení), protože prostor nahoře se nám bude stále více plnit.
zoro
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Příspěvek od zoro »

Přemýšlím nad těmi sekerami už co jsem napsal ten příspěvek. Například v Osprey Romans enemies 1 je právě vyobrazen Germán se sekerou. Teoreticky ta taktika germánského boje by umožňovala užití sekery lépe, než u Keltů, kde je to k ničemu a také používání falxů u Dáků by podporovalo myšlenku pádné zbraně. Každopádně já pro sekeru nejsem ani ji mít nebudu.
KŘIŽÁK
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od KŘIŽÁK »

mno,vlastně mi není uplně jasný rozdíl mezi taktikou keltů a germánů.Preference kopí,podlouhlých štítů a absence ůderných zbraní hovoří pro dosti podobnou taktiku-ostatně germáni se k nám natlačili v době,kdy keltská elita byla ta tam,jejich převaha nebyla ani v taktice,ani výzbroji-a s římany bojovali taky s dosti pomíjivým ůspěchem-Jinak falx je sice pádná zbraň,ale pořád jde o čepel-schopnou boje řezem,sekem,bodem na větší i min.vzdálennost.pádnost je jistě bonus,ale zjevně ne prvořadý.