Dano: nějaký odkaz by byl?
Méďa: Vrchní košile není nic mimořádného, řekl bych běžný kus oblečení. Minimálně ty z hrubšího plátna, kryjící jemnější košili. Stejně tak o teplejších z vlněné látky asi není potřeba polemizovat, otázka je, jestli skutečně používali i tak tlusté materiály, které používají dnes někteří z nás (mám na mysli ty tlusté "flaušovky").
Odívání
Moderátor: Joe
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Určitě ano, já nerozporuju svrchní "pracovní"košile ( haleny )Jen tak nějak celkově polemizuju, jestli se opravdu tak navlíkali jako my ( aby jim nebyla ziminta ) Prostě podle mne byli otužilejší a to mi nikdo nevymluví. Spíš jsem můj příspěvek bral z pohledu : je dobré vědět, jak to dříve fungovalo, ale v některých ohledech se prostě téměř úplné dobovosti nepřiblížíme a proto to není zas tak nutné drasticky řešit . HowghVitous píše:Vrchní košile není nic mimořádného, řekl bych běžný kus oblečení. Minimálně ty z hrubšího plátna, kryjící jemnější košili. Stejně tak o teplejších z vlněné látky asi není potřeba polemizovat, otázka je, jestli skutečně používali i tak tlusté materiály, které používají dnes někteří z nás (mám na mysli ty tlusté "flaušovky").
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
O čem to pořád polemizujete? To vrstvení se dělalo běžne a to je doložený. Ano, i že se dělali z dek. Navíc, ono se stačí podívat do depozitářů např. ve Žďáru. Ony ty košile byli různého typu, materiálu a i tloušťky. Měl jsem jednu takovou, sice z 19 století v ruce. Krásný materiál. Jen mám takový dojem, že těm tlustým, přesněji svhrchním košilím se říkalo nějak jinak.
Joe M.
-
- Stálý přispěvatel
Méďa: ono je to jenom zdánlivé, že jim nemůžeme v otužilosti konkurovat. Stačí, abys pár dní trávil jen venku a na teplotu si zvykneš, tělo se proste aklimatizuje. Pochopitelně, když vylezeš z vytopeného bytu na víkend na zimní táboření, bude ti bez pohybu zima a první noc to taky nebude žádný zázrak, ale druhý den už jsi na tom výrazně líp a za pár dní už zimu ani nevnímáš. Prostě sotva se aklimatizuješ, víkend končí
...takže s sebou musíš tahat hromady hader 

Vitana sgt. Compagnies Franches de la Marine
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
taková drobnost - má někdo potuchy jestli se dá na FIW použít opasek s kapsou/kapsami v podšívce? Nemyslím takový ten jánošíkovský širokánský, něco rozumného. V Evropě to prý bylo dost rozšířené a nápad je to starý fakt hodně - jeden měl na sobě Ötzi.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/