GLADIUS 2010-SEKCE "GERMÁNI"
Moderátoři: Trubadix, Wothan, Alexandr
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
Zvažoval sem něco jednoduchýho plátěnýho, na způsob hodně ořezanýho vikingskýho stanu, místo z prken konstrukci z klacků, menší velikost a tak, na to aby se tam dala udělat chatrč z větví tam neni dost stromů..... a krom toho, Wothan by to asi dost nelibě nes, kdybych mu začal úřadovat se sekerou v tom hájku vedleBjörn Hundolfr píše:mimochodem v jakych stanech chcou germani spat?

Non multi, sed multa
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Ja bych vzal ctvercovou malou plachtu a postavil z ni shelter na 3 klackach.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Občasný přispěvatel
Viděl jsem takový obrázek rekonstrukce nějakého germánského obydlí, to není vcelku podstatné protože viz. dále: Byla to kónická chýše, kde kostru tvořili tyče uprostřed svázané jako teepee. Na tyto tyče byly napleteny proutěné "laťky" a na nich naskládané snopy rákosu kolem dokola až k vršku. Celkově nevím jak to bylo velké, každopádně kdyby to bylo 2,5 m vysoké, tak to je tak pro dva lidi. Obecně bych to radši nedělal, protože až to uvidí lidi, tak jim ta představa zůstane v hlavě.
A navíc to může být smyšlenina nějakého německého archeologa.
Berte to spíš jako zajímavost 

-
- Stálý přispěvatel
Podle mne staří Germáni nejspíš ani žádné stany nepoužívali - ještě mnohem později ve středověku byl stan výsadou nobility a prostí vojáci spávali v různých provizorních přístřešcích. U Římanů to bylo o něčem jiném, byla to civilizace a propracovaná armáda. U Germánů bych to viděl tak, že v nějakém stanu (možná i ukořistěném), pokud vůbec nějaký s sebou na tažení měli, spal tak náčelník a možná jeho suita.
Nechci říct, že by byli až tak úplně primitivní, ale představa stanového vojenského tábora starých Germánů mi prostě moc nesedí. Jiná situace asi byla později, když sloužili jako součást pomocných sborů.
Pro naše účely ale holt potřebujeme zase najít nějaký kompromis. Nedávno na foru legie někdo dával odkazy na mladší výjevy kde jsou k vidění zřejmě primitivní pochodové stany - defakto je to jen plachta napnutá přes dvě tyče. Těžko už vymyslíte s plátnem (a nebo kůží) něco jednoduššího, takže bych ten kompromis asi tlačil spíš tudy.
Nechci říct, že by byli až tak úplně primitivní, ale představa stanového vojenského tábora starých Germánů mi prostě moc nesedí. Jiná situace asi byla později, když sloužili jako součást pomocných sborů.
Pro naše účely ale holt potřebujeme zase najít nějaký kompromis. Nedávno na foru legie někdo dával odkazy na mladší výjevy kde jsou k vidění zřejmě primitivní pochodové stany - defakto je to jen plachta napnutá přes dvě tyče. Těžko už vymyslíte s plátnem (a nebo kůží) něco jednoduššího, takže bych ten kompromis asi tlačil spíš tudy.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel

To mi poslal Křižák. Germánský dopravníkový kužel, bez kterého se neobejde žádná starověká pařba

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.
Pravoslav, Orcae Ita
-
- Stálý přispěvatel