ach jo, takže znovu. Předně nebuď vztahovačná a neukvapuj se ve vyhodnocováníZuza wrote:Marsalek: Velke prekvapeni, zase jsi v opozici. Zase se rejpes v detailech. Kolik strihu volnych odevu z dob do 14.st. znas, ktere ti pripadaji slozite? Ty tesnejsi by se za slozite mozna daly povazovat, ale tuniky, kosile, plaste a jim podobne rozhodne ne. System obdelniku a trojuhelniku je z dnesniho pohledu velmi jednoduchy.
Jo a ten plast, co ukazujes, je uplne jiny typ, nez o jakem se bavime, tenhle vypada na takovy ten typ co se krizi pod krkem a zapina, takze logicky tam prukrcnik pro krk musi byt. Ten, o kterem jsme se predtim bavili, neni nikdy sepnuty latkou k latce, nybrz snurkou, retezem ci necim takovym, cimz na hrudi vznika mezera asi 20cm.
Vubec dochovane plaste, ktere najdes na kostym.cz, prave ze spis poukazuji na moji teorii, je tam dokonce jeden, ktery ma prave jen pulkruhovy tvar bez prukrcniku a zavazuje se presne tak, jak jsem vyse uvedla, tj. tkanici.
http://www.kostym.cz/Cesky/6_Dobove/08_ ... _08_01.htm
Ty, ktere maji otvor na krk, tj.prukrcnik, se podle meho nazoru sepinaly latkou na latku pod krkem - na sponu nebo neco takoveho. Latka byla tedy pri sepnuti bud tesne u sebe nebo prekrizena. Proto jsou take ty prukrcniky neprimerene velke, protoze se kus te latky prekryval.

Já jsem problematiku odívání vrcholného středověku trochu studoval a něco málo k tomu i publikoval. To mně naučilo neunáhlovat se, shromažďovat prameny a vyhodnocovat je - prohlásit po shlédnutí dvou věcí, že to bylo vždy takhle je velmi, velmi nesolidní, na tom se jistě shodneme

U střihu zcela opomíjíš problematiku vzorovaných látek a předpokládáš, že látky máš vždy dost

Plášti a způsoby jejich zapínání jsem se skutečně zabýval zcela okrajově a to málo co jsem nastudoval jsem shrnul ve své práci na stranách 140-144. Opět bych si ale nedovolil bagatelizovat

Takže shrnuto a sečteno – rozhodně se nepovažuji za odborníka na danou problematiku, ani si nemyslím, že se tu předvádím a z principu se ti stavím do opozice

Takže to neber osobně – myslím že tu diskutujeme proto, abychom touto cestou konzultovali a hledali odpovědi na své otázky s cílem přiblížit se co nejvíce dobové realitě. Kdokoli mi mé úvahy či závěry solidně vyvrátí, ten mi nesmírně prospěje, proto to vítám. Sám jsem se zmýlil nespočetněkrát a ještě mockrát si samozřejmě natluču.
Takže diskutujme bez emocí, mně tahle vztahovačnost přijde úsměvná a k výsledku nás nepřiblíží