Pochva na meč

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab

Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Mysa: obecně s tebou lze souhlasit, snad až na to že "skoro vždy je součástí pochvy kování - to zrovna u nás v RS absolutně neplatí, tady jsou kování výjimečná.
Kromě toho, mám dojem že lámání pochev v bitvách je spíš rozšířená fáma než nějaký extra častý jev. Chodím do bitev deset let a skoro celou tu dobu různé dřevěné pochvy používám. Přes pochvu s mečem i bez meče jsem padl hodněkrát a nezlomila se mi ani jednou a to se zbrojí mám kolem 120kg. Kromě toho pochva z pevného materiálu výborně chrání bok a nohu, právě na té straně kde vám lidi sekají pod spodní hranou štítu. Snad na každém meči z RS od nás, pokud se na něm vůbec něco zachovalo, jsou zbytky dřeva. Mimo jiné byl oblíbený i javor.
Výroba dřevěného futrálu je otázka cca dvou až tří večerů, podle toho jestli a čím lepíš potah.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Já to obvykle šidím tak že jednu stranu vydlabu hlubší a druhou na to pak dám rovnou, z tenčího materiálu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Boza
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Boza »

No ono se to dá ošidit i tak, že mám dvě rovné desky a mezi nimi dolepenou třetí, vyříznutou podle čepele - resp. takhle se to chystám udělat. Nemám vlohy na dlabání, ale pochvu potřebuju takže si ji asi budu muset udělat, chjo.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
Müscha
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Müscha »

Pochvu mám dřevěnou vyloženou a potaženou podle nálezů. Je to praktické a jsem s tím spokojený. V literatuře se často uvádí, že pochvy mečů jsou pobité železným plechem, což je překonané tvrzení. Je to kůže prostoupená rzí. Zřídka se objeví kousek bronzového/mosazného plechu.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Pampalíni: ano mám ten dojem - já o kožené pochvě mluvil spíš jen kvůli těm současným bitvám, kde je to zkrátka pohodlnější a bezpečnější (pro pochvu i pro mně :wink: )

Kožené pochvy, tedy čistě kožené bych viděl podobně jako Bozha hlavně na nožích všeho druhu ale i tam se občas objevuje vyztučení kovem.

Ohledně dřevěné pochvy v bitvě - už se mi na ní podařilo spadnout tak blbě že jsem si jí vzpříčil pod nohu a nic příjemného to nebylo. Holt ve skrumáži člověk nemá někdy moc možnost si vybrat kam upadne, na koho a jak :wink: Zatím jsem jí ještě nezlomil, ale už jsem zlomené dřevěné pochvy taky viděl.

Ohledně sociálního postavení, ceny meče a starosti o něj v RS mně prostě nedá, abych nevypíchl notoricky známý Ripuarský zákoník, kde je cena holého meče bez pochvy oceněna pouze na 3 solidy, kdežto meče s pochvou na 7 solidů. To hádám neznamená že pochva stála víc než meč, ale že meč s pochvou jako komplet měl jinou cenu. Myslím že můžeme i předpokládat že se tu tou "pochvou" myslí i závěs, opasková garnitura apod.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
ClaryAldringen
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by ClaryAldringen »

Já pochvu normálně dlabu ze dvou prkýnek. I když si o sobě nemyslím že bych byl nějak extra manuálně zručný (jsem totiž IT) tak výsledek je i za použití normálního dláta velice uspokojivý :)
Sepsal Boží slovo ve slovanském jazyce aby mohl sobě svěřené duše snáze poučovat. Žádal je, aby zpívaly kyrie eleison, a vysvětlil jim jeho význam. Ti zlotřilci to však zesměšnili a zkomolil na ukrivolsa, což v naší řeči znamená v křoví stojí olše.
group.mercatores.cz
Knecht
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Knecht »

Jinak,ty pochvy na noze jsou docela casto taky drevene. Kovani na kozenych i drevenych nozovych pochvach jsou u nas podstatne castejsi nez u mecu. Dokonce jsou i celokovove exemplare,ale tech je hrstka.
Vlad
Nováček
Nováček

Post by Vlad »

Boza wrote:No ono se to dá ošidit i tak, že mám dvě rovné desky a mezi nimi dolepenou třetí, vyříznutou podle čepele - resp. takhle se to chystám udělat. Nemám vlohy na dlabání, ale pochvu potřebuju takže si ji asi budu muset udělat, chjo.
Ani nemusíš tu třetí-prostřední desku vyřezávat, vezmeš 2 úzká prkénka nakreslíš tvar a místo v 3. vyříznuté desky vložíš-zalepíš latičky potřebné velikosti podle orýsování, pak už se pořízem, rašplí či bruskou pokračuje stejně.
(je to učetření materiálu :-) )
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

No máme jen omezený počet způsobů jak to udělat :-)

Buď vydlabeme polovinu do každé strany, nebo vydlabeme jen polovinu a druhou to zaklopíme, případně můžeme dlabat ty dvě půlky asymetricky proti sobe jako dvě L a nebo tam vložit ty laťky a dolů nějaký větší díl aby to uzavřel, zklížit a pak to přebrousit. Osobně bych se do vykrajování toho vnitřního "prostředního" dílu nepouštěl. Já vyráběl všehovšudy jen jednu dřevěnou pochvu na meč a jednu na dýku, obě potažené kůží, byť kování mi dělal Bláha. Obě jsem zadlabával do obou polovic. Není to složitá práce, ale vyžaduje to aspoň skromně vybavenou dílnu a stůl - což už bohužel nemám. Další dřevěné pochvy potažené kůží a kováním mi už dělal Bláha spolu s jílcem a závěsem mečů. Přišlo mi to jednodužší než se s tím mrcasit v mých podmínkách doslova na koleně.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Mysa
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Mysa »

Já už to dělal mockrát, kvůli Japoncum :biggrin:
Jelikož mají nepřerušenou tradici, stojí za povšimnutí.
Předně to dělají na koleně. Je na to potřeba pilka typu Ryoba(k sehnání u firmy Dick)(pro práci se dřevem je nenahraditelná) . Stojí tak 20 -30 Eur. Modelářský hoblíček a něco na způsob houslařského dláta (jde to celkem dobře i obyčejným). Olšové fošny lze koupit například u firmy Říha v Dobřichovicích u Prahy.Na fošnu si nakreslíte obrys čepele, přidáte tak půl centimetru a vyříznete obrys pochvy. Polotovar podložíte trámkem, přišlápnete k zemi a po délce přeříznete na půl. Vydlabate do obou půlek obrys čepele, přičemž jedna by měla být hlubší, aby šev nebyl na ostří a čepel se pochvy dotýkala jenom břitem. Pak se obě půlky slepí rozvařenou rýží , pevně omotají popruhem a po zaschnutí opracují zvenku. Já to lepím s čepelí uvnitř a vyndám ji až po chvíli. Celé je to práce asi na tři hodiny. NEPOUŽÍVAT ŠMIRGL !!!!!!!
habeante not papyrum, daktylo derade pugam