Mysa: obecně s tebou lze souhlasit, snad až na to že "skoro vždy je součástí pochvy kování - to zrovna u nás v RS absolutně neplatí, tady jsou kování výjimečná.
Kromě toho, mám dojem že lámání pochev v bitvách je spíš rozšířená fáma než nějaký extra častý jev. Chodím do bitev deset let a skoro celou tu dobu různé dřevěné pochvy používám. Přes pochvu s mečem i bez meče jsem padl hodněkrát a nezlomila se mi ani jednou a to se zbrojí mám kolem 120kg. Kromě toho pochva z pevného materiálu výborně chrání bok a nohu, právě na té straně kde vám lidi sekají pod spodní hranou štítu. Snad na každém meči z RS od nás, pokud se na něm vůbec něco zachovalo, jsou zbytky dřeva. Mimo jiné byl oblíbený i javor.
Výroba dřevěného futrálu je otázka cca dvou až tří večerů, podle toho jestli a čím lepíš potah.
Pochva na meč
Moderators: melkel, Jura, Wothan, Kain, Begbie, Rab
-
- Stálý přispěvatel
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
Zakázková výroba historických replik: http://customhistory.cz/
-
- Stálý přispěvatel
Já to obvykle šidím tak že jednu stranu vydlabu hlubší a druhou na to pak dám rovnou, z tenčího materiálu.
V listě ze dne 21. února 1621 takto jsou kozáci líčeni: ..."Bůh pomož tam, kam tato sběř přijde!"
-
- Stálý přispěvatel
No ono se to dá ošidit i tak, že mám dvě rovné desky a mezi nimi dolepenou třetí, vyříznutou podle čepele - resp. takhle se to chystám udělat. Nemám vlohy na dlabání, ale pochvu potřebuju takže si ji asi budu muset udělat, chjo.
A když už byl založen řečený hrad Kamenec, kníže Břetislav, než odtud odjel, pojav stranou Mutinu...
-
- Stálý přispěvatel
Pochvu mám dřevěnou vyloženou a potaženou podle nálezů. Je to praktické a jsem s tím spokojený. V literatuře se často uvádí, že pochvy mečů jsou pobité železným plechem, což je překonané tvrzení. Je to kůže prostoupená rzí. Zřídka se objeví kousek bronzového/mosazného plechu.
Není Boha kromě Boha a Ježíš je jeho prorok.
-
- Stálý přispěvatel
Pampalíni: ano mám ten dojem - já o kožené pochvě mluvil spíš jen kvůli těm současným bitvám, kde je to zkrátka pohodlnější a bezpečnější (pro pochvu i pro mně
)
Kožené pochvy, tedy čistě kožené bych viděl podobně jako Bozha hlavně na nožích všeho druhu ale i tam se občas objevuje vyztučení kovem.
Ohledně dřevěné pochvy v bitvě - už se mi na ní podařilo spadnout tak blbě že jsem si jí vzpříčil pod nohu a nic příjemného to nebylo. Holt ve skrumáži člověk nemá někdy moc možnost si vybrat kam upadne, na koho a jak
Zatím jsem jí ještě nezlomil, ale už jsem zlomené dřevěné pochvy taky viděl.
Ohledně sociálního postavení, ceny meče a starosti o něj v RS mně prostě nedá, abych nevypíchl notoricky známý Ripuarský zákoník, kde je cena holého meče bez pochvy oceněna pouze na 3 solidy, kdežto meče s pochvou na 7 solidů. To hádám neznamená že pochva stála víc než meč, ale že meč s pochvou jako komplet měl jinou cenu. Myslím že můžeme i předpokládat že se tu tou "pochvou" myslí i závěs, opasková garnitura apod.

Kožené pochvy, tedy čistě kožené bych viděl podobně jako Bozha hlavně na nožích všeho druhu ale i tam se občas objevuje vyztučení kovem.
Ohledně dřevěné pochvy v bitvě - už se mi na ní podařilo spadnout tak blbě že jsem si jí vzpříčil pod nohu a nic příjemného to nebylo. Holt ve skrumáži člověk nemá někdy moc možnost si vybrat kam upadne, na koho a jak

Ohledně sociálního postavení, ceny meče a starosti o něj v RS mně prostě nedá, abych nevypíchl notoricky známý Ripuarský zákoník, kde je cena holého meče bez pochvy oceněna pouze na 3 solidy, kdežto meče s pochvou na 7 solidů. To hádám neznamená že pochva stála víc než meč, ale že meč s pochvou jako komplet měl jinou cenu. Myslím že můžeme i předpokládat že se tu tou "pochvou" myslí i závěs, opasková garnitura apod.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Občasný přispěvatel
Já pochvu normálně dlabu ze dvou prkýnek. I když si o sobě nemyslím že bych byl nějak extra manuálně zručný (jsem totiž IT) tak výsledek je i za použití normálního dláta velice uspokojivý 

Sepsal Boží slovo ve slovanském jazyce aby mohl sobě svěřené duše snáze poučovat. Žádal je, aby zpívaly kyrie eleison, a vysvětlil jim jeho význam. Ti zlotřilci to však zesměšnili a zkomolil na ukrivolsa, což v naší řeči znamená v křoví stojí olše.
group.mercatores.cz
group.mercatores.cz
-
- Stálý přispěvatel
Jinak,ty pochvy na noze jsou docela casto taky drevene. Kovani na kozenych i drevenych nozovych pochvach jsou u nas podstatne castejsi nez u mecu. Dokonce jsou i celokovove exemplare,ale tech je hrstka.
-
- Nováček
Ani nemusíš tu třetí-prostřední desku vyřezávat, vezmeš 2 úzká prkénka nakreslíš tvar a místo v 3. vyříznuté desky vložíš-zalepíš latičky potřebné velikosti podle orýsování, pak už se pořízem, rašplí či bruskou pokračuje stejně.Boza wrote:No ono se to dá ošidit i tak, že mám dvě rovné desky a mezi nimi dolepenou třetí, vyříznutou podle čepele - resp. takhle se to chystám udělat. Nemám vlohy na dlabání, ale pochvu potřebuju takže si ji asi budu muset udělat, chjo.
(je to učetření materiálu

-
- Stálý přispěvatel
No máme jen omezený počet způsobů jak to udělat 
Buď vydlabeme polovinu do každé strany, nebo vydlabeme jen polovinu a druhou to zaklopíme, případně můžeme dlabat ty dvě půlky asymetricky proti sobe jako dvě L a nebo tam vložit ty laťky a dolů nějaký větší díl aby to uzavřel, zklížit a pak to přebrousit. Osobně bych se do vykrajování toho vnitřního "prostředního" dílu nepouštěl. Já vyráběl všehovšudy jen jednu dřevěnou pochvu na meč a jednu na dýku, obě potažené kůží, byť kování mi dělal Bláha. Obě jsem zadlabával do obou polovic. Není to složitá práce, ale vyžaduje to aspoň skromně vybavenou dílnu a stůl - což už bohužel nemám. Další dřevěné pochvy potažené kůží a kováním mi už dělal Bláha spolu s jílcem a závěsem mečů. Přišlo mi to jednodužší než se s tím mrcasit v mých podmínkách doslova na koleně.

Buď vydlabeme polovinu do každé strany, nebo vydlabeme jen polovinu a druhou to zaklopíme, případně můžeme dlabat ty dvě půlky asymetricky proti sobe jako dvě L a nebo tam vložit ty laťky a dolů nějaký větší díl aby to uzavřel, zklížit a pak to přebrousit. Osobně bych se do vykrajování toho vnitřního "prostředního" dílu nepouštěl. Já vyráběl všehovšudy jen jednu dřevěnou pochvu na meč a jednu na dýku, obě potažené kůží, byť kování mi dělal Bláha. Obě jsem zadlabával do obou polovic. Není to složitá práce, ale vyžaduje to aspoň skromně vybavenou dílnu a stůl - což už bohužel nemám. Další dřevěné pochvy potažené kůží a kováním mi už dělal Bláha spolu s jílcem a závěsem mečů. Přišlo mi to jednodužší než se s tím mrcasit v mých podmínkách doslova na koleně.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Občasný přispěvatel
Já už to dělal mockrát, kvůli Japoncum
Jelikož mají nepřerušenou tradici, stojí za povšimnutí.
Předně to dělají na koleně. Je na to potřeba pilka typu Ryoba(k sehnání u firmy Dick)(pro práci se dřevem je nenahraditelná) . Stojí tak 20 -30 Eur. Modelářský hoblíček a něco na způsob houslařského dláta (jde to celkem dobře i obyčejným). Olšové fošny lze koupit například u firmy Říha v Dobřichovicích u Prahy.Na fošnu si nakreslíte obrys čepele, přidáte tak půl centimetru a vyříznete obrys pochvy. Polotovar podložíte trámkem, přišlápnete k zemi a po délce přeříznete na půl. Vydlabate do obou půlek obrys čepele, přičemž jedna by měla být hlubší, aby šev nebyl na ostří a čepel se pochvy dotýkala jenom břitem. Pak se obě půlky slepí rozvařenou rýží , pevně omotají popruhem a po zaschnutí opracují zvenku. Já to lepím s čepelí uvnitř a vyndám ji až po chvíli. Celé je to práce asi na tři hodiny. NEPOUŽÍVAT ŠMIRGL !!!!!!!

Jelikož mají nepřerušenou tradici, stojí za povšimnutí.
Předně to dělají na koleně. Je na to potřeba pilka typu Ryoba(k sehnání u firmy Dick)(pro práci se dřevem je nenahraditelná) . Stojí tak 20 -30 Eur. Modelářský hoblíček a něco na způsob houslařského dláta (jde to celkem dobře i obyčejným). Olšové fošny lze koupit například u firmy Říha v Dobřichovicích u Prahy.Na fošnu si nakreslíte obrys čepele, přidáte tak půl centimetru a vyříznete obrys pochvy. Polotovar podložíte trámkem, přišlápnete k zemi a po délce přeříznete na půl. Vydlabate do obou půlek obrys čepele, přičemž jedna by měla být hlubší, aby šev nebyl na ostří a čepel se pochvy dotýkala jenom břitem. Pak se obě půlky slepí rozvařenou rýží , pevně omotají popruhem a po zaschnutí opracují zvenku. Já to lepím s čepelí uvnitř a vyndám ji až po chvíli. Celé je to práce asi na tři hodiny. NEPOUŽÍVAT ŠMIRGL !!!!!!!
habeante not papyrum, daktylo derade pugam