Zbroje vrcholného středověku.

Vojenství a vše co s tím souvisí

Moderators: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen

Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Myslím, že opomíjíte jednu dost zásadní věc. Z hlediska lukostřelby je kroužková košile jen soustava otvorů těsně vedle sebe. Naopak se velice osvědčily plátové kabátce a brigantiny, neboť plíšky jsou tuhé, překrývají se, ale dokáží pohltit energii i tím, že nejsou v celku a po zásahu na podkladu pruží. To je prokázáno i testy.

Takže IMHO proto mají ty městské milice plátované kabátce. Ne proto, že by se s nepřítelem popichovaly na hradbách kopíma, ale protože se na ně střílí při obléhání, a to dost hustě (a hlavně zepředu, povšimněte si, že často kryjí jen předek). Proto také nekryjí nohy a ruce, které jsou kryty štítem a hradbama s tím, že postřelená ruka lze ošetřit, prostřelený chlap ne.

A stejně tak proto mají ty kabátce těžkooděnci - jednak eliminace jízdního kopí, druhak eliminace stále lepší lukostřelby a hlavně kušostřelby. Arabští jízdní lučištníci se co do průrazu spíše nevyrovnají střelcům z kuše nebo profi pěším lučištníkům. A kuše a luky ve 14. století jdou nahoru...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Kain wrote:Myslím, že opomíjíte jednu dost zásadní věc. Z hlediska lukostřelby je kroužková košile jen soustava otvorů těsně vedle sebe. Naopak se velice osvědčily plátové kabátce a brigantiny, neboť plíšky jsou tuhé, překrývají se, ale dokáží pohltit energii i tím, že nejsou v celku a po zásahu na podkladu pruží. To je prokázáno i testy.

Takže IMHO proto mají ty městské milice plátované kabátce. Ne proto, že by se s nepřítelem popichovaly na hradbách kopíma, ale protože se na ně střílí při obléhání, a to dost hustě (a hlavně zepředu, povšimněte si, že často kryjí jen předek). Proto také nekryjí nohy a ruce, které jsou kryty štítem a hradbama s tím, že postřelená ruka lze ošetřit, prostřelený chlap ne.

A stejně tak proto mají ty kabátce těžkooděnci - jednak eliminace jízdního kopí, druhak eliminace stále lepší lukostřelby a hlavně kušostřelby. Arabští jízdní lučištníci se co do průrazu spíše nevyrovnají střelcům z kuše nebo profi pěším lučištníkům. A kuše a luky ve 14. století jdou nahoru...
Samozřejmě. Tenhle faktor tam také patrně hraje nezanedbatelnou roli. Shodneme se tedy na tom, že plátky jsou především proti průrazu hrotem než seku. :wink:

Na lukostřelbu ovšem postačí i ty nepřekrývané plátky myslím, což by také jen podpořilo, tohle vaření z vody. :biggrin:
Honor supra Vitam! Image
cep(vitamín)
Nováček
Nováček

Post by cep(vitamín) »

No pokud se budeme bavit o použití nepřekrývajících se plátů,tak mě teda připadaj lepší proti seku,protože tam pomerně úzká mezera mezi plátky tolik nevadí,resp.trefit sekem takovou mezeru bude dost těžký.Zatímco bodná rána(kopím) pravděpodobně po plátu sklouzne a pokud cestou vnikne do mezery může zajet do živýho.
Ale počítám že další ochranu si zkrátka ti co na ní měli pořizovali tak nějak všeobecně a neřešili zbraně zvlášť.Prosím tě Ronšperku máš nějaký obrázky těch milicí,krom té z Ospreje?Něco málo mám,ale není z toho moc patrná konstrukce.
Kain
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Kain »

Nevařím z vody. Tyhle testy dělali Mark Stratton a spol. a opravdu to tak funguje...

Svatopluk vyslal tajně početné vojsko a přepadl Bavory, kteří byli zanecháni na břehu řeky Dunaje ke střežení lodí. Jedny pobil, druhé dal utopit v řece, jiné pak odvedl jako zajatce.

Pravoslav, Orcae Ita
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

Kain wrote:Nevařím z vody. Tyhle testy dělali Mark Stratton a spol. a opravdu to tak funguje...
Ale já nezpochybňuji testy střelných ran. Jen "pravý" důvod proč zbroj šla tímhle směrem.
Honor supra Vitam! Image
Ronšperk
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Ronšperk »

cep(vitamín) wrote:No pokud se budeme bavit o použití nepřekrývajících se plátů,tak mě teda připadaj lepší proti seku,protože tam pomerně úzká mezera mezi plátky tolik nevadí,resp.trefit sekem takovou mezeru bude dost těžký.Zatímco bodná rána(kopím) pravděpodobně po plátu sklouzne a pokud cestou vnikne do mezery může zajet do živýho.
Ale počítám že další ochranu si zkrátka ti co na ní měli pořizovali tak nějak všeobecně a neřešili zbraně zvlášť.Prosím tě Ronšperku máš nějaký obrázky těch milicí,krom té z Ospreje?Něco málo mám,ale není z toho moc patrná konstrukce.
U městské milice je právě malá šance, že dostane kopím od jezdce, to mu dříve pošle nějakou tu špičatou dobrůtku. To bude i důvod v některých případech odlišného vzhledu. Ostří a myslím že ani šíp nesklouzne do mezery, jako kopí. Ale na ten šíp by to chtělo test.
Honor supra Vitam! Image
Maršálek
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Maršálek »

jenom na okraj k dochovaným plátovým kabátcům z Wisbi - jejich jedinečnost spočívá v četnosti nálezů dané specifickými podmínkami rychlého pohřbívání do jam. kdo si ale přečte historii této mnohadenní bitvy, charakter terénu a složení vojsk obou stran, bude mít teprve představu co to tedy měli na sobě a proč :wink: dozví se tak i důvod, proč se tak dlouho zachovaly, respektive oprášily a uryhleně předělávaly již archaické zbroje a proč se jich našlo naráz překvapivě mnoho oproti jiným lokalitám (ono ani nebyl moc důvod je z těch mrtvých zachraňovat :wink:)

takže kabátce z Wisbi byly ve své době překonané i v daném regionu a byly používány z nutnosti při ryhlém zbrojení. některé byly s nějvětší pravděpodobností vytvořené ze starých rozebraných šupinových zbrojí a jejich nositelé nebyli těžkoodění nobilové v našem pojetí. Obránci setávali ze zemanů a městské milice a jejich protivníkem bylo královské vojsko. bojovalo se před městem i v léčkách v těžkém terénu. srovnání nálezů z Wisbi není až tak relevantní :wink:
Ich dien!
Vladan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Vladan »

Zdravím,
hledal jsem prameny k řešení otvorů v pěstnicích kroužkových kompletů pro vytažení ruky ven. Koukal jsem se do Klučiny, kde jsem se dočetl, že k tomu prameny nejsou, ale že jsou v podstatě dvě možnosti:

1. otvor v dlani
2. otvor na zápěstí

Jelikož krezby Klučinou uváděné na mne působí dojmem, že je nevyzkoušel v praxi, nenechal jsem se odradit a hledal dál.

Narazil jsem na náhrobek Roberta de Roose, Bottesford - 1285

http://www.themcs.org/armour/knights/20 ... 5%2086.jpg

Socha je sice hodně poškozená, ale je zde vidět otvor na zápěstí, z pod kterého "vykukuje" rukáv možného spalnieře. Přesně to odpovídá vyobrazení v Maciejowské bibli fol 42r sign. MS M.638 The Morgan Library & Museum:

http://www.themorgan.org/collections/sw ... asp?id=282

Jinak všiměte si, že na tom náhrobku není rukáv kroužkového kompletu nijak extra široký.
Vítězství nebo smrt!
Bestian
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Zbroje vrcholného středověku.

Post by Bestian »

Werner I. z Pořešína,
bratr Pribyslava II. z Pořešína,
věrný přítel, rádce a lovčí Petra I. z Rožmberka.

Kdo nechce, hledá důvody. Kdo chce, hledá způsoby.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Re: Zbroje vrcholného středověku.

Post by Wothan »

Ty nejstarší náhrobky se mi moc nezdají - mám dojem, že budou mladší (celkem běžná praxe že jsou náhrobky výrazně mladší než je datum úmrtí). To co má na sobě Hamo de Weston rozhodně neodpovídá roku 1189 (ani v Anglii) - podle mne je to tak o 30-40 let mladší socha.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.