Já to vyzkoušela - v ruce i na stroji, s prořezem před i po obšití a musím říci, že je v tom rozdíl. Kulatá dírka se opravdu dělá líp obšitím budoucí dirky a následným proražením tkaniny. V případě, že se kulatá dírka dělá roztažením vláken a obšitím, je postup opačný - tedy vlastně stejný jako u londýnských nálezů (ale příšerně pracný).
Podélná je nejrychlejší a s nejlepším výsledkem nejprve proříznutá a pak pečlivě rukou obšitá. Na stroji se šije opačně - nejprve se obšije a pak prořízne. Výsledek tedy vzhledově nic moc; to už bylo lepší nastavit entl skoro na nulu a budoucí dirku hustě oentlovat a pak proříznout. Po této špatné zkušenosti tedy šiji knoflíkové dírky v ruce tak, jak je popsáno v londýnských nálezech.
Odívání
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
Me jeste napadlo siti kulatych direk na stroji (kdyz nejde o super autenticnost, ale kovove by to uz zkazily) - ale zatim jsem to nezkousela, protoze bych s tim musela za nekym znamym, kdo takovy stroj ma, coz je hodne prace - nicmene v takovem pripade se dirka nejdriv obsije na stroji, pak prorazi otvor (jako pri vysivani). Az to vyzkousim, budu hlasit, jak to funguje, tj. jestli ty strojem site kulate dirky maji nejakou pevnost...
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Zdravím,
dovolím si to tu maličko oživit. Sice jsem se pokoušel tenhle článeček zveřejnit i tady na webu livinghistory, ale zatím se to nepodařilo. Proto budete muset vzít za vděk odkazem na stránky Catany. Díky moc! Nejen za hosting článku.
Tak tady to je, jedná se o popis několika francouzských soch ze 14. století, na kterých lze pozorovat zajímavé oděvní detaily.
http://kostym.cz/Cesky/4_Odivani/franco ... 0sochy.pdf
(omlouvám se, je to pdfko a je to trochu větší, asi 3MB)
Tak se do mě pusťte...
Posadow
dovolím si to tu maličko oživit. Sice jsem se pokoušel tenhle článeček zveřejnit i tady na webu livinghistory, ale zatím se to nepodařilo. Proto budete muset vzít za vděk odkazem na stránky Catany. Díky moc! Nejen za hosting článku.
Tak tady to je, jedná se o popis několika francouzských soch ze 14. století, na kterých lze pozorovat zajímavé oděvní detaily.
http://kostym.cz/Cesky/4_Odivani/franco ... 0sochy.pdf
(omlouvám se, je to pdfko a je to trochu větší, asi 3MB)
Tak se do mě pusťte...
Posadow
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
Stále se marně snažím najít onen pramen. Byl to materiál použitý na zpevněnou vestu či kabátec někdy z přelomu 14. a 15 století. Něco jako dnešní "neprůstřelná vesta". Bylo to z několika vrstev pevného lnu a prošito za použití těch ozdobných dírek (možná měly i odlehčovat jinak asi dost těžký kus oděvu či zbroje). Protože jsem na to narazila náhodou a mimo cíl hledání, neuložila jsem si zdrojRonšperk píše:Eliza co vím obšívá jak ploché tak i kulaté dírky až po proražení. Nikdy jí obšití několika direk netrvá déle než pár minut.
Kateřina. Nevzpomeneš si kde jsi na tu dírkovanou látku narazila? Viděl jsem tenhle motiv použitý lidmi od Embletona, ale ten origoš mne láká samozřejmě více.

Volo, multum, statim!
-
- Stálý přispěvatel
-
- Stálý přispěvatel
-
- Občasný přispěvatel
Ja jsem zatim obsivani direk namerila asi na 3-4 minuty na dirku. Vzhledem k doporucenim Siegfrieda je pred prosivanim prorazim jen castecne - prorazim o neco mensi otvor, ktery pak obsiju a pak obsitou dirku bodcem roztahnu tak, aby se ji dala provleknout tkanice. Dirka se pak uz dal neroztahuje, kdyz pevne utahujete tkanice apod.Ronšperk píše:Eliza co vím obšívá jak ploché tak i kulaté dírky až po proražení. Nikdy jí obšití několika direk netrvá déle než pár minut.
Nekdo dirky neprorazi vubec a jen je bodcem roztahuje, ale to se pak neuveritelne blbe obsiva a hlavne se tim ta latka podivne vytaha a dirky se tim umisti mirne jinak, nez by mely, takze vysledny efekt vypada ponekud neprofesionalne. Mozna na prizpusobivych latkach jako je len, vlna a bavlna se to zehlenim ztrati, ale u hedvabi to je dost napadne.
Posadow: Ten clanek vypada na prvni pohled dost dobre, uz se tesim, az se na nej poradne az si najdu trochu casu:-)