Uznávám, že jsem líná
Středověká liturgie 1. poloviny 14. století
Moderátoři: Maršálek, Bestian, Heinrich von Rheinhausen
-
Kateřina_z_Landštejna
- Stálý přispěvatel

-
Bohuslav
- Stálý přispěvatel

-
Jiři z Holohlav
- Stálý přispěvatel

-
Morgyš
- Občasný přispěvatel

-
Jiři z Holohlav
- Stálý přispěvatel

-
Morgyš
- Občasný přispěvatel

-
Jiři z Holohlav
- Stálý přispěvatel

-
Petr Tallowitz
- Nováček

-
Morgyš
- Občasný přispěvatel

Tohle jsem našla - http://prirucka.ujc.cas.cz/?action=view&id=850Jiři z Holohlav píše:To je blbý,tak je to jen ten Dumas.
Szła magiczka przez porębę, pogryzły ją żmije. Wszystkie gady wyzdychały a magiczka żyje.
-
Andre
- Stálý přispěvatel

... no, zkusil jsem to progooglit (takže jsem narazil asi na totéž, co vy). Vesměs se to shoduje v tom, že titulatura "Vaše Eminence" je celkem mladá. Anglická Wikipedie klade počátek jejího používání do 16. století, v české se pak píše toto:
Pokud se chce Kuno jako kardinál zhmotnit ve 14. století, pak se jedná v podstatě o biskupa s rozšířenou pravomocí na volbu papeže a přísluší mu tudíž titul biskupský... a to ne ne "Excelence", ale stejně jako u světského knížete "Milosti".
Jinak mám za to, že vykání je až celkem novodobá záležitost, která má prapůvod v onikání, takže "Vaše..." bych neříkal už vůbec...
Takže bych tak Kunovi raději neříkalHistorie tohoto titulu spadá do období třicetileté války, kdy jeho zavedením zdůraznil papež Urban VIII. politické a společenské postavení kardinálů. Význam tohoto kroku spočíval především v zařazení tohoto titulu ihned za titul panovníka, což dlouhodobě posílilo společenské postavení kardinálů, čož spolu s dalšími opatřeními zvýšilo politický vliv církve.
Roku 1630 tento titul přidělil papež Urban VIII. velmistrům řádu Maltézských rytířů, čímž se snažil posílit svůj (resp. papežův) vliv na tento řád.
Pokud se chce Kuno jako kardinál zhmotnit ve 14. století, pak se jedná v podstatě o biskupa s rozšířenou pravomocí na volbu papeže a přísluší mu tudíž titul biskupský... a to ne ne "Excelence", ale stejně jako u světského knížete "Milosti".
Jinak mám za to, že vykání je až celkem novodobá záležitost, která má prapůvod v onikání, takže "Vaše..." bych neříkal už vůbec...