Oděv starých Germánů

Řemesla a každodenní život

Moderators: Trubadix, Wothan, Alexandr

Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Těžko soudit, já nikde přesnou dataci nenašel - obvykle se uvádí jen "doba železná" což může být cokoli, jen v jedné knize jsem našel hypotézu že jde asi o "starší dobu železnou" podle tvaru hřebene aj. Jak jsem řekl - ta kniha je dost nešťastně řešená a informace k fotografiím jsou dost volně roztroušené v textu, často neúplné nebo nepřesné. Jak to počítají v Dánsku nevím stejně jako netuším kdo tam vlastně v té době žil. Většina dalších nálezů z těch bažin je spíše mladší.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
Appendix
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by Appendix »

Ty kalhoty jsou spíš s fuseklema. Třeba v Ospreyi Roman military clothing 200-400 je překreslená nějaká mozaika, kde chlápek nese právě tyhle kalhoty přes rameno a s botama v rukách. Tam to opravdu vypadá jako fusekle. Bohužel nemam teď obrázek k dispozici. Každopádně je to až 4. století.
Wothan
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Wothan »

Jo to tyhle kalhoty nejspíš taky - psal jsem to tam. Ohledně fuseklí - jak říkám, mně to připadá spíš jako chlopně na nárty, zkoušel jsem to a fungovalo to, ale když to nevidím celé, nebudu se přít. Ale možné je i to - z o něco mladších franských nálezů z merovejského období znám podobné šité fusekle, dosahující pod kolena a to tuším pro změnu z ženského hrobu.
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
zoro
Občasný přispěvatel
Občasný přispěvatel

Post by zoro »

Myslím si, že to jsou jenom chlopně na nárty, soudě podle střihu, délky, ale jeden exemplář bez :) neznamená, že ta ponožka tam nemohla být na jiných kalhotech přišita.
Begbie
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Post by Begbie »

Dobrý den, máte zmrzlý držťky ?
Ne, my si topíme!
   http://www.rucnitkani.cz