Kraku, dík za ty fotky - je to horší než jsem předpokládal, to není výbava z jednoho hrobu, ale spíš z celého pohřebiště, případně blízkého sídliště. Nebo je to hromadný depot. Důležitý je fakt, že přitom nejde jen o samotné artefakty, ale především o likvidaci archeologické situace, která mohla poskytnout spoustu informací. To si detektoráři vůbec neuvědomují. To, že tenhle je ze Slovenska, nehraje roli - svinstvem je to všude snad kromě Anglie. V té souvislosti je naprosto zcestné, jestli dotyčný tvrdí, že to neopustí Slovensko. Ztráta informací je už nenahraditelná. Jen nechápu, proč ti to tedy posílal? Do Čech, majiteli internetového obchodu s replikami... To mi neštymuje. To se ti jen tak "v dobrém úmyslu" chtěl pochlubit? Proč? Já myslím, že se vůbec nemusíš za nic stydět, pokud máš některé údaje o odesílateli, předej to slovenské policii. Nebo to mám udělat já? Asi by bylo lepší, kdybys to udělal ty...

Jestli je tím "předním keltologem" Čižmář z Brna, tak o tom se ví a už se i něco děje... Taky detektorweb známe, pravidelně monitorujeme, ale tamní lidi jsou dost opatrní a dávaj si moc pozor, aby se neobjevilo něco jiného než novověké militarie. I když občas se pochlubí i staršími mincičkami, ale to není až takový průšvih...
No a jestli tě někdy potkám kolem Berouna s detektorem, na pivo tě nepozvu

Ono totiž podle památkového zákona a tzv. Maltské úmluvy je územím s archeologickými nálezy celé území republiky! Jo a jestli bys chtěl tomu trochu pomoci, tak ten banner na detektorweb dej a schválně jestli ti přijdou další nabídky - zahraješ si na volavku a třeba se do klícky někdo chytne.