nalez z ilegalniho vykopu
Moderátoři: melkel, Joe, Wothan, Alexandr, Knecht, Raiden, Maršálek, Viktorie, Kain
-
- Stálý přispěvatel
btw. už několikrát jsem přemýšlel, nad tím, jak by byl takový detektor užitečná věc na táboření a co pokladů a ztracených šípů by se našlo, kdyby s ním člověk po táboření prošel louku... vzhledem k jejich klesajícím cenám je to čím dál blíže uskutečnění - aspoň tedy pokud se nezavedou nějaké restrikce k jejich vlastnění > to by pak pro mě defakto byla překážka na cestě k návratu mého vlastního majetku...
-
- Stálý přispěvatel
Maršálek: To je všechno skvělé, jenže protřelí detektoráři-zloději se obvykle nepohybují v blízkosti měst a vůbec zalidněnějších míst, logicky si vybírají lokality stranou civilizace, v místech špatně přístupných, v nepřehledném terénu apod. Mnohá naleziště mají rozlohu i několik desítek hektarů. Často jich je také několik na jednom katastru. I kdyby tam policajti hlídkovali denně a nepřetržitě, což personálně ani technicky prostě není možné, stejně ten výsledný efekt bude velmi nízký.
Awe: Souhlasím, že detektor je užitečná věc a přeci netvrdím, že by mělo být zakázáno jejich držení a používání. Ovšem používání legální, tzn. jestli budeš na tábořišti hledat ztracený šíp nebo korunu, tedy nebudeš přitom kopat, je to naprosto v pořádku! Je to opravdu tak těžké pochopit?
Awe: Souhlasím, že detektor je užitečná věc a přeci netvrdím, že by mělo být zakázáno jejich držení a používání. Ovšem používání legální, tzn. jestli budeš na tábořišti hledat ztracený šíp nebo korunu, tedy nebudeš přitom kopat, je to naprosto v pořádku! Je to opravdu tak těžké pochopit?
-
- Stálý přispěvatel
Rab - s tímto argumentem souhlasím, jenom jsem reagoval na připomínky typu|: kdyby policajti raději hlídali takovéhle lokality, nežli číhali za bukem
Ale i tak lze spolupracovat s policií při zabezpečování ohrožených lokalit a jistě se tu všichni shodneme, že je to žádoucí. K tomu je ovšem potřeba iniciativa obou stran, já třeba jako šéf prevence nevím o archeologických lokalitách ve svém katastru. Vím o nich jako historik, který spolupracuje s místními archeology. Čímž jsem chtěl složitě říct, že z muzea, univerzity, ani od památkářů nás nikdy nikdo nekontaktoval (MP je v Hradci od roku 1991, takže tohle je ověřené
). Já jako policajt takovou žádost ocením a budu si s ní vědět rady. nedělá mi problém nakontaktovat své kolegy a protějšky v příslušných obcích mimo Hradec a vysvětlit jim závažnost a charakter lokalit... Všechno je o komunikaci 

Naposledy upravil(a) Maršálek dne stř 03. zář, 2008 12:43, celkem upraveno 1 x.
Ich dien!
-
- Stálý přispěvatel
Co třeba vyjít vstříc kompetentním institucím (muzeím, památkovým ústavům, archeologickým pracovištím) a zaslat jim iniciativně nabídku služeb, jež by zahrnovala i dohled nad archeologickými nalezišti a dalšími chráněnými objekty?Maršálek píše:
A teď zase k jalovým plkům - co na to paní Kateřina?
Případně takovou nabídku strážních služeb vyvěsit na webových stránkách MP?
Zejména odpovídajícím způsobem vzdělaný policista by se takového úkolu jistě zhostil se ctí.
Volo, multum, statim!
-
- Stálý přispěvatel
Je to takový ping pong
Ale ne, je fakt, že by ta iniciativa měla vzejít od místně příslušných archeologů z muzeí a krajských pracovišť. Bylo by dobré udělat seznam těch lokalit a poslat to jak na okresní ředitelství PČR tak na ředitelství MP ve městech (obcích) kde působí. Maršálku, to není špatný nápad
Za naše muzeum to plošně udělám pro celý příbramský okres a požádám o to i berounské kolegy. Ve třech případech jsme to ale už udělali, i když jednotlivě (Plešivec, Třebsko a Libčice). Jsme taky jedno z mála muzeí, které má na svém webu poměrně názorný přehled významných archeolokalit, takže by se neměl nikdo vymlouvat, že nevěděl...

-
- Stálý přispěvatel
Rab: ale, já jen že ještě nedávno jsi tu navrhoval plošný zákaz detektorů, resp. jejich prodej omezený jen na profíky co to potřebují ke své práci. Proto jsem už tehdy psal o tom hledání šípů o kterém píše teď Awe. Nebo že bychom to špatně pochopili? Přijde mi že to co tvrdíš teď je výrazně jiné - to je totiž stav který snad platí teď ne? Detektor může použít kdokoli a jeho držení a použití není kriminalizováno ani nijak dál omezeno úřednickou restrikcí, dokud(!) s tím nebudeš páchat trestnou činnost. Jenže tu nepácháš samotným detektorem - můžeš chodit i na arch. lokalitách a jen pípat (i když uznávám že je to přinejmenším podezřelé) - tu pácháš až tím krumpáčem. Neumím si představit jak definovat že někdo udělá škodu jen tím detektorem samotným - tj. že by někde samo pípání bylo trestné a jinde ne?
Koupím-li trpaslíka, do rána má dva metry.
-
- Stálý přispěvatel

-
- Stálý přispěvatel
Aha, já myslel že to přímo prosazuješ, ale ono souhlasit s tím a prosazovat to není velký rozdíl ne? Ale i to omezení na archeologické lokality není zrovna jednoduché - jednak už minule jsme narazili na to že za určitých podmínek může být archeologická lokalita celá republika, jednak se nejedná jen o objevené ale i o zcela nové lokality na které může detektorář narazit a ve chvíli kdy vykopne nějaký nález byť i jen omylem na místě kde to nečekal (protože třeba hledal ty šípy nebo věci z WWII.) se to bude bát i jen ohlásit protože se dopustil trestného činu ne? To asi nebude moc motivující. Nebo by se to týkalo jasně označených (nejen někde na speciální mapě, ale přímo na místě - cedulí a varováním) lokalit? S tím by se asi dalo souhlasit. Jenže ono to má ještě jednu rovinu a to obecnou - dokud nekopnu krumpáčem do země, nezpůsobil jsem vůbec žádnou škodu (a to ani teoretickou) a tak je v principu(!) jedno zda se procházím po zahradě nebo po archeologickém nalezišti. Já chápu jak moc obtížné je proti detektorářům bojovat, jenže tady vzato do důsledků dochází k omezení svobod někoho kdo se prakticky vzato ještě žádného zločinu nedopustil. Konečně už jsme zase u toho - nástroj má
Takže pořád nějak nevidím ten problém v detektoru samém nebo v jeho držení a dokonce ani v jeho používání, jako v tom jak s tím co ten detektor ukáže člověk naloží potom. A přijde mi že neschopnost ty lokality ohlídat teď se po zákazu detektoru moc nezlepší ani potom. Krom toho i kdyby se kriminazilovalo držení detektoru na takovém konkrétním místě (jakkoli si myslím že to nejde), stejně by se dost obtížně prokazovala nějaká škoda ne?

-
- Stálý přispěvatel
Wothan: Jasně, jen buďme přesní: Napsal jsi, že "jsem tu navrhoval plošný zákaz...", na což jsem reagoval, že si to nevybavuju, neboť jsem něco takového tady nenavrhoval. To navrhl Robert z KASu a já to dal tady na vědomí a požádal, aby se připojili ti, co to také tak cítí. Tak nějak vznikají drby, že? Jinak ostatní jsi popsal přesně, z čehož jen znovu a zase vyplývá ta bezradnost a bezmocnost, jak teda tu archeologii ochránit.
Zásadní je, že nikdo nemá právo jen tak někde kopat (jedině na vlastním pozemku, ovšem s podmínkou danou zákonem), protože tím porušuje několik zákonů najednou. Jestli přitom něco najde, vyzvedne to a ponechá si to, dopustí se krádeže a poškozování cizí věci. Když to nevyzvedne, nebude kopat dál a zavolá odborníky, může počítat se shovívavějším jednáním (dopustil se ale stejně nelegálního jednání, musí proto počítat s postihem, to že to oznámí v méně narušené fázi, může být jen polehčující okolnost). Jistě, že je to demotivující, ale jinak to prostě nejde! Viz srovnání s jakoukoliv jinou trestnou činností a jejími různými fázemi - dělám-li něco nelegálního, nemůžu očekávat beztrestnost. Přistoupí-li se na to, že soukromé hobby, likvidující kulturní dědictví, bude hodnoceno jinak než jakékoliv jiné překročení zákonů, bude to cesta do pekla.
Nějaké označování nalezišť v terénu je nesmyslné, technicky to není možné, snad jedině je oplotit, což v případě těch mnohahektarových rozloh je skutečně úsměvné...
Omezení svobod existuje všude, jak to, že jinde to nevidíte a tady vám to vadí? Když v tomto případě jde skutečně o značné hodnoty, narozdíl třeba od povinnosti někým vyžadované chodit do práce krátce zastřižen, přestože by dotyčný měl raději vlasy dlouhé? Nebo ta mnou věčně omílaná pravidla silničního provozu? Že jezdím přes 20 let, bez vážné nehody, rád jezdím rychle, vím, že si to můžu dovolit, že to auto ukočíruju, přesto jsem neustále omezován "v rozletu"? Mám auťák radši prodat a řidičák hodit do kanálu? Ne, ale jestli chci jezdit, musím ta omezení akceptovat.
Zpátky: jestliže se zakáže používání detektoru alespoň na oficiálně zveřejněných archeonalezištích, postačí pak dotyčného vyhnat s poukazem na ustanovení zákona, pokud se mu nebude chtít, lze na něj zavolat policii. Jako je to v některých jiných obdobných, na prokazování složitých případech (napadá mě teď sexuální obtěžování na pracovišti, doufám, že to zas někdo nějak vtipně neokomentuje), bude muset detektorář věrohodně prokázat, že detektor používá jen jako špacírhůlku, nikoliv opačně.
Zásadní je, že nikdo nemá právo jen tak někde kopat (jedině na vlastním pozemku, ovšem s podmínkou danou zákonem), protože tím porušuje několik zákonů najednou. Jestli přitom něco najde, vyzvedne to a ponechá si to, dopustí se krádeže a poškozování cizí věci. Když to nevyzvedne, nebude kopat dál a zavolá odborníky, může počítat se shovívavějším jednáním (dopustil se ale stejně nelegálního jednání, musí proto počítat s postihem, to že to oznámí v méně narušené fázi, může být jen polehčující okolnost). Jistě, že je to demotivující, ale jinak to prostě nejde! Viz srovnání s jakoukoliv jinou trestnou činností a jejími různými fázemi - dělám-li něco nelegálního, nemůžu očekávat beztrestnost. Přistoupí-li se na to, že soukromé hobby, likvidující kulturní dědictví, bude hodnoceno jinak než jakékoliv jiné překročení zákonů, bude to cesta do pekla.
Nějaké označování nalezišť v terénu je nesmyslné, technicky to není možné, snad jedině je oplotit, což v případě těch mnohahektarových rozloh je skutečně úsměvné...
Omezení svobod existuje všude, jak to, že jinde to nevidíte a tady vám to vadí? Když v tomto případě jde skutečně o značné hodnoty, narozdíl třeba od povinnosti někým vyžadované chodit do práce krátce zastřižen, přestože by dotyčný měl raději vlasy dlouhé? Nebo ta mnou věčně omílaná pravidla silničního provozu? Že jezdím přes 20 let, bez vážné nehody, rád jezdím rychle, vím, že si to můžu dovolit, že to auto ukočíruju, přesto jsem neustále omezován "v rozletu"? Mám auťák radši prodat a řidičák hodit do kanálu? Ne, ale jestli chci jezdit, musím ta omezení akceptovat.
Zpátky: jestliže se zakáže používání detektoru alespoň na oficiálně zveřejněných archeonalezištích, postačí pak dotyčného vyhnat s poukazem na ustanovení zákona, pokud se mu nebude chtít, lze na něj zavolat policii. Jako je to v některých jiných obdobných, na prokazování složitých případech (napadá mě teď sexuální obtěžování na pracovišti, doufám, že to zas někdo nějak vtipně neokomentuje), bude muset detektorář věrohodně prokázat, že detektor používá jen jako špacírhůlku, nikoliv opačně.
-
- Stálý přispěvatel
Myslím že to srovnání s pravidly je poněkud demagogické - tady vzniká reálné nebezpečí ohrožení nejen majetku ale taky zdraví a životů. To že se někdo prochází s detektorem ještě apriori neznamená že se dopouští trestné činnosti ne? To že jedeš autem ještě neznamená že se automaticky dopouštíš přestupku, nebo ano?
To o čem jsem mluvil je fakt že když se nebudete obtěžovat jasně vymezit kde se ten detektor používat smí a kde nesmí a budete to uvádět jen kdesi na vyžádání ve specializovaných mapách je to k prdu. Nikdo tady nemluvil o nějakém oplocování - ale když nejste sto ani nabít na strom ceduli, pak si nedělám iluzi, že by jste někdy byli sto postihnout nějaké detektoráře ani kdyby jste si vydupali kriminalizaci detektorů. Na druhou stranu chápu že ukazovat zmetkům kde by kopat neměli je hloupé, ale jinak to podle mne nepůjde.
Co se týče té motivace - mluvil jsem o tom, že když budu na louce o které nebudu vědět že je to archeologické naleziště (buď pro to že jsem si to předem nezjistil a není to o tom místě obecně známo - sorry ale tohle těžko můžeš po lidech chtít, nebo o tom místě prostě dosud nikdo neví) a narazím na něco třeba při hledání těch šípů (ty obvykle nebývají hluboko aby to vyžadovalo nějaké brutální kopání, ale někdy narazíš i na ty arch. nálezy poměrně mělko) nebo na vlastní zahradě při hledání potrubí a nahlásím nález, vy mi pak vesele přičtete k "dobru" že jsem to objevil s pomocí detektoru? Uznávám - tlačím to do absurdna, ale život v tomhle státě mne den co den přesvědčuje že není absurdních situací, které by nemohly nastat a ani by to nevyžadovalo "zvláštní konstalaci hvězd".
To o čem jsem mluvil je fakt že když se nebudete obtěžovat jasně vymezit kde se ten detektor používat smí a kde nesmí a budete to uvádět jen kdesi na vyžádání ve specializovaných mapách je to k prdu. Nikdo tady nemluvil o nějakém oplocování - ale když nejste sto ani nabít na strom ceduli, pak si nedělám iluzi, že by jste někdy byli sto postihnout nějaké detektoráře ani kdyby jste si vydupali kriminalizaci detektorů. Na druhou stranu chápu že ukazovat zmetkům kde by kopat neměli je hloupé, ale jinak to podle mne nepůjde.
Co se týče té motivace - mluvil jsem o tom, že když budu na louce o které nebudu vědět že je to archeologické naleziště (buď pro to že jsem si to předem nezjistil a není to o tom místě obecně známo - sorry ale tohle těžko můžeš po lidech chtít, nebo o tom místě prostě dosud nikdo neví) a narazím na něco třeba při hledání těch šípů (ty obvykle nebývají hluboko aby to vyžadovalo nějaké brutální kopání, ale někdy narazíš i na ty arch. nálezy poměrně mělko) nebo na vlastní zahradě při hledání potrubí a nahlásím nález, vy mi pak vesele přičtete k "dobru" že jsem to objevil s pomocí detektoru? Uznávám - tlačím to do absurdna, ale život v tomhle státě mne den co den přesvědčuje že není absurdních situací, které by nemohly nastat a ani by to nevyžadovalo "zvláštní konstalaci hvězd".