Zbraně - od křesadla po opakovačku

Zbraně a Vojenství

Moderátor: Joe

abaddon
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od abaddon »

tema bylo rozdeleno, protoze se to trosku zvrhlo a nasledne presunuto do drbarny, kam tak nejak vic zapada .. :)
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

K francouzským mušketám

Příspěvek od peggy »

Nestydím se vypadat jako blbec a chtěl bych požádat Vitanu, aby udělal trochu osvětu kolem té serie mušket, které jsou zadány do výroby.

Trochu jsem se pokoušel si to sám vyjasnit, a vylezly z toho následující dotazy, na které (asi) bude umět odpovědět:

- jde skutečně o model 1747 - t.j. má konkrétní předlohu takto datovanou? => jsou k dispozici třeba fotky originálu??

-proč jste zvolili zrovna tento model - má to nějakou historickou vazbu na fr. námořní pěchotu v Americe?

- předpokládám, že jde o modifikaci námořního vzoru 1696/1716/1729/1734 a pozor - následuje podle mých zdrojů vzor 1743 (přijatý 1741) - není to on? (měla by to být paralela pěchotního vzoru 1746 ?)

- jaké jsou typické znaky "našeho" modelu (odlišnosti), kolik má objímek? (z fotek prototypu to není jasné - nebo jsem blbě koukal)

Dík
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Nejsou fotky, meli jsme k dispozici plan, kde byly pechotni 1717, 1728 a 1747, kazda dalsi mela jeste nejake drobne odlisnosti. Fotky jsem nasel jen od 1717 a Fusil de Chase (jestli to pisu dobre), coz jsou podobne lovecke pusky, ktere marinaci pouzivali taky.

Jedna z nich byla prezentovana jako Marine musket. Po prekladu textu u planu a doplneni informaci z knih a sketchbooku jsme zvolili tento model z Tulle (snad "Grenadier"), jelikoz ho udajne pouzivala namorni pechota. Oproti pechotni je asi o 10 cm kratsi, nema celou kulatou hlaven, ale ten osmihran a sestnactihran na jeji casti, vyraznejsi zdobeni pazby, "trminky" na remen namisto krouzku, jednu objimku, okovanou pazbu u usti, ale jeste to neni to s tim "kornoutem", aby to navedlo lepe nabijak do objimek. Ma zdobenejsi botku a protidesku. Nabijaky meli byt drevene, ale zjistili jsme, ze pozdeji se dodavali kovove, proto jsme zvolili radsi tyto.

Informace nejsou ode me, ja v podstate vstrebaval informace od okoli a nechaval si poradit, jelikoz nejsem zrovna znalec. Mym hlavnim poslanim a zajmem bylo nejak to zorganizoval a usmernil, aby vsechno smerovalo k nejake konkretni realizaci, coz se snad po dvouletem usili konecne trochu dari :-)
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

k mušketám

Příspěvek od peggy »

Jasně, to nebyla v žádném případě kritika, jen jsem měl konečně trochu času se v tom pohrabat.

Docela dobrý přehled je třeba tady:
http://www.therifleshoppe.com/french_arms.htm

Ale taky bych to nebral úplně doslova. BTW je tam i rok zavedení ocel. nabijáku = 1734 pokud se pamatuji.
Osmihranná hlaveň s přechodem je typická pro námořní modely, rovněž kratší délka. Podobnost s "grenadier" není náhodná - všechny tyto typy vychází v podstatě z modelu 1696. Liší se detaily, počtem objímek, délkou a provedením zámku.
Model 1743 má tři objímky, včetně kování při ústí. Jednu má předchozí model dle kontraktu z r. 1729, proti "grenadier" je prý o dva palce delší.
Vychází mi tedy nejbližší podobnost s modelem 1729/1734

Zkusím se ještě pohrabat v těch kontraktech pro Quebeck
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

dobre informace, kazdopadne odkaz preposilam klukum, hlavne Hanzovi, aby mel inspiraci na pazbu, protoze ta na prototypu byla dost hruba.

1729/1734 - jo, to je ona :-)) Ja jsem taky dlouho dvrdil, ze to je 1729, ale pak me presvedcili, ze prej ne, ze prej 1747
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Hezká stránka o modelu 1728-infantry

Příspěvek od peggy »

peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Pěkný přehled dodávek franc. mušket do Kanady

Příspěvek od peggy »

peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

A ještě jeden odkaz na Compagnies franches de la marine

Příspěvek od peggy »

http://www.militaryheritage.com/c_franch.htm

Upozorňuji zvláště na předposlední odstavec, kde je psáno o výzbroji.
Vitous
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

Příspěvek od Vitous »

Peggy: skvele odkazy - krom tech dodavek je znam. Ta 1728 je pechotni a ma divnou pazbu oproti planu a dalsim obrazkum. Mam pocit, ze je v tom trosku zmatek, materialy se trosku ruzni, ale myslim ze to muze byt vinou prekladu a pod. Kazdopadne jsem slapal prave po te 1728, sehnal plan a pak se do toho pustili dalsi a nakonec... Zkratka vyrabi se to, co jsme chteli, jen mi pak tvrdili ze je to 1746 (ten rok navic jsem si tam pridal ja omylem) :lol: :oops:

Jen tak mimochodem, Matas ted vycetl v knizce, co mame o French Marine, ze hodne marinaku pouzivalo lovecke Fusils de Chasse, ale privarovali na hlaven hranolek na pripevneni bajonetu. Docela me to prekvapilo, vzhledem k tomu, ze ta flinta nema ani jednu objimku, ktera by ji zpevnila pri pouziti na bodak. Krom toho v te dobe se obcas pouzivaly i hlavnove bodaky, ktere zadnou upravu nepotrebuji - nicmene narizeni krale, je narizeni krale 8)
peggy
Stálý přispěvatel
Stálý přispěvatel

stále k fr. mušketám

Příspěvek od peggy »

Jo jo, až na to, že 1746(7) by měla mít 3 objímky (resp. 2+zakončení pod ústím), což by se mi osobně líbilo víc. Mimo jiné proto, že montáž na čepy (klínky, pins) je horší na rozebírání a čištění. Ale to jen tak aby řeč nestála. A ty lovecké Fusil de chasse by se mi líbily taky :)

Jo a jinak máš samozřejmě pravdu v tom, že se pletou roky a typy - nic bych nebral doslova. narazil jsem na to, že se často pletou data úprav, zavedení do výroby a kontraktů - a pak se v tom vyznej :)

Mimochodem - jak to bude s bodáky? Dohodli jste se na nich, nebo ne? A co třeba takové licí kleště?